Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης Business for YOUth για πρόσφυγες και ευάλωτες ομάδες νέων


Μία συνεργασία του International Rescue Committee με το SolidarityNow και τη Knowl και την αποκλειστική χρηματοδότηση του Citi Foundation.

350 νέοι και νέες, πρόσφυγες, μετανάστες καθώς και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ως επιχειρηματίες αλλά κυρίως, να ξεκινήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και δυναμισμό συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας Business for YOUth από τον Μάρτιο 2018 έως τον Ιούλιο 2019. Δείτε το βίντεο που συνοψίζει τα αποτελέσματα του προγράμματος: Business For YOUth program completed!.

Η δράση αυτή αποτελεί μία μόνο από τις συνεργασίες μεταξύ του Citi Foundation και του International Rescue Committee (IRC). Με δωρεά 2.000.000 δολαρίων, ως μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Pathways to Progress του Ιδρύματος Citi, 1.000 νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και ευάλωτες ομάδες νέων στην Ελλάδα, την Ιορδανία και τη Νιγηρία  αποκτούν επαγγελματική εκπαίδευση και χρηματική υποστήριξη για έναρξη επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στην Αθήνα, το IRC συνεργάστηκε με το SolidarityNow που ανέπτυξε και εφάρμοσε το πρόγραμμα Business for YOUth σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση Knowl και έδωσε τη δυνατότητα σε 350 άτομα ηλικίας 18-35 ετών να εκπαιδευτούν σε βασικές αρχές επιχειρηματικότητας.  Τριάντα από τους συμμετέχοντες, που ξεχώρισαν τόσο για την επιχειρηματική τους ιδέα όσο και για την αποφασιστικότητά τους και τη δέσμευσή τους να κυνηγήσουν το όνειρό τους, επιλέχθηκαν και έλαβαν εξατομικευμένη υποστήριξη από μέντορες καθώς και ένα συμβολικό ποσό για την κάλυψη των πρώτων λειτουργικών εξόδων της επιχείρησής τους.

«Όταν ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2018, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας Business For Youth, είχαμε μια φιλοδοξία: να δώσουμε σε νέους ανθρώπους την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους βοηθούσαν να υλοποιήσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα σε μια χώρα σαν τη δική μας, που παλεύει με την ανεργία και τον αποκλεισμό. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να αυτονομηθούν και να ανθίσουν! Σήμερα, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αισθανόμαστε ότι ο στόχος μας επιτεύχθηκε αφού οι αριθμοί και τα αποτελέσματα συμμάχησαν μαζί μας. Περισσότεροι από 350 νέοι άνθρωποι παρακολούθησαν 19 κύκλους μαθημάτων, ενώ 30 από αυτούς προχωρούν στο επόμενο στάδιο λαμβάνοντας ειδική συμβουλευτική για να κάνουν πράξη την επιχειρηματική τους ιδέα. Μια τέτοια αρχή μας δείχνει τη δυναμική και την ανάγκη που υπάρχει για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες – κάτι που για εμάς στο Solidarity Now είναι προτεραιότητα», σημειώνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του Solidarity Now.

«Το IRC και το Citi Foundation έχουν δημιουργήσει μία παγκόσμια συνεργασία με σκοπό να βοηθήσουν επίδοξους νέους επιχειρηματίες στη δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων. Κατά τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν υποστηριχθεί οι επιχειρηματικές ιδέες συνολικά 1,000 ατόμων στην Ελλάδα, στην Ιορδανία και στη Νιγηρία. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε νέους Έλληνες και αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Ελπίζουμε ότι η εμπειρία που αποκομίσαμε θα ενθαρρύνει παρόμοιες μελλοντικές πρωτοβουλίες και θα δώσει με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε όλους και όλες να δημιουργήσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος αυτού συναντήσαμε καταπληκτικούς, ταλαντούχους και δυνατούς ανθρώπους και τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή τύχη στη δημιουργία των νέων τους επιχειρήσεων», δήλωσε η Jana Frey, Country Director, IRC Hellas.

«Όπως και για πολλές άλλες σύγχρονες προκλήσεις, οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ενσωμάτωσης των προσφύγων και των νέων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πρωτοβουλία Pathways to Progress του Ιδρύματος Citi είναι η λύση που προσφέρουμε για θετικές προοπτικές στις ζωές τους μέσα από μία βιώσιμη οικονομική πορεία. Πιστεύουμε ότι η  πιο σημαντική υποχρέωσή μας προς τους νέους είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα τους ενθαρρύνουν να πιστεύουν στο μέλλον τους», δήλωσε η Μανίνα Μενιδιάτη, Public Affairs Officer, Citi Ελλάδος.

 «Είμαστε υπερήφανοι που μέσα από το στοχευμένο και εντατικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, 350 νέοι και νέες ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και άδραξαν την ευκαιρία να σκεφτούν, αναπτύξουν, παρουσιάσουν και κυρίως να δοκιμάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ένα «άγνωστο» περιβάλλον. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην καλλιέργεια των Soft Skills, και σε γνώση και δεξιότητες άμεσα εφαρμόσιμες στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα όπως την κοστολόγηση, το branding, τη χρηματοδότηση, κ.λπ. από επιχειρηματίες και επαγγελματίες μέντορες ώστε να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με τρόπο επαγγελματικό και κυρίως βιώσιμο. Μάλιστα, 30 εξ ’αυτών έλαβαν περαιτέρω εξατομικευμένη συμβουλευτική και καθοδήγηση στην ανάπτυξη του business plan. Η Knowl με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο, τις αξίες και ανάγκες του, θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει ενεργά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος της KOIN.Σ.ΕΠ. Knowl, Δρ. Ιωάννης Σαλαμούρης. 

*Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αυτής της συνεργασίας, γιορτάστηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή των ωφελούμενων, των εισηγητών, των συμβούλων, των συνεργαζόμενων Οργανισμών καθώς και φίλων και υποστηρικτών.  Όλοι μαζί θυμήθηκαν σημαντικές στιγμές, αντάλλαξαν εμπειρίες και εντυπώσεις, διασκέδασαν και ευχήθηκαν «καλή επιτυχία» στους νέους επιχειρηματίες.

Περισσότερα για το IRC

Η International Rescue Committee (IRC) είναι μια ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση που από το 1933 στηρίζει πρόσφυγες, εκτοπισμένους πληθυσμούς, θύματα καταπίεσης και βίαιων συρράξεων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, η IRC Hellas, ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες το καλοκαίρι του 2015 στη Λέσβο και, σταδιακά, οι δράσεις της επεκτάθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι παρεμβάσεις της εκτείνονται από την υποδοχή έως και την ένταξη προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, με σκοπό την ανοικοδόμηση της ζωής τους. Η ΙRC επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών προστασίας και ενδυνάμωσης γυναικών και παιδιών (συμπεριλαμβανομένης της 24ωρης φροντίδας σε ασυνόδευτους ανηλίκους), ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ένταξης στην αγορά εργασίας, με συμβουλευτική εύρεσης εργασίας και εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας για νέους, στην υποστήριξη της διαχείρισης και υποδομών προσφυγικών καταυλισμών, καθώς και στην παροχή έγκυρης και απλοποιημένης πληροφόρησης μέσα από την πλατφόρμα του Refugee.Info. Ταυτόχρονα, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τη δυναμική και τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα μέσα από τη στενή συνεργασία και τη στήριξη δέκα οργανώσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων. Επίσης έχει συνεργαστεί με τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Λέσβου. https://www.rescue.org/country/greece

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία Pathways to Progress του Ιδρύματος Citi

Η πρωτοβουλία “Pathways to Progress” του Citi Foundation, μέσω της οποίας χρηματοδοτείται το πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης προσφύγων και ευάλωτων ομάδων Rescuing Futures για το διάστημα 2017-2020, αφορά σε  ένα τριετές πρόγραμμα επένδυσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων και εθελοντικής προσφοράς 10.000 εργαζομένων της Citi, με στόχο να υποστηρίξει την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση 500.000 νέων σε όλον τον κόσμο για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας. Πρόκειται για την επέκταση μίας αρχικής προσφοράς 50 εκατομμυρίων δολαρίων που υποστήριξε περισσότερους από 100.000 νέους σε δέκα πόλεις των ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία Pathways to Progress στοχεύει στη μείωση της ανεργίας των νέων στις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, στη βελτίωση της ποιότητας του εργατικού δυναμικού δημιουργώντας ευκαιρίες για πρώτη εργασία, πρακτική, επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τα ευρήματα μίας νέας παγκόσμιας έρευνας  που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο αισιοδοξίας των νέων αλλά και την έλλειψη που υπάρχει σε ευκαιρίες και δεξιότητες.

http://www.citifoundation.com/citi/foundation/programs/pathways-to-progress.htm

Περισσότερα για τη Knowl

Η Κοινωνική Επιχείρηση Knowl για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (ίδ. 2012) είναι μία από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Κοινωνικές Επιχειρήσεις με ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο και μετρήσιμα αποτελέσματα, που αναπτύσσει εξατομικευμένη επαγγελματική και προσωπική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για εταιρείες και επιχειρηματίες προσφέροντας ταυτόχρονα δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση σε ευάλωτες ομάδες όπως οι άνεργοι και οι πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει σε μηδενικό κόστος κατάρτιση δεξιοτήτων και υπηρεσίες καθοδήγησης – συμβουλευτικής σε 4.000+ άτομα (κοινωνικές ομάδες κινδύνου), με κορωνίδα τον Επιταχυντή Δεξιοτήτων Mellon, την κοινωνική πρωτοβουλία που καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς 1 στους 2 ωφελούμενους βρίσκει εργασία πριν ακόμη τελειώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Στην knowl δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEETs), άνεργους, γυναίκες, άτομα με μειωμένη οικονομική δυνατότητα που αποκλείονται από τις μαθησιακές διαδικασίες ή / και με περιορισμένες δεξιότητες, πρόσφυγες και start-uppers. Έχουν εμπιστευτεί και μιλούν για την knowl διακεκριμένοι φορείς και εταιρείες που επιλέγουν τις υπηρεσίες μας και αναγνωρίζουν τις μεθοδολογίες μας, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Prince’s Trust  International (Ίδρυμα Πρίγκηπα Καρόλου), το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ευρ. Επιτροπή στην Ελλάδα, η Vodafone Greece, ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε., Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, KORRES, σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα, δήμοι, κ.λπ. http://www.knowl.gr/