ΤΑ ΝΕΑ_ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Το ιστορικό και δημοκρατικό μας καθήκον»


Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Επικεφαλής Συνηγορίας SolidarityNow


Η
χθεσινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για τη δίκη της χρυσής αυγής. Η δίκη αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες στην ελληνική ιστορία και έχει ήδη συνέπειες πολιτικές και κοινωνικές. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι μέρος της παρακαταθήκης της όλης δικαστικής διαδικασίας, γιατί την επομένη θα πρέπει να συζητήσουμε πώς φτάσαμε έως εδώ αλλά και πώς θα αποτρέψουμε την όποια ανάλογη υπόθεση.

Σημαντικότερο όλων είναι ότι φτάσαμε σε σημείο η φασιστική και ναζιστική βία να γίνεται κομμάτι της πολιτικής “κανονικότητας”, με την ακροδεξιά ρατσιστική πολιτική ατζέντα να διαπερνά σχεδόν το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Φυσικά δεν έχει γίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η έλξη ψηφοφόρων που παραδοσιακά ανήκαν στα αριστερά κόμματα, οδήγησε στην τάση των αντιπάλων αυτής της ιδεολογίας να μιμούνται τον πατριδοκαπηλικό λόγο της ακροδεξιάς. Στη Γαλλία π.χ. το μεγάλο αυτό πολιτικό λάθος οδήγησε σε σχεδόν εξαφάνιση τους σοσιαλιστές, γιατί όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι διάλεξαν το «πρωτότυπο».

Οι χώρες της ομάδας Βίσενγκραντ είναι άλλο ένα παράδειγμα. Χώρες μέλη της ΕΕ όχι μόνο αγνοούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά το μάχονται, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και απέναντί τους ΕΕ, οι θεσμοί της και τα μέλη της, θεωρώντας ότι τα γεωπολιτικά και στρατηγικά τους συμφέροντα βλάπτονται, παρακολουθούν με αμηχανία αντί να αντιδρούν. Με ποιο αυριανό κόστος άραγε;

Επιστρέφοντας στα δικά μας, είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια πλατιά και σε βάθος συζήτηση για το πώς σε μια χώρα, που πλήρωσε τεράστιο τίμημα στη ναζιστική κατοχή, επέλεξε για τη Βουλή της ένα ναζιστικό κόμμα. Είναι η ώρα να συζητήσουμε για το ρόλο των θεσμών της Πολιτείας, του πολιτικού συστήματος και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κανονικοποίηση της χρυσής αυγής, όχι μόνο από τη στιγμή της εισόδου στη Βουλή, αλλά ώσπου να φτάσει εκεί. Πώς η ανοχή και η απουσία αυτού που ονομάζουμε υγειονομική ζώνη έδωσε χώρο στην εγκληματική οργάνωση να εξελιχθεί και να ασκεί πολιτικό ρόλο. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.

Ας μείνουμε στο πιο πρόσφατο. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος παρεμβαίνει με συνέντευξη δύο ημέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για να καταγγείλει τα κόμματα που πιέζουν τη δικαιοσύνη. Είχε παλιότερα αποκαλέσει τους Έλληνες νεοναζί το πρώτο κίνημα της μεταπολίτευσης που γεννήθηκε αυθεντικά.

Έχει πολλή δουλειά η ελληνική κοινωνία για να κλείσει οριστικά το δρόμο στην ακροδεξιά, το ρατσισμό και το νεοναζισμό. Και αυτό είναι ιστορικό και δημοκρατικό μας καθήκον.