ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: Δύναμη, γένους θηλυκού

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Το SolidarityNow, αυτή τη χρονιά, με αφορμή την 8η Μαρτίου, ξεκινά ένα αφιέρωμα με βασικό μήνυμα «Δύναμη, γένους θηλυκού». Μέσα από αυτό το αφιέρωμα, επικεντρωνόμαστε σε γυναίκες εργαζόμενες της οργάνωσης. Στις γυναίκες με διαφορετική καταγωγή, από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα και αλλού, που μέσα από τις εμπειρίες τους, τις προσωπικές ιστορίες τους και τη δουλειά τους αποτελούν πρότυπα και βοηθούν στην ενδυνάμωση άλλων γυναικών. Γυναικών που βίωσαν και βιώνουν δυσκολίες, που έχασαν ίσως την ταυτότητά τους, την πίστη τους στις ικανότητές τους και τη δύναμή τους. Το «Δύναμη, γένους θηλυκού» μας μιλά για το πώς η δύναμη που προσφέρεις στους άλλους σε κάνει και σένα δυνατότερο. Μας συστήνει γυναίκες καθημερινές, που μέσα από τη δουλειά και τη θέση τους βοηθούν να ενδυναμωθούν άλλες γυναίκες αλλά και πώς μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνονται και οι ίδιες δυνατότερες.

Το SolidarityNow, σε #8Μέρες συστήνει μέσα από τις ψηφιακές του πλατφόρμες #8Γυναίκες για να μοιραστούν μαζί μας το δικό τους μήνυμα για τις #8Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σε αυτές τις γυναίκες αναγνωρίζουμε όλες μας κομμάτια του εαυτού μας, και το σημαντικότερο από όλα, αντλούμε δύναμη, θάρρος και έμπνευση να προχωρήσουμε μπροστά.

Γνωρίστε:

Την Αντιγόνη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow που δηλώνει ότι οι δυνάμεις των γυναικών, σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοποίησης, είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι φαντάζονται οι άλλοι αλλά κυρίως από ότι φαντάζονται και οι ίδιες.

Τη Φάτμα διερμηνέα, που βρέθηκε μόνη σε μια ξένη χώρα με τρία παιδιά, αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Τη Λένα που εργάζεται στον χώρο της καθαριότητας και παρακινεί τις γυναίκες με τα λόγια και τις πράξεις της, να μην αισθάνονται κατώτερες.

Τη  Χριστίνα, εκπαιδευτικό που υποστηρίζει ότι η αγάπη είναι αυτή που μας ενδυναμώνει.

Την Ελένη, εκπαιδευτικό που μας μιλάει για τη σχέση ουσίας που έχει αναπτύξει με τις μαθήτριές της.

Τη Μαρίνα, δικηγόρο, που καλεί τις γυναίκες να αποδεχθούν τον εαυτό τους και τις αδυναμίες τους.

Τη Τζένιφερ, διερμηνέα, που ζητά από τις γυναίκες να τολμούν και να φεύγουν από όπου δεν τις σέβονται.

Οι 8 αυτές γυναίκες, εργαζόμενες, μητέρες, σύντροφοι, φίλες, ανεξάρτητες, δυναμικές, χειραφετημένες, πάνω από όλα όμως γυναίκες. Οι ρόλοι της γυναίκας πολλοί, κάποιοι κοινωνικά επιβεβλημένοι και άλλοι κατακτημένοι με αγώνες μέσα στην πάροδο των χρόνων. Από τα εργατικά και φεμινιστικά κινήματα της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι το κίνημα #metoo και την πορεία των γυναικών το 2017 στις ΗΠΑ, οι γυναίκες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

«Ψωμί και τριαντάφυλλα», «Ισότητα, ελευθερία, αδελφότητα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που σημάδεψαν τους αγώνες τους. Ακτιβίστριες, εργάτριες, γυναίκες συνηθισμένες πάλεψαν και ακόμα παλεύουν για να αποκτήσουν οικονομική ασφάλεια, δικαίωμα ψήφου, καλύτερη ποιότητα ζωής, αξιοκρατία, ισονομία, δικαίωμα και επιλογή στη μητρότητα. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, μας υπενθυμίζει τους αγώνες, το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους.

INTERNATIONAL WOMEN’S DAY

#WomenGoStrong

#8Stories8Women8March