ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Το SolidarityNow στο Athens Democracy Forum-«Η μετάβαση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στην ενηλικίωση»

Copyright Myroslava Klius for SolidarityNow On the left: Jeffrey Sachs, Director of the Center for Sustainable Development at Columbia University & President of the UN Sustainable Development Solutions Network, On the right: Stelios Zavvos, Chairman of the BoD SolidarityNow

Το SolidarityNow στο Athens Democracy Forum 

Συνάντηση εργασίας με θέμα: «Η μετάβαση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στην ενηλικίωση»

Το SolidarityNow διοργάνωσε σήμερα, στο πλαίσιο του ετήσιου Athens Democracy Forum, συζήτηση με θέμα τα ασυνόδευτα παιδιά που γίνονται 18 στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, στερούμενα πια κάθε προηγούμενο υποστηρικτικό πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow, κος Στέλιος Ζαββός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες αναφέροντας: «Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η δημοκρατία ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό γίγνεσθαι, με τις αλλεπάλληλες κρίσεις συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής, ειδικά σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από τον λαϊκισμό και τη γήρανση του πληθυσμού. Μιλάμε και βιώνουμε τη δημοκρατία όταν μεριμνούμε για όλους, πόσο μάλλον για τους νέους, το πιο ενεργό τμήμα του πληθυσμού, που με τη δυναμική αλλά και την ποικιλομορφία του είναι ικανό να ωθήσει όλους τους τομείς της κοινωνίας μας προς τα εμπρός».

Στη συνέχεια, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κος Ηρακλής Μοσκώφ, μίλησε για το έργο της Ειδικής Γραμματείας και τον αντίκτυπο του στις ζωές των ασυνόδευτων παιδιών που ζουν στη χώρα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ουσιαστικής υποστήριξης για τα ασυνόδευτα παιδιά που ενηλικιώνονται. «Μέχρι σήμερα, η Γραμματεία έχει υποστηρίξει τη μετεγκατάσταση 1.271 παιδιών σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Βασική προτεραιότητα της ΕΓΠΑΑ είναι η ένταξη των παιδιών που παραμένουν στη χώρα μας, προσφέροντας τους προοπτικές εκπαίδευσης και απασχόλησης».

Η Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Ειδικής Γραμματείας, κα Γκέλη Αρώνη, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στις αποφάσεις που τα αφορούν, ενώ υπογράμμισε ότι «Σήμερα, δουλεύουμε τις πρακτικές ένταξης των παιδιών αλλά ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να χαράξουμε πολιτική».

Τη συζήτηση τίμησε με την παρουσία του, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός αναλυτής, Jeffrey Sachs. Στην τοποθέτησή του ο κος Sachs αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προκλήσεις και τις συνέπειές τους στη μετακίνηση πληθυσμών, στην επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών, ενώ επέκρινε τη Δύση και ιδίως τη γενέτειρά του και παγκόσμια υπερδύναμη Αμερική, για τη στάση της στα σύγχρονα γεωπολιτικά ζητήματα με ιδιαίτερη μνεία στον πόλεμο της Συρίας και στη Ρωσία από το 2008 και μετά.

Επιπλέον, η ακαδημαϊκός κα Jennifer Cavounidis, μέλος του ΔΣ του SolidarityNow, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για την ένταξη αναφέροντας ότι: «Το 24% των μαθητών που φοιτούν στα ελληνικά σχολείο είναι πρώτης ή δεύτερης γενιάς μετανάστες. Χρειάζεται να τους υποστηρίξουμε για τη δική τους ευημερία και ανάπτυξη, αλλά και για αυτήν της κοινωνίας συνολικά». Η Μαριλύν Πολένα, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow, συνόψισε το μέχρι σήμερα έργο της οργάνωσης για τα ασυνόδευτα παιδιά και την ανάγκη περαιτέρω υποστήριξής τους ειδικά στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, με στόχο να μην αποτελεί το περιθώριο επιλογή για κανένα παιδί.

Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση ανέδειξαν το κενό που προκύπτει στη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών μόλις γίνουν 18 ετών και την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι η επένδυση στο μέλλον χρειάζεται να γίνει πάνω στις δυνατότητες των παιδιών και όχι στην ευαλωτότητά τους. Στόχος είναι η ανάδειξη των ταλέντων των παιδιών, μέσα από την προσφορά ευκαιριών εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, ώστε να δημιουργηθεί μία αμφίδρομη σχέση οφελών – και για τους νέους και για την κοινωνία στη νέα τους χώρα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο-μαρτυρία ενός 18χρονου από τη Γκάμπια, μέσα από την οποία παρουσιάστηκαν οι δυσκολίες, η αγωνία και το αδιέξοδο που βιώνουν τα παιδιά όταν γίνονται 18. Το θέμα της μετάβασης των ασυνόδευτων παιδιών στην ενηλικίωση πραγματεύεται και η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ξύπνησα 18» της σκηνοθέτιδας Βέρας-Ιόνα Παπαδοπούλου και παραγωγής του SolidarityNow που θα προβληθεί πρώτη φορά αύριο 30 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στον κινηματογράφο Δαναό, στο πλαίσιο των 28ων Νυχτών Πρεμιέρας.