ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του SolidarityNow αποτελείται από τους κ.κ.:


Ζαββός Στέλιος
, Πρόεδρος


Ο κ. Ζαββός είναι Πρόεδρος της SolidarityNow και ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Zeus Capital Management, μιας διεθνούς εμβέλειας εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων, που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ακίνητα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Continental American Capital, ένας επενδυτικός όμιλος που επικεντρώθηκε στις επενδύσεις και στη χρηματοδότηση ακινήτων στις ΗΠΑ. Ο κ. Ζαββός είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Harvard Business School Club of Greece, ένα από τα κορυφαία φόρουμ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ασχολείται με τα οικονομικά, γεωπολιτικά και κοινωνικά θέματα. Είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Ήταν επίσης μέλος του Συμβουλίου Διεθνούς Κρίσης. Ο κ. Ζαββός κατείχε προηγουμένως θέσεις σε εταιρείες όπως η Citibank, η Johnson & Johnson και η Procter & Gamble. Είναι κάτοχος MBA από το Harvard Business School και μεταπτυχιακό από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Αθήνας ως Πολιτικός Μηχανικός.


Αλιβιζάτος Νίκος
, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών


Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί τη Νομική από το 1978. Ασκεί τη δικηγορία ενώπιον του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Mετά τις σπουδές του στην Αθήνα, ο καθηγητής έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2 το 1977. Διδάσκει συνταγματικό και δημόσιο δίκαιο από το 1980. Ήταν επισκέπτης μελετητής στα πανεπιστήμια του Στάνφορντ (1988-89), Πρίνσετον (1997) και Οξφόρδης (2005). Μερικά από τα βιβλία του: Το Συνταγματικό Καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων, τόμος 1 & 2 1987 & 1992, εκδ. Σάκκουλας), Πέρα από το άρθρο 16, (2007, εκδ. Μεταίχμιο), Το Σύνταγμα και οι Εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία 1800-2010 (εκδ. Πόλις, 2011) και το Ποια δημοκρατία για την Ελλάδα μετά την κρίση; (εκδ. Πόλις, 2013).
Είναι μέλος της Επιτροπής της Βενετίας από το 2014.


Βιδάλης Ευθύμιος
, Αντιπρόεδρος, Επιχειρηματίας


Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Τον Αύγουστο του 2012 ορίστηκε Διαπραγματευτής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου για την επανεκκίνηση των Συμβάσεων Παραχώρησης των 4 αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τον Δεκέμβριο του 2013.
Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. απο το 2001 έως το 2011 και Εντεταλμένος Σύμβουλος (COO) απο το 1998 έως το 2001 και ήταν μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας επι 15 χρόνια.
Εργάστηκε για περίπου 20 χρόνια στην Owens Corning των ΗΠΑ, όπου κατείχε θέσεις Γενικής Διοίκησης, μεταξύ των οποίν του Αντιπροέδρου του τομέα Reinforcement στην Ευρώπη, (1986-1993), του Προέδρου του στρατηγικού διεθνούς τομέα Composites (1994-1996) και του Προέδρου της Μονάδας Μονωτικών Υλικών (1996-1998).
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Alpha Bank,  της Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, της Future Pipe Industries του Dubai και Σύμβουλος Διοίκησης της RAYCAP S.A.
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του egg (enter-grow-go)  και του Solidarity Now.
Διετέλεσε  Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) απο το 2005 έως το 2009.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (ΒΑ) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο του Harvard.


Νικηφόρος Διαμαντούρος
, Πανεπιστημιακός


Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι Έλληνας πανεπιστημιακός. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στη συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό (1969) και διδακτορικό (1972) του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Υπηρέτησε τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή την περίοδο από το 2003 έως το 2013. Κατά την περίοδο 1992 – 1998 ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, ενώ την περίοδο 1995 – 1998 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και την περίοδο 1998 – 2003 υπηρέτησε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδος. Από το 1993 έως το 2009 ήταν καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας φτάσει στη βαθμίδα του ομότιμου καθηγητή. To 2014 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2010 του απονεμήθηκε ο Σταυρός της Αξίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας και το 2004 του Παράσημο του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος, της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Δοξιάδης Αρίστος
, Εταίρος, Venture Capital Investor


Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στο JEREMIE Openfund II, κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) για νέες επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας. Δραστηριοποιείται στο χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών από το 1995, αρχικά στην Εμπορική Κεφαλαίου και μετά στη Notos Associates. 
Με την ιδιότητα αυτή έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει μετάσχει στη διοίκηση εταιριών σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Το 2017 θα ξεκινήσει το Big Pi Ventures, νέο επενδυτικό κεφάλαιο σε ένα ευρύτερο φάσμα τεχνολογιών. Το 2010 άρχισε να ερευνά και να γράφει για την κρίση, τους θεσμούς, και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Το Αόρατο Ρήγμα: Θεσμοί και Συμπεριφορές στην Ελληνική Οικονομία». Το ιστολόγιο του είναι: aristosd.wordpress.com. 
Παλαιότερα έχει εργαστεί σε δράσεις κατά της φτώχειας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στο σχεδιασμό κοινωνικής και βιομηχανικής πολιτικής για την ελληνική κυβέρνηση. Έχει επίσης διοικήσει εταιρίες πληροφορικής και συμβούλων επιχειρήσεων. Έχει σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες (Harvard) και οικονομικά (Birkbeck College, University of London).


Καβουνίδη Τζένιφερ
, Ερευνήτρια – Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Επισκέπτρια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Η Τζένιφερ Καβουνίδη είναι Ανώτερη Ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην Αθήνα και διδάσκει μαθήματα Κοινωνιολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Β.Α.), στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Μ.Α.) και στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (Ph.D.). Πριν από την ένταξή της στο ΚΕΠΕ το 2008, συνεργάστηκε με άλλα ερευνητικά ινστιτούτα στην Ελλάδα όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Παρατηρητήριο Απασχόλησης και το Ινστιτούτο Ελληνικής Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου ήταν Διευθύντρια Έρευνας. Έχει συγγράψει δεκάδες βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε διεθνή περιοδικά όπως η Διεθνής Επισκόπηση της Μετανάστευσης, η Διεθνής Μετανάστευση και η Βρετανική Εφημερίδα Κοινωνιολογίας.


Ματσαγγάνης Μάνος
, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κοινωνικής Πολιτικής και Απασχόλησης στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Επιστημών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Έχει εργαστεί στο London School of Economics (Πρόγραμμα Κρατικής Κοινωνικής Πρόνοιας, 1990-1993), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1996-1999 & 2011-2004) και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας (Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, 1997-2001 ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, την οικονομική ανάλυση της δημόσιας πολιτικής, την πολιτική οικονομία της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας και την ανάπτυξη μοντέλων φορολογικών οφελών. Είναι συντονιστής της Μονάδας Ερευνών Πολιτικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις κοινωνικές επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη συνοχή (στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης).


Γιάννης Μπουτάρης
, Επιχειρηματίας, Πολιτικός, Χημικός, Οινολόγος


Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι επιχειρηματίας, πολιτικός, πτυχιούχος Χημικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πετυχημένος Οινολόγος. Από το 2011 μέχρι σήμερα είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστεί «ως θετική πολιτική, μεταρρυθμιστική ανανέωση της πόλης και αλλαγή νοοτροπίας». Στη διαχείριση του Δήμου, σημαντική είναι η συμβολή του στη μείωση των οικονομικών δαπανών, στον εξορθολογισμό των δημοσίων υπηρεσιών και στην πάταξη της διαφθοράς.


Νομικού Καλυψώ
, Πρόεδρος της A. M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A.


Η κ. Νομικού είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A. – την οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. για περισσότερα από 10 χρόνια μέχρι την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τον Ιούνιο του 2013, με πρόσφατη την ιδιότητα της Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Μέλος του Οργανισμού Νέων Προέδρων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Προέδρων (1992 έως σήμερα). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια από το 2006 έως το 2009. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο SPDI, εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων. Μέλος Δ.Σ σε διάφορες ΜΚΟ. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων και παρακολούθησε το πρόγραμμα President’s Program in Leadership (PPL)στο Harvard Business School μεταξύ 1996 και 2012.


Ροζάκης Χρήστος
, Καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου – Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης


Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1998-2011). Πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1987-2011). Μέλος του Institut de Droit International. Έχει γράψει εκτενώς για το Δίκαιο των Συνθηκών, το Ναυτικό Δίκαιο, τα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Τριανταφυλλίδου Άννα
, Καθηγήτρια – Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Φλωρεντία, Ιταλία


Η Άννα Τριανταφυλλίδου είναι καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (GGP) του Robert Schuman Centre for Advanced Studies (RSCAS) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (Ε.Π.Ι). Στο πλαίσιο του GGP συντονίζει τον ερευνητικό χώρο για τον πολιτιστικό πλουραλισμό. Πριν από αυτό, ήταν καθηγήτρια μερικής απασχόλησης στο RSCAS (2010-2012). Κατά την περίοδο 2004-2012, υπήρξε Ανώτερη Συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στην Αθήνα, όπου ήταν επικεφαλής μιας επιτυχημένης ερευνητικής ομάδας για τη μετανάστευση. Ήταν επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ από το 2002, και αρχισυντάκτρια της Εφημερίδας Μελετών Μετανάστευσης και Προσφύγων.
Η κα Τριανταφυλλίδου έλαβε το διδακτορικό της από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο το 1995 και κατείχε διδακτικές και ερευνητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Surrey (1994-95), στο London School of Economics (1995-97), στο CNR στη Ρώμη (1997-99) το EUI (1999-2004) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Υπήρξε Fulbright Scholar-in-Residence στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 2001 και συνεργάτης του Colston στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2001-2002). Διετέλεσε εθνικός εμπειρογνώμονας στο Δίκτυο εμπειρογνωμόνων διεθνών μεταναστεύσεων του ΟΟΣΑ (πρώην SOPEMI) και ενεργεί ως αξιολογήτρια ερευνητικών σχεδίων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Ίδρυμα, το δίκτυο Norface ERA-NET και αρκετούς άλλους ερευνητικούς οργανισμούς.
Οι κυριότεροι τομείς έρευνας και διδασκαλίας της είναι η διακυβέρνηση της πολιτιστικής πολυμορφίας, της μετανάστευσης και του εθνικισμού από ευρωπαϊκή και διεθνή προοπτική. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, έχει συγκεντρώσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ σε ερευνητικά κεφάλαια από ευρωπαϊκές, διεθνείς και εθνικές πηγές και έχει συντονίσει 30 διεθνή ερευνητικά προγράμματα στους παραπάνω ερευνητικούς τομείς.


Η Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow


Αντιγόνη Λυμπεράκη


Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, είναι οικονομολόγος, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Sussex. Έχει επίσης διδάξει στο City University της Νέας Υόρκης (Queen’s College) και στο  Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Kατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της και μετά, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στην αλληλεπίδραση των κοινωνικών δομών με τις οικονομικές επιδόσεις: Οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις ως σημείο συρροής της οικογένειας, μικρής κλίμακας παραγωγής και αναζήτησης ανταγωνιστικότητας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Έχει πολλές δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των γυναικών, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Action Aid Hellas και Action Aid της Κένυας, καθώς και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

 

 

Θέλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε την προσφορά στο Δ.Σ. της οργάνωσης του εκλιπόντος Δημήτρη Τριχόπουλου, Καθηγητή Πρόληψης Καρκίνου και Επιδημιολογίας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.