Συνεργασία του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος με το SolidarityNow για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και διαχείρισης καταστάσεων σχετικών με τη χρήση ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.


Η δράση αφορούσε σε δύο είδη παρεμβάσεων, καθώς απευθύνθηκε τόσο στο προσωπικό όσο και στους ωφελούμενους των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών του SolidarityNow, στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το προσωπικό των δομών φιλοξενίας του Περάματος και της Κόνιτσας, όπου υπήρξε ενημέρωση- ευαισθητοποίηση για θέματα εξάρτησης και τρόπους διαχείρισης καταστάσεων κατάχρησης ουσιών ή εκδήλωσης εξαρτητικών συμπεριφορών (διαδίκτυο, gaming, τυχερά παιχνίδια). Στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών του SolidarityNow στο Βελβεντό Κοζάνης, η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν δράσεις δευτερογενούς πρόληψης στους χώρους φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων του SolidarityNow, οι οποίες απευθύνονταν στους έφηβους ωφελούμενους.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ για θέματα εξάρτησης, μέσω της χρήσης ενημερωτικού υλικού και προβολής video. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, καθώς και προβληματισμοί γύρω από την κατάχρηση ουσιών και τις εξαρτητικές συμπεριφορές.

Τέλος, δόθηκε έμφαση στην ενδυνάμωση της ταυτότητας και των ατομικών δεξιοτήτων, μέσω της παρότρυνσης για θέσπιση στόχων και την ανάπτυξη υγιών τρόπων διαχείρισης δυσκολιών.

*Το SolidarityΝow παρέχει υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης σε 175 ασυνόδευτα παιδιά, σε τρεις προσωρινούς χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, στους νομούς Κοζάνης και Ιωαννίνων. Η επείγουσα παρέμβαση υλοποιείται υπό το γενικό συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM Greece) και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.