Ασφαλής Πρόσφυγας και Περήφανος!

Valia Savvidou & Stefania Athanasiou

Το Σάββατο 10 Ιουνίου και το 3ήμερο 14-17 Ιουνίου, το SolidarityNow έδωσε το παρών στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, στο πλευρό του ΛΟΑΤΙ πληθυσμού.

Στόχος της παρουσίας της οργάνωσης στο Φεστιβάλ ήταν να σταθεί στο πλευρό της κοινότητας ΛΟΑΤΙ και παράλληλα να παρουσιάσει το δικό της έργο για την προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πολύ ευαίσθητης ομάδας πληθυσμού, αυτής των ΛΟΑΤΙ προσφύγων.

Λειτουργώντας με βάση τις αρχές της ισότητας, του σεβασμού, της ελευθερίας έκφρασης και της αλληλεγγύης, η οργάνωση υλοποιεί από τον Νοέμβριο του 2016 το πρόγραμμα με τίτλο Safe Refugee|Ασφαλής Πρόσφυγας, το οποίο αποτελεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για ΛΟΑΤΙ πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διπλή διάκριση -και πρόσφυγας και ΛΟΑΤΙ.

Στο φεστιβάλ ενώθηκε η φωνή της ελληνικής κοινότητας ΛΟΑΤΙ με αυτή της κοινότητας των ΛΟΑΤΙ προσφύγων, μέσα από ενέργειες και πράγματα που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης. Μουσική, πολύχρωμα μπαλόνια, διαδραστικά παιχνίδια ευαισθητοποίησης, έντυπα ενημέρωσης και το κλίμα γιορτής ήταν τα μέσα που βοήθησαν να αναδειχθούν τα κοινά αιτήματα όλων για ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το περίπτερο του SolidarityNow, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, και είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα «Ασφαλής Πρόσφυγας», ενώ η ενημέρωσή τους από τους ανθρώπους της οργάνωσης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ευαισθητοποίηση, κατά των διακρίσεων και υπέρ της αποδοχής και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που είναι κοινά για όλους μας.

Στο SolidarityNow πιστεύουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες ενθαρρύνουν τις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά, για να πραγματωθεί σταδιακά το όραμα των ανοιχτών κοινωνιών για το οποίο εργαζόμαστε σταθερά. Ανοιχτές κοινωνίες στις οποίες όλοι διεκδικούμε μια θέση ως ισότιμα μέλη που τους αντιστοιχούν ίσες ευκαιρίες.

 

*Μέσω του προγράμματος Safe Refugee| Ασφαλής Πρόσφυγας, το SolidarityNow παρέχει στέγαση σε ΛΟΑΤΙ πρόσφυγες, σε ανεξάρτητα διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής συμβουλευτικής, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και είναι μέλη ενός ευρύτερου δικτύου υποστήριξης που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών ζωή τους και στην υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια διαμονής τους στην Ελλάδα.

Τα Προγράμματα Στέγασης και Φιλοξενίας υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO).