Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “STARTnow” για νεαρούς πρόσφυγες και φοιτητές


Από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, το SolidarityNow σε συνεργασία με την οργάνωση STAR UK παρείχε μία καινοτόμα εμπειρία διάδρασης και επικοινωνίας στους ωφελούμενούς του -πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο- και σε εθελοντές φοιτητές.

Στόχος του προγράμματος ήταν από τη μία πλευρά οι φοιτητές μέσω προσωπικού βιώματος να έρθουν αντιμέτωποι στην καθημερινότητά τους με στερεότυπα και προκαταλήψεις, και από την άλλη οι ωφελούμενοι να  ενισχύσουν τη γνώση τους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον και έτσι να νιώσουν πιο οικεία στον δρόμο για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Η παροχή υποστήριξης στους νεαρούς πρόσφυγες από νεαρούς Έλληνες φοιτητές ήταν ένα «παράθυρο» και για τα δύο μέρη να βιώσουν από κοινού τη σπουδαιότητα των ίσων ευκαιριών στη ζωή ενός ανθρώπου.

Στο STARTnow αρχικά οι εθελοντές φοιτητές ήταν κυρίως από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας), ωστόσο από τον Μάρτιο του 2020, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όλες οι δράσεις έγιναν διαδικτυακές, γεγονός που οδήγησε στη διεύρυνση του δικτύου και σε άλλα Πανεπιστήμια.

Επίσης, αυτό στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά την υλοποίηση του προγράμματος, ήταν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν την ικανότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, όχι μόνο να αναπτύξουν δεξιότητες. Για αυτό, πραγματοποιήθηκαν ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες -διαδικτυακά και δια ζώσης- βασισμένες στη μη τυπική εκπαίδευση, σημαντικές συνεργασίες με εθελοντικά πανεπιστημιακά δίκτυα, ενώ υπήρξε και ενεργή συμμετοχή των εθελοντών φοιτητών και των προσφύγων στην Εβδομάδα Προσφύγων (20-26/6/2022) και στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης  (25/6/2022).

Στη συνέχεια, τα ηνία στους εθελοντές φοιτητές!

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο εντός του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη, οι εθελοντές φοιτητές θα είναι αυτοί που θα συνεχίσουν το STARTnow, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και αλληλεπιδρώντας πιο άμεσα με  τον προσφυγικό πληθυσμό!

Εκεί, θα συνεχίσουν μέσα από Ομάδες Συζήτησης (Conversation Clubs) και άλλες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, την επαφή τους με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, υποστηρίζοντάς τους στην εκμάθηση ελληνικών και αγγλικών. Πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η γλώσσα και η εκμάθησή της, μοναδικό και απαραίτητο εργαλείο για την ομαλή κοινωνική ένταξη, ειδικά όταν διδάσκεται μέσω αντισυμβατικών μεθόδων εκπαίδευσης (συζήτηση, διαδραστικά παιχνίδια, οπτικοακουστικά μέσα) όπως ταιριάζει στους νέους!

*Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το SolidarityNow σε συνεργασία με την STAR UK.