Το SolidarityNow και η CARE συνεργάζονται για την επείγουσα διατροφική υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών


Το αλληλεγγύη-SolidarityNow και η CARE συνεργάζονται για την επείγουσα διατροφική υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών

Διέθεσαν 650 κουπόνια τροφίμων σε Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα σε ανθρώπους με άμεσες ανάγκες διατροφής

Στο πρόγραμμα συμπράττουν οι Praksis, Άρσις, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ένωση Μαζί για το Παιδί και η Υπηρεσία Ασύλου. 

Με σκοπό να προσφέρουν άμεση ανακούφιση σε ευάλωτους πληθυσμούς -πρόσφυγες, μετανάστες, άνεργους, Έλληνες σε οικονομική δυσπραγία, άτομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ή άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο και γενικά, πληθυσμιακές ομάδες που έχουν πληγεί από τις οξύτατες συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα- το αλληλεγγύη-SolidarityNow και η οργάνωση CARE στο πλαίσιο των δράσεων του START Network, υλοποιούν από κοινού πρόγραμμα που απαντά στις ζωτικές ανάγκες διατροφής αυτών των ανθρώπων.

Σκοπός του προγράμματος είναι επίσης να καλύψει ένα διαπιστωμένο κενό σε ανάγκες από ομάδες πληθυσμού που αποκλείονται από τα περισσότερα τρέχοντα θεσμικά προγράμματα. Το αλληλεγγύη-SolidarityNow και η CARE παρέχουν κουπόνια έτσι ώστε τα ευάλωτα άτομα να είναι σε θέση να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και ποια είδη διατροφής επιθυμούν να αγοράσουν. Δίνοντας στους πρόσφυγες την ευελιξία να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια σε αλυσίδες τροφίμων ανάλογα με τις ανάγκες τους, οι δύο οργανώσεις στοχεύουν στην ενδυνάμωση των οικογενειών που είναι σε ανάγκη αλλά και, να διασφαλίσουν την αξιοπρέπειά τους.
Γιατί κάθε άνθρωπος δικαιούται τροφής. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπείς και βιώσιμες συνθήκες ζωής.

To Πρόγραμμα: Care4Solidarity
Σε ένα πρόγραμμα με το συμβολικό τίτλο Care4Solidarity οι δύο οργανώσεις και, με την πολύτιμη σύμπραξη των συνεργαζόμενων οργανώσεων του αλληλεγγύη-SolidarityNow στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας (έναντι Σταθμού Λαρίσης), την Τετάρτη 27 και, την Πέμπτη 28 Απριλίου 2016, υποστήριξαν 650 οικογένειες και μεμονωμένα άτομα με την παροχή αντίστοιχων κουπονιών τροφίμων -400 οικογένειες στην Αθήνα και 250 στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας με τη βοήθεια της Praksis, του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της Ένωσης Μαζί για το Παιδί και της Υπηρεσίας Ασύλου, διαμοιράστηκαν 400 κουπόνια για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Αλληλεγγύης που λειτουργεί το SolidarityNow στην πόλη, διαμοιράστηκαν 250 κουπόνια είτε δόθηκαν χέρι-με-χέρι στα σπίτια αλλά και στους χώρους όπου προσωρινά διαμένουν οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες.
Μέσα από το δίκτυο των Κέντρων Αλληλεγγύης που λειτουργεί το αλληλεγγύη-SolidarityNow στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι ομάδες μας ταυτοποίησαν τις πιο επείγουσες περιπτώσεις ατόμων και ωφελούμενων με υψηλή ευαλωτότητα, που έχριζαν άμεσης ανάγκης να υποστηριχθούν διατροφικά: άνεργοι, οικογένειες που φιλοξενούνται σε σπίτια, άνθρωποι που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, αιτούντες άσυλο που διαμένουν προσωρινά στη χώρα μέχρι τη μετεγκατάστασή τους κλπ.

Κανένας άνθρωπος χωρίς τροφή
«Το δικαίωμα στην τροφή είναι πρωταρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους, τη θρησκεία τους, τις πεποιθήσεις τους. Σε αυτή την ουμανιστική ιδέα στηρίζεται το πρόγραμμα που από κοινού αναπτύσσουμε με την CARE International και τη σύμπραξη σημαντικών οργανώσεων και φορέων στην Ελλάδα», σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του αλληλεγγύη-SolidarityNow, Επαμεινώνδας Φαρμάκης. Και συνεχίζει: «Σήμερα, που η Ευρώπη διέρχεται έναν ακόμα σκοτεινό μεσαίωνα, εμείς καλούμαστε να αποδείξουμε ότι τα αντανακλαστικά της αλληλεγγύης μας έχουν γερά θεμέλια. Κι αυτό για εμάς μεταφράζεται απλά σε: κανένας άνθρωπος χωρίς τροφή. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια. Οι άνθρωποι -κυρίως γυναίκες και παιδιά- ζουν σε υποβαθμισμένα καταφύγια, με περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή, ιατρική φροντίδα και προστασία. Αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν ότι είχαν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα, τώρα όμως η δοκιμασία τους συνεχίζεται. Ελπίζουμε ότι μαζί με τον έμπειρο συνεργάτη μας, το αλληλεγγύη-SolidarityNow, μπορούμε τουλάχιστον να καλύψουμε κάποιες από τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες τους και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας», λέει ο Iljitsj Wemerman, επικεφαλής του προγράμματος επείγουσας ανάγκης της CARE στην Ελλάδα.

Η συνέχεια των δράσεων
Να σημειωθεί ότι οι δράσεις που υλοποιήθηκαν εντάσσονται στην πιλοτική φάση του προγράμματος Care4Solidarity. Παράλληλα, μετά από επιτόπια καταγραφή των αναγκών από ειδικευμένη ομάδα του αλληλεγγύη-SolidarityNow, 300 συνολικά ειδικά κιτ επείγουσας ανάγκης -με ξηρά τροφή, αντιβακτηριακά, αντικουνουπικά, πάνες για μωρά, παιδικές τροφές, νερό, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ.- θα διανεμηθούν σε μετακινούμενους πληθυσμούς με αυξημένες ανάγκες στην Αθήνα, κυρίως σε περιοχές όπως: πλατεία Βικτωρίας, Πεδίον του Άρεως, σταθμός Λαρίσης, το λιμάνι του Πειραιά.