«Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας»: Υποστήριξη σε περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, το 2020


Το 2020, ήταν ο τέταρτος χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας»* του SolidarityNow. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις της περασμένης χρονιάς, οι ομάδες του προγράμματος κατάφεραν να προσφέρουν υπηρεσίες σε 14 ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, υποστηρίζοντας περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά, γυναίκες και οικογένειες, υποστηρίζοντάς τους στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν στις δομές και στην ανάγκη για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.

4η φάση του προγράμματος: Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2020

Ολόκληρο το 2020 χαρακτηρίστηκε από την πανδημία Covid-19 που πλήττει ακόμα ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εξελίξεις που προκάλεσε στις ανοιχτές δομές της ηπειρωτικής χώρας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι ομάδες πεδίου της οργάνωσης συνέχισαν να εργάζονται για την προστασία των παιδιών και την παροχή μη-τυπικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας την παρουσία τους στο πεδίο με εξ’ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ωφελούμενων σε αυτές.

Αποτελέσματα του προγράμματος:

  • 12.527 συνολικός αριθμός ωφελούμενων: 6.242 παιδιά και 6.285 ενήλικες

Για τις ομάδες πεδίου του προγράμματος κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ανάλογα με τα ζητήματα, οι ομάδες πεδίου ανταποκρίνονται σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα παρέχουν καθημερινή υποστήριξη. Η νέα πρόκληση που παρουσιάστηκε φέτος είχε, φυσικά, σχέση με τον Covid-19. Οι ομάδες πεδίου ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά στη συγκυρία  υποστηρίζοντας τους πιο ευάλωτους ακόμη και όταν βρίσκονται σε καραντίνα:

  • 3134 παιδιά είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες προστασίας
  • 330 ασυνόδευτα ανήλικακαι 90 άνθρωποι με ειδικές ανάγκες υποστηρίχθηκαν από τις κατάλληλες υπηρεσίες
  • 214 επιζώντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας έλαβαν εξειδικευμένη υποστήριξη και φροντίδα
  • 3052 παιδιά και 1599 ενήλικες συμμετείχαν σε μαθήματα μη-τυπικής εκπαίδευσης
  • 2241 γυναίκες και κορίτσιαυποστηρίχθηκαν από τους Ειδικούς Χώρους για τις Γυναίκες
  • 2201 ενήλικες και παιδιά έλαβαν νομική υποστήριξη
  • 3337 ενήλικες και παιδιά έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη.

Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παρουσία των ομάδων πεδίου (φυσική ή εξ’ αποστάσεως) υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καθοριστική για τη διατήρηση της επαφής με τις κοινότητες των προσφύγων και την καταπολέμηση του αισθήματος απομόνωσης που προκαλείται από τους περιορισμούς της κίνησης. Το 2020, ένα έτος στη διάρκεια του οποίου η πρόσβαση στο σχολείο ήταν στην καλύτερη περίπτωση προβληματική, η παροχή μη-τυπικής εκπαίδευσης δεν σταμάτησε. Οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν καινοτόμα και πολύγλωσσα εργαλεία και μεθόδους για να συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, ώστε να συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους πορεία.

Συνεχίζουμε το 2021: Προστασία και εκπαίδευση παιδιών σε 14 τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα

Το SolidarityNow συνεχίζει για 5η χρονιά, το πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας». Το 2020 μάθαμε να περιμένουμε το απροσδόκητο – το 2021, οι ομάδες μας συνεχίζουν να καταβάλλουν τις προσπάθειές τους για την παροχή ολιστικής προστασίας των παιδιών και μη τυπικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

*To πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» υποστηρίζεται από τη UNICEF Greece και τον IOM Greece, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε..