ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ: ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2016


Την ετήσια έκθεση για το 2016 παρουσίασε στις 4.4.2017 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους από τις 37 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο, μεταξύ των οποίων και το Solidarity Now.

Το Δίκτυο αναγνώρισε τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και κάλεσε την Πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της προς δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Πρώτον, να καταπολεμήσει την ατιμωρησία και να υιοθετήσει συντονισμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων ρατσιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων. Δεύτερον, να εμβαθύνει σε προληπτικές και στοχευμένες δράσεις για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Μίλησαν η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γεώργιος Σταυρόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασιλική Γεωργιάδου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Στεβής (astraparis.gr – Chios News Online), η Εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Σχιστού, Ελένη Καραγιάννη και η Ψυχολόγος της Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Εύα Σπίνου. Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δελτίο Τύπου
Έκθεση