«Μονοπάτι για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» από το SolidarityNow

Copyright SolidarityNow

Σε πλήρη λειτουργία τα νέα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» της οργάνωσης σε όλη τη χώρα για παιδιά αιτούντες άσυλο

Το SolidarityNow γιορτάζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εκπαίδευση με το νέο του πρόγραμμα με τίτλο «Μονοπάτι για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση». Το πρόγραμμα που υλοποιείται με στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF στην Ελλάδα, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και σήμερα έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τα νέα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων».

Ο στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση της ένταξης των παιδιών προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην τυπική εκπαίδευση, μέσω της παροχής υπηρεσιών μη τυπικής εκπαίδευσης και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στα «Κέντρα Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων».

Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση, στα παιδιά και στην ανάπτυξή τους μέσα από ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα μαθημάτων και δημιουργικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην προώθηση της πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση. Γιατί η πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών.

Ένα Μονοπάτι προς την Εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα  υλοποιείται σε έξι (6) περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα.

Υπηρεσίες μη τυπικής εκπαίδευσης παρέχονται απευθείας σε:

– 14 ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα

– 4 αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κιλκίς),

ενώ παράλληλα δραστηριότητες υποστήριξης για την ένταξη στην τυπική εκπαίδευση παρέχονται σε παιδιά με προσφυγικό ή μεταναστευτικό προφίλ/υπόβαθρο που διαμένουν σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές. Το SolidarityNow είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό της ομάδας του προγράμματος που περιλαμβάνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (υλοποίηση στην Αθήνα), το Δίκτυο Melissa (Αθήνα) και τον Σύλλογο OMNES (Κιλκίς).

Η Εκπαίδευση στο επίκεντρο

Το πρόγραμμα αποτελεί την εξέλιξη ενός προγράμματος που αλλάζει για να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Το SolidarityNow, σε συνεργασία με την UNICEF συμμετείχε από το 2016 στη λειτουργία των «Κέντρων Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας» (κέντρα άμεσης παρέμβασης), που εξελίχθηκαν στα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» (μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη, έμφαση στην παιδική προστασία), και σήμερα δίνουν τη σκυτάλη στα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» που θέτουν στο επίκεντρο την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών και την ένταξη των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση.

«Το SolidarityNow μπαίνει στη φωτεινή διαδρομή αυτού του νέου προγράμματος για να κάνει αυτό στο οποίο πιστεύει περισσότερο από όλα. Να επενδύει στην εκπαίδευση και στο φως που γεννά για τα παιδιά μας, τα παιδιά του αύριο μιας συμπεριληπτικής και ανοιχτής κοινωνίας. Με σπουδαίο συνοδοιπόρο τη UNICEF, κοιτάμε μπροστά και επιδιώκουμε με την ανάπτυξη των κατάλληλων μαθησιακών εργαλείων και τις δυνάμεις των διεπιστημονικών εκπαιδευτικών ομάδων μας, να προσφέρουμε στα παιδιά ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών μη τυπικής εκπαίδευσης. Μέσα από αυτό, τα παιδιά όχι μόνο θα υποστηριχθούν για να ανταποκριθούν καλύτερα στο σχολείο τους, αλλά θα υποστηριχθούν για να εκφράσουν τις κλίσεις τους, να δημιουργήσουν τον δικό τους ζωτικό χώρο έκφρασης μέσα από δραστηριότητες, να εκτεθούν σε νέα ερεθίσματα, να καλλιεργήσουν την περιέργειά τους, να πειραματιστούν, πάντα με αρωγούς τους εκπαιδευτικούς τους και όλους εμάς που θα είμαστε εκεί να τα ενδυναμώσουμε και να τα ενθαρρύνουμε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους», Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια SolidarityNow.

*To πρόγραμμα «Μονοπάτι για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται με τη στήριξη και χρηματοδότηση από τη UNICEF Greece.