8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ, 8 ΙΣΤΟΡΙΕΣ, 8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΑ 2Η | Η ΑΝΝΑ

SolidarityNow

Η Άννα βρήκε Δουλειά και κάτι Παραπάνω!

 «Νομίζω ότι ήταν έμφυτη η διάθεσή μου να ψάχνομαι, αλλά η Αναστασία μού έκανε ένα κλικ για να κυνηγήσω παραπάνω τα πράγματα. Νομίζω αυτό οφείλεται στη σιγουριά που είχε αυτή για εμένα»

Η Άννα Βούγκα είναι 34 χρονών, κατάγεται από το Νευροκόπι, αλλά μένει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη και έχει κάνει την πρακτική της στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Σήμερα εργάζεται ως πωλήτρια σε μεγάλο πολυκατάστημα. Η Άννα είναι αεικίνητη, πάντα βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη και στο Πρόγραμμα Απασχολησιμότητας βρέθηκε ύστερα από παρότρυνση ενός γνωστού της. Ήρθαν και οι δυο αναζητώντας συμβουλές για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, αλλά και τον τρόπο που αναζητούν εργασία.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Σύμβουλος Απασχόλησης του προγράμματος, Αναστασία Κουκίδου, επικοινώνησε μαζί τους ανακοινώνοντάς τους, ότι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν online προγράμματα εκμάθησης αγγλικών. Ο γνωστός της δεν τα κατάφερε, αλλά η Άννα δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση και για δυο μήνες που διήρκησαν τα μαθήματα, επισκεπτόταν το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε χρήση των ηλεκτρικών υπολογιστών που υπάρχουν στο χώρο για τους ωφελούμενους.

«Ήταν πολύ ωραία, μάθαμε πολλά πράγματα. Η Αναστασία με κατεύθυνε στην ουσία, εγώ ήμουν και λίγο διστακτική στην αρχή. Είχα απογοητευτεί και της είχα μιλήσει για να μου ανεβάσει το ηθικό. Είχα παρατήσει τα αγγλικά εδώ και πολλά χρόνια και σκεφτόμουν ότι το επίπεδό μου ήταν αρκετά χαμηλό. Η Αναστασία με εμψύχωσε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω, και όντως είχε δίκιο», μας λέει η Άννα χαμογελώντας και αισθανόμενη δικαιωμένη για την απόφασή της να συνεχίσει τα μαθήματα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες, η Άννα πήρε το πτυχίο της. «Ύστερα από όλο αυτό αισθάνομαι περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά, έχω πλέον ένα έγγραφο στα χέρια μου και μπορώ να το αποδείξω. Είναι πολύ σημαντικό να δείξεις στον άλλον ότι έχεις το πτυχίο, βέβαια οι γνώσεις φαίνονται στην πράξη», σπεύδει να προσθέσει η Άννα.

Τα μαθήματα όμως των αγγλικών ήταν μόνο η αρχή. Τον Αύγουστο, ύστερα από προσωπική της επιθυμία να διευρύνει τις γνώσεις της και να ενδυναμώσει τις δεξιότητές της, ζήτησε από την Αναστασία να την ενημερώσει σε περίπτωση που ανακοινωθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τον Αύγουστο ξεκίνησε online μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Ήρθα ξανά στο SolidarityNow γιατί έμεινα πολύ ευχαριστημένη με τα μαθήματα, με το όλο κλίμα, αλλά και με τους ανθρώπους που δεν έχουμε τόσο κοντινή επαφή, με το κορίτσι στη γραμματεία, με τον κύριο που με υποδέχεται στην είσοδο. Όλοι είναι πάρα πολύ ευγενικοί, νιώθεις και μια σιγουριά, και η Αναστασία όταν λείπει, όλοι με εξυπηρετούν, φέρνοντάς μου τη φόρμα και τα ακουστικά που χρειάζομαι για το μάθημα», σημειώνει η Άννα.

Η Άννα δε μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς να δουλεύει. Είναι εργασιομανής και όπως η ίδια μας εξομολογείται, θέλει απλά να δουλεύει και δεν την απασχολεί το ίδιο το αντικείμενο όσο η ίδια η εργασία: «Νομίζω ότι αυτό που μετράει μέσα μου είναι να κάνω κάτι, να νιώθω ότι προσφέρω, και αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλά». Στο μέλλον σκέφτεται να ψάξει να βρει μια άλλη δουλειά, αλλά προς το παρόν αυτό που την ενδιαφέρει είναι να συγκεντρώσει ό,τι μπορεί περισσότερο σε γνώσεις και σε πτυχία. Αυτό που έχει τώρα στο μυαλό της είναι να ξεκινήσει μια σχολή για την εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας. «Νομίζω ότι ήταν έμφυτη η διάθεσή μου να ψάχνομαι περισσότερο αλλά η Αναστασία μου έκανε ένα κλικ για να κυνηγήσω παραπάνω τα πράγματα. Νομίζω αυτό οφείλεται στη σιγουριά που είχε αυτή για εμένα», μας λέει γεμάτη ευγνωμοσύνη η Άννα.

Η Άννα Βούγκα είναι ένας από τους ωφελούμενους του Κέντρου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και της υπηρεσίας υποστήριξης απασχολησιμότητας που παρέχεται σε Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες από το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου.

—————————————————————————————————

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε και λειτουργεί με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Open Society Foundations (OSF/OSIFE).