Αφιέρωμα “Empower YOUth”: Ο Αλέξανδρος & τα ανθρώπινα δικαιώματα


Μίλησέ μας για σένα. Τι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα Empower YOUth;

Είμαι καθηγητής Ιστορίας. Διδάσκω ιστορία και φιλοσοφία και ασχολούμαι με την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πρόγραμμα με έφερε η ενασχόληση που ήδη είχα με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεώρησα ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον να συμμετέχω στις δράσεις του και να γνωριστώ με νέα άτομα.

Τι κρατάς από το Empower YOUth;

Μου άρεσε πάρα πολύ ότι όλες οι δραστηριότητες ήταν ομαδικές και έτσι συζητούσαμε τις απόψεις του καθενός, χωρίς να υπάρχει κανένας αποκλεισμός. Μπορούσαμε να ανταλλάσσουμε διαφορετικές ιδέες και να συζητάμε για θέματα που μας απασχολούν.

 Ποια ήταν η καλύτερη σου στιγμή στο πρόγραμμα;

Όταν σε μία δραστηριότητα, οι συμμαθητές μου με επέλεξαν να αναλάβω έναν σημαντικό ρόλο και να εκπροσωπήσω ολόκληρη την ομάδα. Τότε, ένιωσα ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς δεν πίστευα ότι έχω τα προσόντα και τις ικανότητες για κάτι τέτοιο, αλλά παράλληλα με ενθουσίασε πολύ ο ρόλος και προσπάθησα να ανταποκριθώ σε αυτόν με τον καλύτερο τρόπο!

 Θα ήθελες να μοιραστείς κάποια άλλη σκέψη σου μαζί μας;

Να, έχω ένα όνειρο! Να καταφέρω να γίνω καθηγητής σε σχολείο και να διδάσκω Ιστορία. Επιπλέον, ως εκπαιδευτικός, εύχομαι κάποια στιγμή να υπάρξει η κατάλληλη στήριξη και προγραμματισμός ώστε να ξεκινήσει να διδάσκεται και το μάθημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους μαθητές. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά τελειώνοντας το σχολείο να γνωρίζουν τις βασικές έννοιες για το ποια είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου.

*****

Το έργο “Empower YOUth” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund Greece με φορέα υλοποίησης το SolidarityNow και εταίρο τη νορβηγική οργάνωση Norsensus Mediaforum.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund Greece έχουν αναλάβει από κοινού το  Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.