Η οικογένεια των Νουρ!

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Σε αυτό το σπίτι αλληλεγγύης ζει η οικογένεια των Νουρ – ο μπαμπάς λέγεται Νουρ, όπως ακριβώς είναι και το μικρό όνομα της μητέρας του. Μητέρα και γιος βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα μαζί, αλλά δεν είναι μόνο οι δυο τους. Ο Νουρ έχει κάνει τη δική του οικογένεια με τη Γκοφράν και είναι γονείς της 3χρονης Μίρα και του Ηλία που είναι 7 μηνών και γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Στα μέσα του 2016, έκαναν όλοι μαζί το γνωστό ταξίδι από την Ντούμα της Συρίας προς την Τουρκία και στη συνέχεια έφτασαν στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό τη Μυτιλήνη. Η Ελλάδα, η Ευρώπη ήταν και για αυτούς η σωτηρία από τον πόλεμο, η ζωντανή ελπίδα για μια ασφαλή ζωή ξανά.

«Σήμερα θα μαγειρέψω μάντι και ταμπουλέ». Θα φάμε μαζί τους. Η γιαγιά Νουρ μάς προσκαλεί και το ζευγάρι μάς λέει ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη μαγειρική της! Μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριανού φαγητού όμως, έχει ήδη στρωθεί μπροστά μας ένα τραπέζι γεμάτο φρούτα. Η γιαγιά δεν σταματά να φέρνει πιάτα, να ξεφλουδίζει μήλα, μπανάνες, ρόδια και αχλάδια – «Πάντα τρώμε πολλά φρούτα. Η μητέρα μου μας έχει μάθει ότι είναι καλύτερα από το φαγητό», απαντά στο απορημένο μας βλέμμα ο Νουρ.

Είναι οι καλύτεροι οικοδεσπότες και είναι πολύ χαρούμενοι που σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα και ζουν σε ένα από τα έξι σπίτια αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτια Αλληλεγγύης» που υλοποιεί το SolidarityNow, με την υποστήριξη της οργάνωσης Help Refugees.

Ενώ τα φρούτα καθαρίζονται, η Γκοφράν προσπαθεί να συνομιλήσει μαζί μας στα ελληνικά. Μαθαίνει τη γλώσσα, όπως και οι Νουρ, παρακολουθώντας τα μαθήματα ελληνικών που προσφέρονται στους ωφελούμενους του προγράμματος από τις εκπαιδευτικές ομάδες του SolidarityNow. «Η Εθνική τράπεζα είναι ανάμεσα στο φαρμακείο και το ταχυδρομείο». Στο σημερινό μάθημα της Γκοφράν, αυτή είναι η πρόταση που πρέπει να μάθει να γράφει, ενώ έχει ήδη μάθει να λέει: «Περπατώ ευθεία και στα δεξιά μου είναι το σούπερ μάρκετ και αριστερά μου το φαρμακείο».      

Η Γκοφράν θέλει πολύ να μάθει ελληνικά, να βρει μια δουλειά και να μείνει στην Ελλάδα. Παράλληλα, μας εξομολογείται ότι θέλει να μάθει πιάνο και ότι είναι ζωγράφος! Λατρεύει τη ζωγραφική! Ο πατέρας της έπαιζε ακορντεόν και πιστεύει ότι σε εκείνον μοιάζει και της αρέσουν οι τέχνες. Όμως η μελαγχολική Γκοφράν που είναι μόλις 20 χρονών και μητέρα δυο παιδιών, φοβάται ακόμη να ονειρευτεί. Τώρα προσπαθεί να αλλάξει την πεποίθησή της ότι δεν πρέπει να κάνει όνειρα -«άσε τα, όπως έρθουν καλύτερα, δεν πρέπει να ονειρεύομαι»- τώρα που νοιώθει ασφάλεια ξανά.

Και η γιαγιά Νουρ θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Της αρέσει πάρα πολύ εδώ, πιστεύει ότι μοιάζουν πολύ οι Έλληνες κι οι Σύριοι και θα κάνει ό,τι μπορεί για να δουλέψει και η ίδια. Έτσι πιστεύει ότι θα καταφέρει να φέρει και την κόρη της στην Ελλάδα που έχει μείνει πίσω στη Συρία με τη δική της οικογένεια. Γιατί της λείπει πολύ. Η γιαγιά και η Γκοφράν παρακολούθησαν πρόσφατα το σεμινάριο φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Φωτογραφίας στην Αθήνα για τους ωφελούμενους των προγραμμάτων στέγασης του SolidarityNow. Μέσα από τις φωτογραφίες η γιαγιά Νουρ δημιούργησε ένα κολάζ με κείμενο που αφορούσε στην κόρη της, τη σχέση μαζί της και κατάφερε έτσι να εκφράσει με έναν διαφορετικό για αυτήν τρόπο τα συναισθήματα που της γεννά ο αποχωρισμός τους.

Στο μεταξύ, ο Νουρ κάνει συνέχεια δουλειές μέσα στο σπίτι -είναι και αυτός πολύ νέος και γεμάτος όρεξη για τη νέα ζωή που ξεκινά για την οικογένειά του στην Ελλάδα. Στη Συρία ήταν φούρναρης και δεν το βάζει κάτω, θα τα καταφέρει κι εδώ.

Το μάντι και το ταμπουλέ είναι σχεδόν έτοιμα και το τραπέζι προμηνύεται εξαιρετικό. Αγκαλιά με τον μικρό Ηλία, η Γκοφράν μάς δείχνει τις θέσεις μας στο τραπέζι και όλοι μαζί απολαμβάνουμε το σπιτικό φαγητό. Η ζωή κυλά όπως σε όλα τα σπίτια όπου υπάρχει μια ζεστή, φιλόξενη και αγαπημένη οικογένεια, από όπου και αν προέρχονται τα μέλη της.

Μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε περισσότερες οικογένειες να βρουν ένα ασφαλές Σπίτι – ένα Σπίτι Αλληλεγγύης: https://www.solidaritynow.org/solidarity-homes/

 

*Τα Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes είναι πρόγραμμα που υλοποιεί το SolidarityNow σε συνεργασία και με τη στήριξη της οργάνωσης Help Refugees. Μέσα από το πρόγραμμα, που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2017, προσφέρεται στέγαση στις πιο ευπαθείς ομάδες -Έλληνες και πρόσφυγες- με μοναδικό κριτήριο την επείγουσα ανάγκη τους.