Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους μετανάστες και πρόσφυγες γίνεται ευκολότερη με τη νέα εφαρμογή WORKEEN


Ένα νέο «σοβαρό παιχνίδι» (serious game) κάνει πρεμιέρα ενόψει της

Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

Αθήνα, 19/6/2020

Η εφαρμογή WORKEEN έχει σκοπό να βοηθήσει αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το WORKEEN, όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων, οικονομολόγων και μηχανικών υπολογιστών από 7 Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά. Προσφέρει πρακτική καθοδήγηση και εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όσων μπαίνουν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Για τη δημιουργία του, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που προέκυψαν από το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα SIRIUS “Skills and Integration of Migrants, Refugees and Asylum Applicants in European Labour Markets”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Horizon 2020.

Είναι μια από τις πρώτες εφαρμογές που προσφέρουν διαδραστική εκπαίδευση βοηθώντας ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ευρώπη και αναζητούν δουλειά καθώς και Ευρωπαίους πολίτες που είναι νέοι στην αγορά εργασίας, να ξεκινήσουν να εργάζονται στη νέα τους χώρα.

Η εφαρμογή καθοδηγεί τους υποψήφιους εργαζόμενους σε δύο στάδια: την αναζήτηση εργασίας και την ένταξη τους σε αυτή. Προσφέρει εκτενή πληροφόρηση για την προσαρμογή σε καινούργια ή άγνωστα κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα, καθώς και διαδραστικά σενάρια που βοηθούν τους χρήστες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν.

Στάδιο 1: Τι χρειάζεται να ξέρεις για να εξασφαλίσεις μια πρόταση για δουλειά

Η εφαρμογή προσφέρει μια λίστα για να βοηθήσει το χρήστη να εντοπίσει τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστεί για την εύρεση εργασίας, όπως έγγραφα ταυτοποίησης, πιστοποιήσεις γλώσσας, αποδεικτικά προηγούμενης απασχόλησης ή εκπαίδευσης, άδειες εργασίας. Στη συνέχεια, ο χρήστης μαθαίνει πώς να παρουσιάζει τις δεξιότητες του και την προηγούμενη εμπειρία του, μέσα από τη δημιουργία ενός διαδικτυακού προφίλ που σχετίζεται με το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται. Τέλος, το WORKEEN τον καθοδηγεί στο τελικό στάδιο της αναζήτησης εργασίας, προσφέροντας του πληροφορίες σχετικά με το πώς να απευθυνθεί σε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας, πώς να γράψει το βιογραφικό και τη συνοδευτική του επιστολή και πώς να προετοιμαστεί για μια συνέντευξη.

Στάδιο 2: Πώς να επιτύχεις στο νέο σου ρόλο

Όταν έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρώτο στάδιο, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να εξερευνήσει τις διαδραστικές δραστηριότητες του WORKEEN που θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον. Το δεύτερο στάδιο είναι σχεδιασμένο να βοηθήσει τους νέους εργαζόμενους να εξοικειωθούν με την καινούργια χώρα ή θέση εργασίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και δυσάρεστες καταστάσεις. Επίσης, τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους και τους προετοιμάζει σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση ή κακοποίηση.

Τα «σοβαρά παιχνίδια» όπως το WORKEEN εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες σε αντικείμενα όπως οι κανόνες συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας, ζητήματα φύλου, καθημερινές συνήθειες, επικοινωνία, κώδικες ενδυμασίας, εργασιακά δικαιώματα και κανόνες. Το WORKEEN δημιουργεί σενάρια που βοηθούν τους χρήστες να περιηγηθούν σε απαιτητικές περιστάσεις, από απλή ασυνεννοησία μέχρι καθημερινά ζητήματα με τους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους, κακοποιητική συμπεριφορά ή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play για συσκευές Android. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατομικά ή για μαζικά εκπαιδευτικά προγράμματα από γραφεία ευρέσεως εργασίας, οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλους φορείς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από τους μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο ή οποιονδήποτε άλλο αναζητά εργασία. Είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, τα Αραβικά, τα Φαρσί καθώς και 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες (Γαλλικά, Δανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Τσέχικα και Φινλανδικά).

**Το πρόγραμμα Sirius, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και έχει διάρκεια τρία χρόνια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 φορείς από 7 χώρες. Το Sirius επιδιώκει να μελετήσει το πολυδιάστατο πλαίσιο στο οποίο η χώρα υποδοχής ή οι πολιτικές-θεσμικές, κοινωνικές και ατομικές συνθήκες λειτουργούν είτε ως ενθαρρυντικοί παράγοντες είτε ως εμπόδια στην ένταξη των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, στην αγορά εργασίας.