Η Fatma συνομιλεί με την Ηλιάνα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Copyright SolidarityNow

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας | 8 Μαρτίου 2022

Η Fatma συνομιλεί με την Ηλιάνα.

Οι δύο γυναίκες περνούν πολλές ώρες μαζί στον «Φιλικό Χώρο για τις Γυναίκες»* που λειτουργεί το SolidarityNow, στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης. Σε ένα μέρος που και οι δύο νιώθουν ασφάλεια μοιράζονται έννοιες, προβλήματα και προβληματισμούς, χαρές και συγκινήσεις. Η σχέση τους στοχεύει στο να υποστηριχθεί η Fatma – καμία σχέση όμως δεν προσφέρει μονομερώς. Πάντα το κέρδος είναι διττό.

«Μου αρέσει που έχω τόσο γεμάτο πρόγραμμα και που συμμετέχω σε τόσες δραστηριότητες στον ‘Φιλικό Χώρο για τις Γυναίκες’ του SolidarityNow. Έχω μάθει πολλά χρήσιμα πράγματα και νιώθω άξια που μπορώ να βοηθάω άλλες γυναίκες και να λειτουργώ ως θετικό πρότυπο. Θα ήταν πολύ βαρετά και ανούσια αν δεν υπήρχε ο χώρος αυτός. Για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, εύχομαι να πραγματοποιηθούν τα όνειρα κάθε κοριτσιού και να νιώθει κάθε γυναίκα ασφαλής και ελεύθερη να αποφασίζει ότι θέλει η ίδια».

H Fatma είναι από τη Συρία, είναι 34 ετών και βρίσκεται στην Ελλάδα λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.

«Στη Fatma θαυμάζω την ηρεμία και την αφοσίωση με την οποία μεγαλώνει τα τρία παιδιά της και τη δημιουργικότητά της. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη μαγειρική και τη ζωγραφική και της αρέσει να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα και να λειτουργεί ως θετικό πρότυπο για τα παιδιά της. Έρχεται σχεδόν καθημερινά στο ‘Φιλικό Χώρο για τις Γυναίκες’, παρακολουθεί τις δραστηριότητες και συμμετέχει ενεργά στις ομάδες συζητήσεων του χώρου. Αναφορικά με την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, εύχομαι και ελπίζω κάθε χρόνο να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη γυναίκεια χειραφέτηση και απελευθέρωση».

Η 29χρονη Ηλιάνα από την Ελλάδα είναι κλινική ψυχολόγος και εργάζεται στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών του SolidarityNow από το 2020.

*Οι «Φιλικοί Χώροι για τις Γυναίκες» λειτουργούν από το SolidarityNow σε 14 ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο με την υποστήριξη της UNICEF Greece, του IOM Greece και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.