Ο Σεπτέμβριος τους βρίσκει όλους μαζί στην Τήλο!


Δεκαεννέα ακόμη άνθρωποι φιλοξενούνται εδώ και λίγες μέρες στο Κέντρο Φιλοξενίας της Τήλου που λειτουργεί ο Δήμος του νησιού από το καλοκαίρι του 2015 με την υποστήριξη του SolidarityNow.

Η μαρτυρία της Δημάρχου κας Μαρίας Καμμά που περιγράφει την υποδοχή των τριών οικογενειών δεκαεννέα ατόμων, μικρών και μεγάλων, είναι η καταγραφή του έμπρακτου παραδείγματος αλληλεγγύης και προσφοράς.

Σήμερα το απόγευμα υποδεχθήκαμε στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Τήλο τρεις οικογένειες προσφύγων, συνοδευόμενες από μεταφραστή της ΜΕΤΑδρασης και εκπρόσωπο της ´Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Η έκπληξη και η χαρά των προσφύγων ήταν έκδηλη όταν είδαν ότι κάθε οικογένεια θα έχει τον δικό της χώρο! Στο Κέντρο Φιλοξενίας  θα μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, αφού τους παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός – να μαγειρεύουν και να αποθηκεύουν το φαγητό τους, να μεριμνούν για την προσωπική τους υγιεινή. Επιπλέον, τα παιδιά των οικογενειών που φιλοξενούνται στο Κέντρο μπορούν, εκτός από το να μαθαίνουν αγγλικά και ελληνικά, να παίζουν άφοβα στον παιδότοπο και στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου!
Αντιληφθήκαμε την ανακούφιση τους, όταν ακούσαμε από τους ίδιους ότι ζούσαν στη Μυτιλήνη μέσα σε ένα κοντέινερ 30 άτομα με μια μόνο τουαλέτα να τους αναλογεί. Η μεταφορά των προσφύγων έγινε με το λεωφορείο που αποκτήθηκε με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Solidarity
Now, σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου”.

Σήμερα, έχει καλυφθεί κατά το ήμισυ η δυναμικότητα του Κέντρου Φιλοξενίας στην Τήλο, ενώ σύμφωνα με την κα Καμμά, οι υπεύθυνοι ελπίζουν σύντομα να μπορέσουν να φιλοξενήσουν κι άλλους ανθρώπους και να λειτουργήσουν το Κέντρο αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητές του. Το SolidarityNow είναι αρωγός στην ενίσχυση του έργου που υλοποιείται στην Τήλο και θα συνεχίσει, υποστηρίζοντας την επέκταση του Κέντρου Φιλοξενίας.

Η ιστορία έχει ανάγκη από παραδείγματα ανθρωπισμού, όπως αυτό που λαμβάνει χώρα στο νησί της Τήλου και όπως σημειώνει η κα Καμμά, “ελπίζουμε το παράδειγμα της Τήλου να γίνει η δάδα της αλληλεγγύης που θα μεταλαμπαδεύσει σε όλη την Ελλάδα, αφού αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη ανάμεσα σε διαφορετικής εθνικότητας ανθρώπους έχει ανάγκη μόνο ένα πράγμα: την αγάπη“!