Η ιστορία του Μαρζούκ

Photo: Steven Tagle

Ο Μαρζούκ θέλει να διεκδικήσει τη ζωή του στην Ελλάδα!

«Εσύ είσαι από το Μαρόκο, δεν μπορείς να προχωρήσεις στην Ευρώπη, πρέπει να μείνεις στην Ελλάδα”. Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε ο Μαρζούκ, 20 ετών από το Μαρόκο, που έφθασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη μητέρα του πριν αρκετούς μήνες, προς αναζήτηση ενός καλύτερου παρόντος και μέλλοντος. Οι λόγοι που τον ώθησαν να φύγει από τη χώρα του ήταν οι οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ασταθείς συνθήκες στο Μαρόκο.

Ο Μαρζούκ ξεκίνησε το ταξίδι του από τη χώρα του προς την Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Τουρκία. Αν και τόσο νεαρός στην ηλικία, αποφάσισε να πάρει και τη μητέρα του μαζί ώστε να μην την αφήσει μόνη, καθώς με τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν θα τα κατάφερνε. Ωστόσο, δεν θέλησαν να παραμείνουν στην Τουρκία και προσπάθησαν με κάθε δυνατό τρόπο να φύγουν. Έτσι έφτασαν στην Ελλάδα, στα νησιά, με μια βάρκα.

Επόμενος σταθμός τους, η Θεσσαλονίκη. Εκεί, αυτό που του απαντούσαν όλοι όταν εξέφραζε την επιθυμία του να βρει  τρόπο να ταξιδέψει στην Ευρώπη ήταν ότι ως Μαροκινός δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του. Κι έτσι αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα.

Δε γνώριζε κανέναν. Προσπάθησε να βρει συμπατριώτες του, όταν πολλοί από τους πρόσφυγες έμεναν για ένα διάστημα στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας. Οι συμπατριώτες του τον στήριξαν αρχικά και τον συμβούλευσαν να απευθυνθεί σε οργανώσεις που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Έτσι και έγινε. Λίγες ημέρες μετά, επισκέφθηκε το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα.

Στο Κέντρο Αλληλεγγύης μπόρεσε να υποστηριχθεί τόσο ιατρικά, μέσω της οργάνωσης Praksis όσο και από την Υπηρεσία Ασύλου, που στεγάζονται στο Κέντρο. Παράλληλα, ξεκίνησε τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τον ίδιο και τη μητέρα του, ώστε να ζητήσουν την παραμονή τους στη χώρα.

Ο Μαρζούκ όλο αυτό το διάστημα που ζει στην Αθήνα, βρήκε αρχικά στέγη σε εγκαταλελειμμένα σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, στη συνέχεια διέμεινε σε ξενοδοχεία, ενώ σήμερα κατοικεί σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Βρίσκεται ακόμη σε αναμονή έγκρισης του αιτήματός του για στέγαση και προσπαθεί ταυτόχρονα να λάβει άσυλο αλλά και άδεια εργασίας στην Ελλάδα. Στην προσπάθειά του να αποκτήσει άδεια εργασίας υποστηρίζεται από το πρόγραμμα απασχολησιμότητας της οργάνωσης Praksis, στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow.

Ο Μαρζούκ δε θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Δε θέλει να ζήσει σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Ονειρεύεται να κερδίσει πίσω τη ζωή του και να πετύχει εδώ. Θέλει να τα καταφέρει για τον ίδιο αλλά κυρίως, για τη μητέρα του, όπως εξομολογείται συγκινημένος.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν τον Μαρζούκ. Άνθρωποι νέοι, που αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους αλλά και των ανθρώπων που αγαπούν. Δραπετεύοντας από ένα δυσμενές παρόν, διεκδικούν αυτό που τους αξίζει, αυτό που αξίζει σε κάθε άνθρωπο. Το δικαίωμα στην ελευθερία, την αυτοδιάθεση, την εργασία, την ασφάλεια. Ο Μαρκούζ είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει. Και γι’ αυτό είναι «καταδικασμένος» να τα καταφέρει. Αρωγοί στην προσπάθειά του θα είμαστε εμείς, οι άνθρωποι των οργανώσεων, αλλά και η ίδια η ζωή που σέβεται τους τολμηρούς!

*Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό και την κοινωνική τους θέση. Στο Κέντρο Αλληλεγγύης προσφέρονται υπηρεσίες σε πρόσφυγες/μετανάστες και σε Έλληνες που βρίσκονται σε ανάγκη (νομική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, γραμμή βοήθειας και συμβουλευτικής για οικογένειες, παιδιά και εφήβους (με τη σύμπραξη του Μαζί για το Παιδί), χώροι φιλικοί για το παιδί (μέσω του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού), υποστηρικτικές υπηρεσίες ασύλου (κατόπιν ραντεβού με τις κεντρικές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Ασύλου).