Και οι επτά είναι υπέροχοι!

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Είναι μόλις επτά μηνών κι όμως είναι ένα πλάσμα υπερκινητικό με αεικίνητο βλέμμα! Με την είσοδό μας σε αυτό το «σπίτι αλληλεγγύης» αναστατώνεται, ντρέπεται και βρίσκεται ξαφνικά πίσω από την πόρτα, σε απόσταση αναπνοής από την 3χρονη Ιωσηφίνα η οποία γνωρίζει ότι θα την προστατεύσει, αν χρειαστεί. Αλλάζει δέκα φορές θέση μέχρι να καταλήξει κάτω από την αριστερή  γωνία του κρεβατιού της Ιωσηφίνας, από όπου  μπορεί  να έχει υπό την επίβλεψή της…τα πόδια όλων μας – άρα και την όποια τυχόν κίνηση!

Το όνομά της;

Kitty.

Η ταυτότητά της;

Γάτα Περσίας.

Αν την περιγράφαμε με μία λέξη ποια θα ήταν αυτή;

Φουντωτή!

Τα έξι μέλη της οικογένειας σε αυτό το «σπίτι αλληλεγγύης» έχουν λοιπόν μαζί τους και την Kitty, που όπως δηλώνουν είναι ισότιμο μέλος της οικογένειας με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που της αντιστοιχούν. Και οι επτά αυτού του σπιτιού είναι υπέροχοι!

Βρίσκονται στην Ελλάδα από το 1995, όπου βρέθηκαν ως οικονομικοί μετανάστες. Σήμερα δεν θεωρούνται μετανάστες πια αλλά παραμένουν άνθρωποι που χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ για να ζουν με αξιοπρέπεια μια και η οικονομική κρίση στη χώρα τούς «τα έφερε λίγο ανάποδα», όπως λέει υπομειδιάζοντας πικρά η Ντανιέλα, 34 χρονών, μητέρα τριών παιδιών. Έτσι σκέφτεται και ο σύζυγός της, ο Σέρτζιο, που κουνά το κεφάλι του επιδοκιμάζοντας τα λεγόμενα της Ντανιέλα. Η συζήτησή μας για την ιστορία της οικογένειάς τους που τους φέρνει να έχουν βρει σήμερα στέγη σε ένα από τα «σπίτια αλληλεγγύης» διακόπτεται συχνά από φωνές, κλάματα και αιτήματα των παιδιών τους – η γιαγιά όμως, το έκτο αλλά κύριο μέλος της οικογένειας είναι εκεί και δίνει όλες τις λύσεις.

Η γιαγιά Άννα που είναι μόλις 65 χρονών έχει και αυτή πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Η ίδια με το σύζυγό της αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 περνώντας πολύ δύσκολες μέρες στην αρχή. Στη συνέχεια όμως, οι προσπάθειες ευοδώθηκαν, μερικά από τα όνειρα έγιναν πραγματικότητα, τα παιδιά τους μεγάλωσαν. Με σκληρή δουλειά κατάφερναν να ζουν όλοι μαζί ευτυχισμένοι. Έτσι η κόρη της Άννας, η Ντανιέλα συνάντησε τον Σέρτζιο και με σκληρή εργασία ξεκίνησαν τη ζωή τους – σήμερα είναι γονείς τριών παιδιών. Τα χρόνια που ήρθαν όμως δεν ήταν τόσο καλά -απολύσεις, ματαιώσεις, αυξημένες ανάγκες, μειωμένα έσοδα.

Μετά τη βοήθεια που ζήτησε και έλαβε η οικογένεια από το Δήμο της Αθήνας, ο δρόμος τούς οδήγησε στο SolidarityNow και σήμερα είναι κάτοικοι ενός από τα έξι «σπίτια αλληλεγγύης». Είναι τόσο χαρούμενοι και ευγνώμονες! «Γελώ ξανά! Δε φοβάμαι τώρα, είχα φτάσει χαμηλά και τώρα νοιώθω ότι διεκδικώ τη ζωή ξανά», λέει η Ντανιέλα. Ο Σέρτζιο δεν μιλά τόσο, αλλά τα μάτια του λάμπουν συγκινημένα.

Νοιώθουν ότι έχοντας ένα σπίτι τώρα, θα μπορούν αργότερα να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Με σκληρή δουλειά πάντα. Για το ζευγάρι αυτό δεν υπάρχει δουλειά που να φοβάται  να κάνει -η εργασία για αυτούς είναι πολύ σημαντικό αγαθό. Σήμερα, η Ντανιέλα εργάζεται λίγες ώρες σε μια επιχείρηση και χαίρεται πολύ για αυτό. Ο Σέρτζιο προσπαθεί να βρει μια οποιαδήποτε εργασία – δεν εγκαταλείπουν.

Σε ένα δωμάτιο του σπιτιού υπάρχει το τραπέζι που είναι ανοιχτά βιβλία και τετράδια. Εκεί διαβάζει η 8χρονη Ναταλία που πηγαίνει στο σχολείο, εκεί της ανακατεύουν τα πράγματά της ο Αλέσσιο, δύο και η Ιωσηφίνα, τριών χρονών αντίστοιχα. Μια κλασσική οικογενειακή στιγμή σε ένα σπίτι με παιδιά – μια στιγμή ενός «σπιτιού αλληλεγγύης».

Η γιαγιά Άννα, η Ντανιέλα και ο Σέρτζιο θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα είναι η χώρα τους πια, νοιώθουν πολύ κοντά στους Έλληνες και δεν την αλλάζουν. Η ζωή τους μπαίνει σε έναν πιο σταθερό δρόμο όπως μας λένε, τώρα που ζουν στο σπίτι αυτό και μπορούν και αισιοδοξούν.

Παρέα με την Kitty, η οποία δειλά-δειλά μετακινείται από τη θέση της, η οικογένεια μάς συνοδεύει μέχρι την πόρτα ενώ ανανεώνουμε το ραντεβού μας για μια επόμενη συνάντηση. Η Kitty μας κοιτά μέχρι που απομακρυνόμαστε στο διάδρομο – μάλλον ήθελε να σιγουρευτεί ότι θα φεύγαμε – το «σπίτι αλληλεγγύης» είναι όλο δικό της ξανά.

Μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε περισσότερες οικογένειες να βρουν ένα ασφαλές Σπίτι – ένα Σπίτι Αλληλεγγύης: https://www.solidaritynow.org/solidarity-homes/


*Τα Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes είναι πρόγραμμα που υλοποιεί το SolidarityNow σε συνεργασία και με τη στήριξη της οργάνωσης Help Refugees. Μέσα από το πρόγραμμα, που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2017, προσφέρεται στέγαση στις πιο ευπαθείς ομάδες -Έλληνες και πρόσφυγες- με μοναδικό κριτήριο την επείγουσα ανάγκη τους.