Κοινή Συνέντευξη Τύπου Δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας


Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την Κοινή Δήλωση (στην ουσία, Συμφωνία) Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε χτες κοινή Συνέντευξη Τύπου μη κυβερνητικών οργανώσεων με τίτλο: «Δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: μια ανθρωπιστική τραγωδία για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».

Στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ με συμμετέχοντες εκπροσώπους Πρεσβειών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, τοποθετήθηκαν σχετικά με τις τρεις βασικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος -ανθρωπιστική, νομική, πολιτική- εκπρόσωποι και των διοργανωτριών οργανώσεων*.

Την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμένης ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε η Τζένη Καβουνίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow. Η Τζένη Καβουνίδη μετέφερε την  εμπειρία της οργάνωσης σχετικά με τα προβλήματα που γέννησε αλλά και τις επιπτώσεις που συνεχίζει να έχει η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στη συνολικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα.

«Αδήριτη είναι η ανάγκη για μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το προσφυγικό, με κεντρικό, προ-ορατικό, και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για όλη τη χώρα», όπως υπογράμμισε η Τζένη Καβουνίδη, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου SolidarityNow.

«Και φέτος το χειμώνα διαπιστώσαμε την απουσία κεντρικού μηχανισμού διαχείρισης των προσφυγικών πληθυσμών που βρίσκονται στα νησιά. Ενώ στους καταυλισμούς των νησιών επικρατούσαν άθλιες συνθήκες από το καλοκαίρι, με τους διαμένοντες να είναι πολλαπλάσιοι των θέσεων που προβλέπονται για κάθε δομή, η αποσυμφόρηση των νησιών άρχισε να γίνεται συστηματικά μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Τότε, μέσα στο Νοέμβρη, η κυβέρνηση ξεκίνησε να μετακινεί εσπευσμένα ανθρώπους στην ενδοχώρα, σε δομές φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν ή αναπροσαρμόστηκαν εκτάκτως, χωρίς κατάλληλο σχεδιασμό», τόνισε η κα Καβουνίδη.

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η Εύα Κοσσέ, Ερευνήτρια για την Ελλάδα της οργάνωσης Human Rights Watch, ανέλυσαν την υφιστάμενη κατάσταση στα νησιά για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άρσης της πολιτικής γεωγραφικού περιορισμού.

Από την πλευρά της ιατρικής παρέμβασης, ο Αγάπιος Τερζίδης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσίασε το πρόγραμμα Philos (Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την Προσφυγική Κρίση) και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φορέας κατά την υλοποίησή του.

Οι νομικές προεκτάσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εκτέθηκαν από τον Βασίλη Παπαδόπουλο, Συντονιστή της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη απεγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας είναι βαθιά προβληματικός, από νομική και πολιτική σκοπιά.

Για το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ο Πρόεδρος και Συντονιστής του, Γιουνούς Μοχαμεντί και η διαπολιτισμική μεσολαβήτρια, Yasaman Heidarpour από την οργάνωση Melissa Network, μας μετέφεραν τις εμπειρίες των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα νησιά. Η κα Heidarpour μάλιστα, μίλησε βιωματικά, διηγούμενη το προσφυγικό της ταξίδι από το Ιράν προς την Ευρώπη.

* SolidarityNow

   Διεθνής Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα

   Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

   Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

   Δίκτυο Melissa

   Human Rights Watch