Το Βήμα: Πρόγραμμα Cash4Solidarity για την ενίσχυση ευάλωτων πληθυσμών


Δημοσιεύτηκε στο Βήμα

Υλοποιείται από την SolidarityNow με την υποστήριξη του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Πρόγραμμα παροχής μετρητών μέσω προπληρωμένων καρτών Cash4Solidarity, υλοποιεί η πρωτοβουλία SolidarityNow για όλους τους ωφελούμενούς του που εντάσσονται στο πρόγραμμα Στέγασης & Φιλοξενίας Home for Hope, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

To SolidarityNow στηρίζει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς με κάθε τρόπο.ενισχύοντας και ενδυναμώνοντάς τους με σκοπό να διαχειριστούν ξανά τη ζωή τους με αυτονομία και αξιοπρέπεια.

Το πρόγραμμα παροχής μετρητών με τη χρήση προπληρωμένων καρτών Cash4Solidarity, το οποίο από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2017, υλοποιείται σε συνεργασία με τη Western Union, αποτελεί ένα βήμα πέρα από την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, αφού μέσω του τρόπου αυτού δίνεται η επιλογή στους ωφελούμενους να διαθέσουν το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί όπου εκείνοι επιθυμούν, ενισχύοντας την αξιοπρέπειά τους και παράλληλα, δημιουργώντας συνθήκες ομαλής κοινωνικής ένταξης στο δρόμο προς μια αυτόνομη ζωή.

Από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, έχουν διανεμηθεί σχεδόν 900 προπληρωμένες κάρτες, που αντιστοιχούν σε πάνω από 2.100 ωφελούμενους του SolidarityNow, οι οποίοι φιλοξενούνται στις δομές στέγασης και φιλοξενίας της οργάνωσης.

Πρόσβαση στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές στέγασης του SolidarityNow – σε κάθε μεμονωμένο άτομο ή οικογένεια αντιστοιχεί μία κάρτα, ενώ το ποσό που προσφέρεται καθορίζεται από:
– τον αριθμό των μελών της οικογένειας και,
– τον τύπο της δομής φιλοξενίας (εάν προσφέρονται ή όχι δωρεάν γεύματα)
Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα (Νοέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017) για να υποστηριχθεί ο συγκεκριμένος ευάλωτος πληθυσμός μέσω του προγράμματος Cash4Solidarity, φθάνει το ποσό των 670.000€ -με μέσο όρο ανά δικαιούχο/μήνα το ποσό των 82€.
Στο πλαίσιο του προγράμματος και με σκοπό να εξοικειωθούν οι ωφελούμενοι με τη χρήση καρτών και τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων, το SolidarityNow δημιούργησε μια πολυεπίπεδη εκστρατεία πληροφόρησης η οποία περιλαμβάνει:
– ενημερωτικές συναντήσεις με ωφελούμενους με προβολή εκπαιδευτικού βίντεο με «οδηγίες χρήσης» της κάρτας
– πολύγλωσσα φυλλάδια
– δημιουργία microsite του προγράμματος Cash4Solidarity και,
– υποστήριξη από εξειδικευμένες ομάδες της οργάνωσης για την παροχή βοήθειας στους κατόχους των προπληρωμένων καρτών.
Τα οφέλη του προγράμματος Cash4Solidarity είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο στους ωφελούμενους όσο και στις τοπικές κοινωνίες όπου βρίσκονται οι δομές στέγασης και φιλοξενίας. Μερικά από τα οφέλη είναι:
– ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες των προσφύγων
– κάλυψη ειδικών διατροφικών αναγκών (προβλήματα υγείας, διαφορετική κουλτούρα)
– ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με αγορές από τα τοπικά καταστήματα
– αλλαγή της στάσης του τοπικού πληθυσμού απέναντι στους πρόσφυγες
– ενίσχυση της προσπάθειας ενσωμάτωσης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό με έμφαση στο δικαίωμα λήψης αποφάσεων του ατόμου για την ίδια του τη ζωή.

«Καθώς στο SolidarityNow στηρίζουμε το κλείσιμο των προσφυγικών καταυλισμών και τη μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα, σε δομές μέσα στον αστικό ιστό σε συνθήκες συνύπαρξης και κανονικότητας, το πρόγραμμα Cash4Solidarity τους προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζονται: ενίσχυση της αξιοπρέπειας. Τους παρέχει τη δυνατότητα της επιλογής. Αυτή η ενίσχυση είναι το πρώτο βήμα ενσωμάτωσης στην κοινωνία μας –είτε φύγουν για την Ευρώπη, είτε παραμείνουν στη χώρα μας- για να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους», τονίζει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow.

Το SolidarityNow θέτει ως άμεσο στόχο τη διεύρυνση του προγράμματος Cash4Solidarity, δίνοντας πρόσβαση σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού -Έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο- με μοναδικό κριτήριο την ευαλωτότητά τους.