ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Η νέα δράση «Αμαρό Μαγκιπέ» για την Ενδυνάμωση Γυναικών και Νέων Ρομά, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά Ολοκαυτώματος


Η δράση με το όνομα «Αμαρό Μαγκιπέ», στοχεύει στην ενδυνάμωση και συμμετοχή γυναικών και νέων Ρομά σε δράσεις και εκπαιδεύσεις με στόχο την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενημέρωση, την πρόληψη της βίας, την ψυχοκοινωνική στήριξη και εν γένει την ενδυνάμωση. Η δράση που ξεκίνησε τον Μάιο του 2023, υλοποιείται σε συνεργασία του SolidarityNow με τον Φάρο του Κόσμου και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών ΡΟΜ, κατοίκων Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα».

2 Αυγούστου, Ημέρα Μνήμης

Οι πρώτες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Αμαρό Μαγκιπέ» θα πραγματοποιηθούν 1η και 2 Αυγούστου, για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά Ολοκαυτώματος. Η 2η μέρα του Αυγούστου αναγνωρίστηκε το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Παγκόσμια Ημέρα Ρομά Ολοκαυτώματος, γιατί στις 2 Αυγούστου του 1944 θανατώθηκαν 2.897 γυναίκες και παιδιά Ρομά καταγωγής στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Ένα Ολοκαύτωμα ξεχασμένο και άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο για πολλά χρόνια. Μόλις το 1985 η Γερμανία αναγνώρισε πως οι διώξεις των τσιγγάνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερες από 500.000 ανθρώπους, είχαν ως στόχο τον αφανισμό της φυλής τους.

«Αμαρό Μαγκιπέ», το δικό μας έργο, στο πλευρό των Ρομά

Η φράση «Αμαρό Μαγκιπέ» στη Ρομανί γλώσσα έχει την έννοια του δικού μας έργου, της υπερηφάνειας για το δικό μας επίτευγμα-απόκτημα. To SolidarityNow, στα 10 χρόνια λειτουργίας του, βρίσκεται δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη και διατηρεί πάντα ανοιχτή την επικοινωνία με τις Ρομά κοινότητες, σωματεία και συλλόγους στην Ελλάδα. Με στόχο την υποστήριξη των Ρομά συμμετέχει στην Εθνική Σύμπραξη 2021-2025 για την παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030 και σήμερα μέσα από τη δράση «Αμαρό Μαγκιπέ», περήφανα στοχεύει στην ανάδειξη μεντόρων που θα εργαστούν στις κοινότητές τους αναδεικνύοντας και επιλύοντας χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους Ρομά. Το πεδίο δράσης της οργάνωσης στο πλαίσιο της δράσης περιλαμβάνει τον οικισμό του Πέλεκα στην Κατερίνη, τον Δενδροπόταμο και τον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και το Δροσερό Ξάνθης.

Η εναρκτήρια Εκδήλωση Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Αυγούστου στην Κατερίνη και την Τετάρτη 2 Αυγούστου στον Δενδροπόταμο.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, το Παράρτημα Ρομά Κατερίνης και το Παράρτημα Ρομά Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Τρίτη 1 Αυγούστου, 12:30

Συνεδριακό Πνευματικό Κέντρο Εκάβη – 7ης Μεραρχίας 10, Κατερίνη

«Αντιτσιγγανισμός &  Κοινωνικές Αναπαραστάσεις: από τον Μεσαίωνα στο Άουσβιτς και το εργοστάσιο Αλλατίνι του σήμερα»  Ουρανία Θ. Ράπτη, Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια NFE

«Η αφήγηση της ιστορίας μέσω της τέχνης και της λογοτεχνίας: η περίπτωση του Ολοκαυτώματος των Ρομά στην Ευρώπη». Ακριλένια Κάππου, Ιφιγένεια Αναστασιάδη, μέλη της Ομάδας Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά

Αφηγήσεις παιδιών του Πέλεκα – Μουσική – Έκθεση με φωτογραφίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ρομά 1939-1944

Τετάρτη 2 Αυγούστου, 19:30

Αύλειος  χώρος  ΚΑΠΗ Αγίου Νεκταρίου – Παράρτημα  Ρομά Οδυσσέως Ανδρούτσου 2, Δενδροπόταμος

«Αντιτσιγγανισμός &  Κοινωνικές Αναπαραστάσεις: από τον Μεσαίωνα στο Άουσβιτς και το εργοστάσιο Αλλατίνι του σήμερα», Ουρανία Θ. Ράπτη, Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια NFE

«Το ολοκαύτωμα των Ρομά στην εκπαίδευση», Άγγελος Χατζηνικολάου Δάσκαλος

Αφηγήσεις παιδιών του Δενδροποτάμου – Μουσική – Έκθεση με φωτογραφίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ρομά 1939-1944

Μπουφές με τσιγγάνικες συνταγές – συζήτηση για την τσιγγάνικη κουζίνα

Το SolidarityNow είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Όραμα της οργάνωσης είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Από το 2013 μέχρι σήμερα, το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά του (προγράμματα στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής αρωγής, διερμηνείας, εκπαίδευσης, παιδικής προστασίας) περισσότερους από 350.000 ευάλωτους συνανθρώπους μας να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτικές.

Tο κέντρο Νεότητας «Φάρος του κόσμου» είναι ένας χώρος προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης των Νέων του Δενδροποτάμου. Μέσα από τον διαρκή και αδιάκοπο αγώνα του έχει όχι μόνο αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής, αλλά έχει βρει πρωτοπόρες λύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η εργασία. Ο «Φάρος του κόσμου» βρίσκεται διαρκώς δίπλα σε όλους αυτούς που τον έχουνανάγκη και φωτίζει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την εξέλιξη.  https://farostoukosmou.com/el

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006, από πρωτοβουλία 20 γυναικών Ρομά.

Επιθυμία και ανάγκη αυτών των γυναικών ήταν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό όργανο, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να εκφραστούν συλλογικά ως Ρομά γυναίκες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. https://drosero.eu/

Η Δράση με τίτλο «Αμαρό Μαγκιπέ: Δράσεις για την Ενδυνάμωση Γυναικών και Νέων Ρομά» που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Μικρό Σχέδιο Επιχορήγησης 1 «Ενδυνάμωση των Γυναικών και των Νέων Ρομά» του Προγράμματος «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» επωφελείται με επιχορήγηση ποσού 199.909,69€ από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021) και από εθνικούς πόρους, που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς.

To έργο με τίτλο «Αμαρό Μαγκιπέ» επωφελείται με συγχρηματοδότηση ποσού 199.909,69€  από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, και από εθνικούς πόρους.