Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας 2023-2026

Το έργο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας (Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα), για τρία χρόνια ξεκινώντας από την 1η Αυγούστου 2023.

Οι συντονισμένες ενέργειες μέσω των δραστηριοτήτων του Κέντρου έχουν διττό στόχο:

  1. Τη Διαχείριση της μετανάστευσης και υποστήριξη της ένταξης &
  2. Την Ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στον αντίκτυπο του έργου:

Μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και ενίσχυση της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Το έργο αποσκοπεί στην υποστήριξη 6.400 ατόμων, κυρίως αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να γίνουν ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας.

Το έργο

Το έργο υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης στην Αθήνα, με μερικές από τις υπηρεσίες να προσφέρονται και στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι € 2.422.859,97.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:

  • Κοινωνική υπηρεσία: Διεξάγει ατομικές συνεδρίες (για παροχή πληροφοριών και ενδυνάμωση), προετοιμάζοντας την απαραίτητη τεκμηρίωση για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση αιτημάτων όπως στέγασης, ασύλου, προστασίας παιδιών, αξιολογήσεις βέλτιστου συμφέροντος (BIA) για υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης και πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές. (Προσφέρεται στην Αθήνα)
  • Ψυχολογική υπηρεσία: Εξασφαλίζει το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτική ψυχική υγειονομική περίθαλψη μέσω της παροχής ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής. (Προσφέρεται στην Αθήνα)
  • Νομική υπηρεσία: Παρέχει νομικές συμβουλές, διαμεσολάβηση και δικαστική εκπροσώπηση σε ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων ασύλου/μετανάστευσης, εργασίας, αστικού και ποινικού δικαίου, καθώς και υποστήριξη σε νομικά διοικητικά θέματα. Η Νομική Υπηρεσία συνεργάζεται στενά με την Υπηρεσία Ασύλου για ευάλωτα άτομα, που εδρεύει στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας. (Προσφέρεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη)
  • Υπηρεσία Απασχόλησης: Υποστηρίζει τα άτομα που επιδιώκουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενημερώνοντάς τα σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, την κατάρτιση βιογραφικού σημειώματος, την αναζήτηση εργασίας, την προετοιμασία για συνεντεύξεις και την πρόσβαση σε εθνικά προγράμματα απασχόλησης και ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων. (Προσφέρεται στην Αθήνα)
  • Λογιστική υπηρεσία: Διευκολύνει την πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής πρόνοιας, υποστηρίζει την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και παρέχει καθοδήγηση σε φορολογικά θέματα, εκδίδει κάρτες ανεργίας και μεταφοράς με τα ΜΜΜ, υποστηρίζει τους δικαιούχους να ξεπεράσουν τις διοικητικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ένταξης. (Προσφέρεται στην Αθήνα)

Η ολιστική φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών επιτρέπει στο SolidarityNow να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων στο σύνολό τους, ενώ οι εξαιρετικές και μακροχρόνιες συνεργασίες που έχουν δημιουργηθεί με άλλους φορείς (Δήμο Αθηναίων, ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί, κοινότητες προσφύγων και μεταναστών κα) ενισχύουν τον αντίκτυπο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το υλοποιούμενο έργο και το σχετικό υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δημοσιεύεται σε αυτή την ιστοσελίδα και προωθείται συμπληρωματικά μέσω των κύριων καναλιών επικοινωνίας του SolidarityNow (ιστοσελίδα, ηλεκτρονικά ενημερωτικά δελτία και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης).

Εκδήλωση έναρξης

2.11.2023 | Η εναρκτήρια εκδήλωση για την παρουσίαση της υποστήριξης που παρέχεται στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κέντρου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Elisabeth Baume-Schneider, Υπουργός Δικαιοσύνης και Αστυνόμευσης της Ελβετίας, ο Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, ο Stefan Estermann, Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα και ο Κώστας Μπακογιάννης, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων.

Μπορείτε να βρείτε την ατζέντα της εκδήλωσης εδώ.

 Δελτία Τύπου

“Εναρκτήρια εκδήλωση για την υποστήριξη του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας” | 3.11.2023

Ανθρώπινες ιστορίες και άρθρα

Άρθρο: Ένας φορολογικός οδηγός για όλους (σε 7 γλώσσες) | 1.2.2024

“Πώς η νομική υποστήριξη μεταμόρφωσε τη ζωή ενός ευάλωτου πρόσφυγα από τη Σρι Λάνκα” | 4.3.2024

“Aγωνιζόμενοι για τη δικαίωση προσφύγισσας από τη Σενεγάλη” | 4.3.2024

Μετάβαση στην ενηλικίωση: Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης” | 9.4.2024

 Newsletters

Υπεύθυνοι επικοινωνίας

Μαριλήν Πολένα, Γενική Διευθύντρια | Email: marilynp@solidaritynow.org, Τηλ. 210 6772500

Βάλια Ανδρακάκου, Συντονίστρια ΚΑΑ | Email: valia@solidaritynow.org, Τηλ. 210 8220883

Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας 2023-2026: https://www.eda.admin.ch/countries/greece/en/home/switzerland-and/bilateral-relations.html