«Κάνουμε πολύ ωραίες συζητήσεις με τους δασκάλους».- Αφιέρωμα: «Πριν χτυπήσει το κουδούνι»


Η Αλεξάνδρα, δασκάλα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow στο Βαγιοχώρι μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της και το ίδιο κάνουν οι 12χρονοι Hasti και Kosar με ενθουσιασμό!

Hasti, από το Αφγανιστάν

Τί έχεις μάθει μέχρι τώρα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων»;
Στο Κέντρο μαθαίνω πολλά πράγματα – αγγλικά, ελληνικά, μαθηματικά. Συνήθως, δυσκολεύομαι να καταλάβω τα μαθήματα στο άλλο σχολείο, οπότε ερχόμαστε εδώ, ζητάμε βοήθεια και οι δάσκαλοι μας βοηθούν. Μετά, πάμε πάλι στο σχολείο και μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα.

Υπάρχει μια αγαπημένη σου στιγμή στο Κέντρο;

Αγαπώ τις στιγμές που παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια, UNO, που διαβάζω βιβλία και κάνω χειροτεχνίες!

Kosar, από το Αφγανιστάν

Τί έχεις μάθει μέχρι τώρα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων»;
Στο Κέντρο μαθαίνουμε πολλά πράγματα για την ελληνική και την αγγλική γλώσσα και παίζουμε μαθηματικά παιχνίδια. Οι δάσκαλοι μας βοηθούν επίσης με τις εργασίες που έχουμε από το σχολείο και μας εξηγούν ό,τι δεν καταλαβαίνουμε.

Υπάρχει μια αγαπημένη σου στιγμή στο Κέντρο;

Μου αρέσει που μαθαίνουμε παίζοντας και που κάνουμε πολύ ωραίες συζητήσεις με τους δασκάλους.

Αλεξάνδρα Βελάνη, δασκάλα, από την Ελλάδα

Τί κάνουν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» για τα παιδιά πρόσφυγες που δεν γινόταν πριν;

Οι ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες, η εξειδικευμένη υποστήριξη ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών καθώς και μια ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει το Κέντρο οδηγούν σε εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πρόσβαση σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τυπικές και μη. Επιπλέον, η συμμετοχή των γονέων μέσω των συναντήσεών τους με εμάς τους εκπαιδευτικούς αλλά και δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί για να συμπεριλάβουν τους γονείς στην εκπαιδευτική διαδικασία συμβάλλουν σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Υπάρχει κάποιο παιδί που θα παρουσιάζατε ως παράδειγμα επειδή έχει ανταποκριθεί καλά στη διδασκαλία που πραγματοποιείται στο Κέντρο;

Θα αναφέρω ένα 12χρονο αγόρι που καταφέραμε να προσεγγίσουμε μέσα από την τέχνη, για την ακρίβεια μέσα από τα μαθήματα κιθάρας που γίνονται στο Κέντρο μας. Ο μαθητής μας που είχε περιορισμένη σχολική εμπειρία και στενό κοινωνικό δίκτυο, κατάφερε να ενταχθεί έτσι ομαλότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία και άρχισε να συναναστρέφεται με τους συνομηλίκους του. Τώρα, παρακολουθεί τακτικά τα μαθήματά μας και περνά δημιουργικό χρόνο με τους φίλους του.

*Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από το SolidarityNow με στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF Greece.