ΑΡΘΡΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ | «Τζαφ Ανγκλάλ! Πάμε Μπροστά!»: Μια μικρή σταγόνα που δημιούργησε κύματα!


Το SolidarityNow, σε συνεργασία με την ΑμΚΕ REVMA, υλοποίησε το έργο «Τζαφ Ανγκλάλ! Για την ενδυνάμωση της σχολικής φοίτησης των παιδιών Ρομά» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BUILD*. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση της σχολικής φοίτησης των παιδιών Ρομά, προωθώντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση και δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα πιο συμπεριληπτικό σχολικό περιβάλλον.

Εκείνοι που το έζησαν, μοιράζονται την εμπειρία τους

Κάθε έργο αποκτά πραγματική αξία μέσα από τις εμπειρίες και τις φωνές των ανθρώπων που το βίωσαν. Οι μαρτυρίες τους αναδεικνύουν τον αντίκτυπο του «Τζαφ Ανγκλάλ!» στην καθημερινότητά τους, στις αντιλήψεις τους και στις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν. Οι ιστορίες τους είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η εκπαίδευση, η συνεργασία και η υποστήριξη μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές.

Τριαντάφυλλος Δεληγιαννίδης | Διευθυντής 18ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης

«Αναφέρατε ότι το Τζαφ Ανγκλάλ ήταν μια σταγόνα. Ήταν όμως μια πολύ σπουδαία σταγόνα. Μας προσφέρατε μια εξαιρετική ευκαιρία να βρεθούμε πιο κοντά με τα παιδιά και τους γονείς. Από φέτος καταφέραμε να εντάξουμε όλα τα παιδιά στα σχολικά γεύματα, να αποκτήσουν Δελτίο Υγείας και να συμμετάσχουν στο μάθημα της γυμναστικής και της κολύμβησης. Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Α’ Δημοτικού συμμετείχαν όλα τα παιδιά Ρομά. Όλοι οι γονείς – Ρομά και μη Ρομά – χειροκρότησαν τα παιδιά, και ήταν κάτι πολύ συγκινητικό μπορώ να πω.

Από τη στιγμή που μας επισκεφθήκατε, έχει αλλάξει η δυναμική του σχολείου προς το καλύτερο. Αρωγός στις προσπάθειές μας είναι και το εγχειρίδιο που μας αφήσατε. Ομολογώ ότι πολλά πράγματα δεν τα γνώριζα και το πρόγραμμα αυτό με έκανε να τα δω με διαφορετική ματιά.»

Βαλεντίνα Χαϊδάρογλου | Μαθήτρια, Συμμετέχουσα στο «Τζαφ Ανγκλάλ» 

«Το Τζαφ Ανγκλάλ ήρθε για να με ταρακουνήσει και να μου αλλάξει τον τρόπο που σκέφτομαι. Μέσα από το πρόγραμμα κατάλαβα πως δεν ισχύει αυτό που λένε όλοι πως οι Ρομά δεν αγαπάνε το σχολείο. Ακόμα και οι δικοί μας λένε  «Έλα μωρέ τι θα σου μάθει τώρα εσένα ο μπαλαμός». Και όμως, σου μαθαίνει πολλά και σημαντικά.

«Είμαι ανάμεσα σε δύο κόσμους. Βιώνω τον ρατσισμό από τους μπαλαμούς που δεν θα με αποδεχτούν γιατί είμαι η τσιγγάνα και από τους Ρομά γιατί λένε πως είμαι τρελή που πιστεύω πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Εγώ όμως νευριάζω και θέλω να τους αποδείξω ότι μπορεί να γίνει.

Θέλω τα παιδιά μου να σπουδάσουν και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και μετά μπορεί και εγώ να πάω στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για να κάνω και το δικό μου όνειρο πραγματικότητα, γιατί πάντα ήθελα να τελειώσω το σχολείο».

Αναστασία Κουκίδου | Παιδαγωγός Παραρτήματος Ρομά Δήμου Παύλου Μελά

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν ένας φορέας ξεκινά να υλοποιήσει ένα έργο να καλεί την Κοινότητα  Ρομά. Η επαφή με την κοινότητα με οποιαδήποτε αφορμή, είναι σημαντική γιατί επιτρέπει το ένα πρόγραμμα να ακολουθείτε από ένα άλλο ως φυσική συνέχεια χωρίς να χάνεται η επικοινωνία.

Αισθάνθηκα ότι οι πρωταγωνιστές στο έργο για πρώτη φορά ήταν οι γονείς. Κανένας άλλος δεν μίλησε εκ μέρους τους παρά μόνο οι ίδιοι. Δράσαμε σαν συνδετικοί κρίκοι και έγινε ένας ουσιαστικός και ενεργός διάλογος. Ήταν μια εμπειρία που έφερε όλους μας κοντά και μας έδωσε πολύτιμα εργαλεία για το μέλλον.»

Ελένη Παπαδοπούλου | Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις «Κωστής Παλαμάς», Δενδροπόταμος Θεσσαλονίκης

«Το έργο αυτό το θεωρώ στήριγμα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εξωστρέφειας του σχολείου, ορατότητας και νομιμότητας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν διάλογο με τους γονείς ώστε να μπορέσουν να μας εμπιστευτούν. Είναι πολύ σημαντική η γονεϊκή εμπλοκή στην εκπαιδευτική διαδικασία, αν θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση. Γιατί όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα. Και πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα τους παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες για εκπαίδευση.

Ανοίξαμε το σχολείο στην τοπική κοινότητα, ξεκινώντας με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομανί γλώσσας. Με τους εκπαιδευτικούς, διοργανώνουμε μηνιαίες συναντήσεις με γονείς, ενημερώνοντας τους για τη φοίτηση των παιδιών και προσφέροντας επιμορφωτικές δράσεις. Στόχος μας είναι να τους στηρίξουμε, για όσους το επιθυμούν, να φοιτήσουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Θέλουμε το Τζαφ Ανγκλάλ να συνεχιστεί γιατί είστε ένα στήριγμά μας.»

Ελένη Χαϊδάρογλου | Μαθήτρια, Συμμετέχουσα στο «Τζαφ Ανγκλάλ»

«Το Τζαφ Ανγκλάλ μου έδωσε καινούριες σκέψεις, νοοτροπία, ιδέες. Μου έδωσε ελπίδα και δύναμη να συνεχίσω. Θα ήθελα να συνεχιστεί, γιατί νιώθω ότι ακόμα έχουμε πολλά να μάθουμε και να αλλάξουμε. Κάθε μέρα ανακαλύπτω νέους τρόπους να εξελιχθώ, να βλέπω τα πράγματα από διαφορετική οπτική και να γίνομαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Η εμπειρία αυτή δεν είναι απλώς γνώση, αλλά μια αληθινή μεταμόρφωση που θα με ακολουθεί σε κάθε μου βήμα.»

 

Το «Τζαφ Ανγκλάλ!» δεν ήταν απλώς ένα έργο, αλλά μια δυναμική κίνηση προς την αλλαγή. Μια μικρή σταγόνα που δημιούργησε κύματα, φέρνοντας την εκπαίδευση και την ελπίδα σε κοινότητες που το είχαν ανάγκη. Γιατί κάθε παιδί αξίζει την ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά! 


Το έργο «Τζαφ Ανγκλάλ» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το SolidarityNow και εταίρο την ΑΜΚΕ REVMA. 

*Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).