«Μέσα από το HELIOS δεν μαθαίνω μόνο ελληνικά. Μαθαίνω να ζω αυτόνομα»


Είναι 42 χρονών, έχει μια 13χρονη κόρη, είναι επιχειρηματίας και μαθήτρια. Η Parvin από το Ιράν ήρθε στην Ελλάδα πριν 20 μήνες και ζει στη Θεσσαλονίκη. Μια γυναίκα δυναμική, με όνειρα και σαφείς επιθυμίες, που χρειάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της για να ζήσει καλύτερα και να είναι ασφαλής. «Στην Ελλάδα αγαπώ τον καιρό, τους καλούς ανθρώπους, την ήρεμη Θεσσαλονίκη. Εδώ είναι πιο ωραία από παντού», μας λέει η Parvin και χαμογελάει. Ένιωσε ότι η Ελλάδα την αγκάλιασε, το ίδιο και η πόλη της, όπως λέει τη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και έμεινε.

Γρήγορα έκανε και τα επόμενα βήματα στον δρόμο για την ένταξη στη νέα της πατρίδα. Τους τελευταίους επτά μήνες παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης» του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS, και προσθέτει άλλη μία γλώσσα στις ήδη τέσσερις που μιλά – φαρσί, τούρκικα, κουρδικά, αγγλικά. Εκτός όμως από την εκμάθηση της γλώσσας μέσα από το πρόγραμμα HELIOS και τους ανθρώπους του SolidarityNow στο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης», η Parvin υποστηρίχθηκε να βρει σπίτι, να συνδιαλλαγεί με τράπεζες, κρατικούς φορείς, γιατρούς και να κάνει επιτυχώς άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Συνομιλώντας με τους ανθρώπους του Κέντρου μαθαίνω πώς να ανταποκριθώ σε αυτά που χρειάζεται να γίνουν για να ζω ανεξάρτητα και αυτόνομα. Μου αρέσει πολύ αυτό και τους ευχαριστώ».

Όλες αυτές οι δεξιότητες που αναπτύσσει η Parvin αποδίδουν καρπούς αφού την οδήγησαν να είναι σήμερα συνιδιοκτήτρια ενός κομμωτηρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! Οι νέες δεξιότητες και γνώσεις σε συνδυασμό με μια έμφυτη, αλλά και καλλιεργημένη, εξωστρέφεια που διαθέτει έχοντας υπάρξει πολλά χρόνια δημοσιογράφος στο Ιράν, τη βοηθούν και σε αυτό το επαγγελματικό της εγχείρημα!

«Στην αρχή της συνεργασίας μου με τον άλλον ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου με βοήθησαν πολύ οι άνθρωποι του Κέντρου. Με την καθοδήγηση του συμβούλου εργασίας φτιάξαμε και το απαραίτητο ιδιωτικό συμφωνητικό και έμαθα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μου και έτσι αισθάνομαι σίγουρη. Και μετά, μερικές φορές που τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να μην έχουμε αρκετή δουλειά, μπορεί να μη νιώθω τόσο δυνατή, στο Κέντρο με βοηθούν πάρα πολύ, μέχρι και ο δάσκαλός μου με έχει στηρίξει σε τέτοιες στιγμές και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό». Για όλους αυτούς τους λόγους, η Parvin δεν σταματά τα μαθήματα στο Κέντρο, άλλωστε ως επιχειρηματίας πια πρέπει «να μάθω τέλεια τα ελληνικά, ήδη με βοηθά που ξέρω λίγα γιατί είμαι στο ταμείο και μπορώ να συνεννοηθώ με τους πελάτες».

Η Parvin δηλώνει επίσης ότι αγαπά τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των μαθημάτων, όπως συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, βόλτες σε αρχαιολογικούς και μη χώρους και μνημεία της πόλης: «Έτσι έμαθα την πόλη στην οποία ζω και δουλεύω. Μου αρέσουν όλα αυτά γιατί γίνονται από τους δασκάλους μας με πάθος, όπως και το μάθημα! Μας παρασύρουν και θέλει δεν θέλει κάποιος μαθαίνει, και στο τέλος ενθουσιάζεται», λέει γελώντας και φτιάχνει το σχήμα μιας καρδιάς με τα δάχτυλά της.

Η Parvin εξελίσσεται διαρκώς και αντιμετωπίζει ρεαλιστικά το μέλλον χωρίς να χάνει την αισιοδοξία της: «Έχω άγχος μήπως δεν πάει καλά το κομμωτήριο, αλλά δεν θα τα παρατήσω, θα προσπαθώ να πετύχει. Τα όνειρά μου; Να φέρω την κόρη μου στην Ελλάδα και μετά ποιος μας πιάνει! Ακόμα και αν δεν τα καταφέρω στο κομμωτήριο θα γίνω αγρότισσα – εδώ η γη παράγει τα πάντα και όλοι εδώ θα με υποστηρίξουν, είμαι σίγουρη»!

Στον χρόνο που απομένει μεταξύ δουλειάς και μαθημάτων, η Parvin πηγαίνει βόλτες με τη φίλη της στη Χαλκιδική.

*To SolidarityNow είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM Greece), στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.