ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ζωγραφική είναι ο πνεύμονας, είναι ένας τρόπος να αναπνέεις, είναι οξυγόνο»


Δημοσιεύτηκε στο AME-MΠΕ

Ο Μπασάμ σχεδιάζει με το μολύβι του ένα ελάφι. Εάν το κοιτάξεις προσεκτικά, θα δεις στα μάτια του να αποτυπώνεται η λύπη και ο φόβος. Είναι τα συναισθήματα που βίωσε και ο ίδιος ως πρόσφυγας και επιλέγει να τα εκφράσει μέσω της ζωγραφικής, γιατί «η ζωγραφική είναι ο πνεύμονας, είναι ένας τρόπος να αναπνέεις, είναι οξυγόνο».

Δεκαεπτά πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ηλικίας από 12 έως 48 ετών, που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας του νομού Θεσσαλονίκης, φιλοτέχνησαν 47 έργα ζωγραφικής και έγραψαν 19 ποιήματα, τα οποία παρουσιάζουν σε έκθεση με τίτλο «Pain & Hope» στην Αθήνα. Η έκθεση προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα «Εκφραστική έκθεση τέχνης», που υλοποιούν οι «Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας» σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου Ελβετίας» και με την υποστήριξη της ΜΚΟ «Solidarity Now».

Η έφηβη Τασνίμ από τη Συρία χρησιμοποιεί το μολύβι της για να σχεδιάσει στιγμιότυπα του πολέμου στη Συρία. «Θέλω να δείξω το πώς οι άνθρωποι ζουν στη Συρία, χωρίς φαγητό. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα, η ζωή είναι ακριβή, δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν μπορείς να αισθανθείς ασφάλεια, πας στο σχολείο και σε σκοτώνει μια βόμβα», λέει.

Ο συμπατριώτης της Μουχάμαντ επιλέγει να ζωγραφίσει μια οικογένεια μέσα σε σκηνή που προσπαθεί να ζεσταθεί γύρω από μια φωτιά. «Είναι η εικόνα των οικογενειών μας στις σκηνές, που χρησιμοποιούν ξύλα για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν, σαν να ζούμε στην παλαιολιθική εποχή. Αποκαλείται Ευρώπη εδώ, αλλά είναι σαν να ζούμε στην Αφρική. Αυτό είναι πείνα και εξευτελισμός και αυτή είναι η ζωή που ζουν τα παιδιά», περιγράφει. Σε μια άλλη ζωγραφιά του φιλοτεχνεί ταφόπλακες και εξηγεί: «Αυτοί είμαστε εμείς, οι Σύροι. Το ταξίδι από το θάνατο στο θάνατο και η τραγωδία των προσφύγων. Θάνατος στη Συρία, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στα καμπ. Όπου και να πάνε οι Σύροι έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο πριν πεθάνουν».

Το πλήρες τηλεγράφημα της Μ. Κουζινοπούλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.