Ιστορίες Πολαρόιντ | Οι Χαουάς, Αϊουάς, Ριονάς και Βινάς στη Γαλλία

Valia Savvidou

Σήμερα ζει στη Γαλλία με την οικογένειά του – τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. Η μετεγκατάστασή της οικογένειας του 44χρονου Καλίλ από την Ελλάδα στη Γαλλία έγινε μετά από δύο χρόνια στη χώρα μας και ένα οδυνηρό ταξίδι από το Ιράκ προς την Ευρώπη.

«Ταλαιπωρηθήκαμε για χρόνια να χτίσουμε μια ζωή και σε δυο ώρες χάσαμε τα πάντα».

Ο Καλίλ διηγείται τη ζωή του στο Ιράκ, μια ζωή γεμάτη πίκρα, όπως λέει, αφού υπήρξε σχεδόν όλη του την ενήλικη ζωή, διωκόμενος από τον ISIS για θρησκευτικούς λόγους. Αυτή την κατάσταση δεν μπόρεσε να αντέξει πια -έφτασε να φοβάται για τη ζωή των παιδιών του.

Τα άφησαν όλα και έφυγαν από την πατρίδα τους αναζητώντας την ασφάλεια στην Ευρώπη. Πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα, χρειάστηκε να περάσουν δύο επώδυνα χρόνια στην Τουρκία, έχοντας διασχίσει τα βουνά με τα πόδια για επτά ημέρες.

Θα θυμούνται πάντα με ζεστασιά την Ελλάδα και τους Έλληνες που όπως λέει ο Καλίλ «μας έδειξαν σεβασμό». Τώρα και τα τέσσερα παιδιά του πηγαίνουν στο σχολείο και μαθαίνουν γαλλικά. Για τον Χαουάς, τον Αϊουάς, τον Ριονάς και την Βινάς, λένε οι γονείς τους γελώντας, «είναι συμμορία!»

Σήμερα πια οι γονείς και οι τέσσερις «της συμμορίας» έχουν ολόκληρο το μέλλον μπροστά τους. Εμείς τους ευχόμαστε να ζουν με ασφάλεια και να παραμείνουν πάντα ανοιχτοί στη μάθηση, τη γνώση και την πρόοδο.

*Η οικογένεια του Καλίλ φιλοξενήθηκε στη δομή στέγασης προσφύγων του SolidarityNow στην Παιανία, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA – Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υποστήριξης για την Ένταξη & τη Στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).