Αφιέρωμα “Empower YOUth”: Ο Βενιαμίν θέλει να βοηθήσει την κοινότητά του, τους Πομάκους


Μίλησέ μας για σένα. Τι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα Empower YOUth;

Σπουδάζω νοσηλευτική στην Πάτρα και παράλληλα αγαπώ την ελαιογραφία που είναι το χόμπι μου. Το κίνητρό μου για να έρθω στο πρόγραμμα ήταν κυρίως η καταγωγή μου. Προέρχομαι από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης και ως μειονότητα αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα. Γι’ αυτό ένιωσα την ανάγκη και την υποχρέωση να κάνω κάτι για να αλλάξω προς το καλύτερο τη ζωή των συνανθρώπων μου. Θεώρησα ότι μέσω αυτού του προγράμματος θα αποκτήσω την τεχνογνωσία, ώστε να μπορέσω να υλοποιήσω δράσεις που θα καλυτερεύσουν τη ζωή των ανθρώπων όλης της Ξάνθης, αλλά και της μειονότητας των Πομάκων.

Τι κρατάς από το Empower YOUth;

Από όλα τα εργαστήρια που κάναμε, αυτό που θα ξεχώριζα είναι το κομμάτι που αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς μου ανοίχτηκαν ορίζοντες για το πως θα μπορούσα να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της κοινότητας από την οποία προέρχομαι.

Ποια ήταν η καλύτερη σου στιγμή στο πρόγραμμα;

Ήταν η επιλογή του θέματος για το project που έχουμε αναλάβει με την ομάδα μου που έχει στόχο την ενδυνάμωση των Πομάκων γυναικών.

Θα ήθελες να μοιραστείς κάποια άλλη σκέψη σου μαζί μας;

Ναι, τα όνειρά μου για το μέλλον! Ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα είναι να συνεισφέρω στις μειονοτικές ομάδες. Αντί να υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από το σύνολο, έχουμε την τάση να τους κρίνουμε και να τους περιθωριοποιούμε. Οπότε αυτό που ονειρεύομαι είναι να πάψουν εντελώς να υπάρχουν διακρίσεις – θρησκείας, χρώματος, φυλής, σεξουαλικότητας. Επιπλέον, ένα ακόμα όνειρό μου είναι να καταφέρω να διασώσω και να καταγράψω τα στοιχεία του πομακικού πολιτισμού -κουλτούρα, παράδοση- προτού χαθούν!

*****

Το έργο “Empower YOUth” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund Greece με φορέα υλοποίησης το SolidarityNow και εταίρο τη νορβηγική οργάνωση Norsensus Mediaforum.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund Greece έχουν αναλάβει από κοινού το  Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.