της Γεωργίας Σπυροπούλου | Advocacy and Communication Officer
Ενίσχυση της απασχόλησης: Πώς το SolidarityNow διασύνδεσε περισσότερους από 150 πρόσφυγες για την κάλυψη εποχικών θέσεων εργασίας σε μεταποιητικές μονάδες στην Βόρεια Ελλάδα
Σε μια μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, η διασύνδεση των εργαζομένων με τους κατάλληλους εργοδότες αποτελεί μία διαρκή ανάγκη. Το SolidarityNow ανταποκρίνεται στην πρόκληση αυτή μέσα από συγκεκριμένες δράσεις με την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών υποστήριξης της απασχόλησης. Εστιάζοντας στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η οργάνωση διασφαλίζει ότι η αναζήτηση εργασίας ολοκληρώνεται αποτελεσματικά και ουσιαστικά σε συνθήκες εργασιακής ασφάλειας.
Στο SolidarityNow οι υπηρεσίες μας έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν για να εφοδιάσουν τα άτομα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν ενέργειες δικτύωσης, με στόχο τη διασύνδεση εταιρειών και επιχειρήσεων με ανθρώπους που αναζητούν εργασία και διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας. Αυτή η διπλή εστίαση δημιουργεί ένα δίαυλο μέσω του οποίου επωφελούνται και οι δύο πλευρές.
Οι δομές και τα συστήματα υποστήριξης που διαθέτουμε στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ώστε οι ωφελούμενοί μας να ενταχθούν, να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν αυτονομία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δημιουργήσει δεσμούς εμπιστοσύνης με ωφελούμενους που κάνουν χρήση των υπηρεσιών μας. Στο κομμάτι που έχει να κάνει με την απασχόληση, αυτό είναι σημαντικό διότι γνωρίζουν ότι το πλαίσιο υποστήριξης μας λειτουργεί με γνώμονα την εργασιακή τους ένταξη, τη νομιμότητα και συνολικά τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Και για τον λόγο αυτό λειτουργεί και πολλαπλασιαστικά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που κάνουν χρήση των υπηρεσιών μας να αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, εκτός από τους υποψήφιους εργαζόμενους στις υπηρεσίας μας απευθύνονται και οι εταιρείες και επιχειρήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ο αντίκτυπος των υπηρεσιών απασχόλησης του SolidarityNow είναι εμφανής στις πολυάριθμες ιστορίες επιτυχίας που έχουν σημειωθεί μέσα στα χρόνια. Άτομα με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο έχουν βρει απασχόληση, ενώ οι εταιρείες έχουν επωφεληθεί μέσω της ανεύρεσης μεγαλύτερου ή/και μικρότερου αριθμού εργαζομένων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία που ξεκίνησε από το 2022 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με εταιρείες στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας φρούτων που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί, η ανάγκη που υπάρχει για προσωπικό δημιούργησε μία σχέση συνεργασίας μέσω της οποίας έχουν βρει απασχόληση πάνω από 120 άτομα το 2022 και 50 άτομα το 2024. Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες μεταποίησης φρούτων απευθύνθηκαν στο SolidarityNow προκειμένου να καλύψουν θέσεις εργασίας στον τομέα της παραγωγής. Έτσι βρήκαν εργασία αιτούντες άσυλο που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, των Διαβατών, των Λαγκαδικίων αλλά και στον αστικό ιστό της πόλης. Όσο αφορά τους διαμένοντες στις παραπάνω δομές φιλοξενίας, όπου η έλλειψη μετακίνησης δυσχεραίνει την εύρεση εργασίας, η προσφορά οργανωμένης μετακίνησης από τις εν λόγω εταιρείες κατέστησε εφικτή την απασχόλησή τους. Είναι εξίσου σημαντικό, ότι μέσω της διασύνδεσης αυτής και της συλλογικής πρόσληψης εργαζομένων βρήκαν εργασία και άνθρωποι με ευαλωτότητες.
Με την διασύνδεση των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας και των τοπικών επιχειρήσεων, το SolidarityNow κάνει σημαντικά βήματα στην προώθηση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής συνοχής. Καθώς περισσότεροι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αποκτούν εργασία και συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, ο θετικός αντίκτυπος αυτής της διαδικασίας θα συνεχίσει να ωφελεί τους ανθρώπους που βρίσκουν εργασία, την τοπική κοινωνία και την οικονομία.
*Από 1η Αυγούστου 2023, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας/Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ και από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από τα EEA Grants με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμος Αθηναίων.
**Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) .