ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εφαρμογή αναζήτησης εργασίας για πρόσφυγες


Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Υπεύθυνος Συνηγορίας, Πολιτικής & Έρευνας του SolidarityNow, μιλά στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για την εφαρμογή αναζήτησης εργασίας για πρόσφυγες WORKEEN, που είναι ένα από τα αποτελέσματα της συνεργασίας του SolidarityNow και άλλων φορέων από 7 χώρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος SIRIUS-Project.

«Τo συγκεκριμένο εργαλείο είναι κάτι ανάμεσα σε εκπαιδευτικό παιχνίδι και μέσο πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Εμείς, συμβάλλαμε στην εξέλιξή του, αναλάβαμε τη μετάφρασή του σε ορισμένες γλώσσες και τον δοκιμαστικό έλεγχό του, πριν από την κυκλοφορία του, σε ωφελούμενούς μας στο “Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Βlue Refugee Center) στη Θεσσαλονίκη.
Ανθρωποι που δεν ήξεραν πώς και πού να αναζητήσουν εργασία, πώς να συντάξουν το βιογραφικό τους, να προετοιμαστούν για μια συνέντευξη, να προσέξουν ουσιώδεις λεπτομέρειες, όπως οι τρόποι και η ακρίβεια στην ώρα προσέλευσης στο ραντεβού, είχαν μια πρώτη επαφή με μια πραγματικότητα, διαφορετική από εκείνη της χώρας καταγωγής τους.
Αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα «καλής πρακτικής. Είναι ένα εργαλείο το οποίο στοχεύει, μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση, στη γρήγορη προσαρμογή των ανθρώπων που έρχονται από τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα στις νέες συνθήκες ζωής».

Η εφαρμογή WORKEEN διατίθεται δωρεάν στο Google Play για συσκευές Android, στα αγγλικά, αραβικά, φαρσί και έξι ευρωπαϊκές γλώσσες (ελληνικά, ιταλικά, γαλλικά, δανικά, τσεχικά και φινλανδικά).

Διαβάστε το άρθρο, https://www.kathimerini.gr/society/561334306/efarmogi-anazitisis-ergasias-gia-prosfyges/.

*Το SolidarityNow είναι εταίρος στο πρόγραμμα SIRIUS-Project, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 φορείς από 7 χώρες. Το SIRIUS επιδιώκει να μελετήσει το πολυδιάστατο πλαίσιο στο οποίο η χώρα υποδοχής ή οι πολιτικές-θεσμικές, κοινωνικές και ατομικές συνθήκες λειτουργούν είτε ως ενθαρρυντικοί παράγοντες είτε ως εμπόδια στην ένταξη των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, στην αγορά εργασίας.