«Mοιραζόμαστε στιγμές που δε θα ξεχάσω ποτέ!»


Άρτεμις Γκαντάλα,

διερμηνέας στο πρόγραμμα Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes

 Τους τελευταίους μήνες που εργάζομαι ως διερμηνέας στο πρόγραμμα του SolidarityNow, «Σπίτια Αλληλεγγύης» | Solidarity Homes, έχω ξεχωρίσει δεκάδες στιγμές που με κάνουν να αισθάνομαι περήφανη για το έργο που υλοποιείται και για τη συμμετοχή μου στην ομάδα του προγράμματος.

Το δικό μου έργο αφορά στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των ωφελούμενων των έξι οικογενειών που φιλοξενούνται στα σπίτια αλληλεγγύης και των μελών της ομάδας του προγράμματος του SolidarityNow, αφού το μόνο που τους χωρίζει είναι η γλώσσα. Ένα εμπόδιο βέβαια που, στο πλαίσιο του προγράμματος, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε.

Πώς; Με μαθήματα ελληνικών και αγγλικών για τους ωφελούμενούς μας, που είναι πρόσφυγες, άνθρωποι που έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους, έχουν αφήσει πίσω τους αγαπημένους τους και κουβαλούν μόνο αναμνήσεις, αναμνήσεις δυσάρεστες από έναν αναίτιο πόλεμο, όπως κάθε πόλεμος είναι.

Καθημερινά, βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, υποστηρίζοντάς τους να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οικονομικές αλλά και κοινωνικές, με απώτερο στόχο να δρουν ως ενταγμένα και ενεργά μέλη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Ο μικρός αριθμός των μελών της ομάδας μας σε συνδυασμό με το μικρό αριθμό των ωφελούμενων του προγράμματος, μας έχει βοηθήσει και έχουμε αναπτύξει μία στενή σχέση, η οποία ξεπερνά το τυπικό επαγγελματικό πλαίσιο και καθιστά τη συνεργασία μας αποδοτική και ουσιαστική. Με έχει εντυπωσιάσει και συγκινήσει η αντιμετώπιση που λαμβάνουμε από τους ωφελούμενούς μας και η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν θεωρώντας μας κατά κάποιο τρόπο οικογένειά τους. Ο τρόπος που μας υποδέχονται στα σπίτια τους, η φιλοξενία τους και η ανάγκη που αισθάνονται να μοιραστούν μαζί μας ακόμη και σημαντικά οικογενειακά τους θέματα, υποδηλώνουν την αποτελεσματικότητα του έργου μας.

Πέρα όμως από τη σχέση που αναπτύσσεται με τους ωφελούμενους, ακόμη πιο σημαντικό για μένα είναι οι χαρακτήρες όλων αυτών των ανθρώπων και πώς αυτοί ξεδιπλώθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε ανθρώπους που παρά τις σκληρές συνθήκες που αντιμετώπισαν μέχρι να βρουν στέγη στη χώρα μας, παραμένουν αξιοπρεπείς, ευγενικοί και με θέληση να προσπαθήσουν και να μάθουν καινούρια πράγματα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας εκ των οικογενειών που κατά τους πρώτους μήνες που βρισκόταν στην Ελλάδα δεν είχε στέγη, ενώ μάλιστα η μητέρα ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της. Σήμερα, η οικογένεια αυτή φαίνεται να έχει αφήσει πίσω το δύσκολο παρελθόν και να χαίρεται τη νέα της ζωή. Οι γονείς παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος και έχουν εφεύρει ευχάριστους τρόπους εκμάθησης της γλώσσας -σε μία από τις επισκέψεις μας στο σπίτι τους διαπιστώσαμε ότι πάνω σε διάφορα οικιακά αντικείμενα έχουν κολλήσει μικρά χαρτάκια με την ελληνική ονομασία του αντικειμένου. Ομολογούν ότι μαθαίνουν πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο! Παράλληλα, αναζητούν δουλειά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τη χώρα που τους υποδέχτηκε.

Η οικογένεια αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση -όλοι μας οι ωφελούμενοι έχουν θέληση και προσπαθούν ειλικρινά να βελτιώσουν τις ζωές τους. Και εμείς προσπαθούμε μαζί  τους. Μοιραζόμαστε στιγμές που σίγουρα δε θα ξεχάσω ποτέ.

*Η Άρτεμις Γκαντάλα είναι 22 χρονών και κατάγεται από την Αίγυπτο, ενώ έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Εργάζεται ως διερμηνέας στο SolidarityNow και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes.


*Τα Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes είναι πρόγραμμα που υλοποιεί το SolidarityNow σε συνεργασία και με τη στήριξη της οργάνωσης Help Refugees. Μέσα από το πρόγραμμα, που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2017, προσφέρεται στέγαση στις πιο ευπαθείς ομάδες -Έλληνες και πρόσφυγες- με μοναδικό κριτήριο την επείγουσα ανάγκη τους.

Μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε περισσότερες οικογένειες να βρουν ένα ασφαλές Σπίτι – ένα Σπίτι Αλληλεγγύης: https://www.solidaritynow.org/solidarity-homes/