Το SolidarityNow παρέχει ειδικευμένη στήριξη σε οικογένειες, παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα στις ανοιχτές δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Anna Pantelia

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την πανδημία, καθώς βρίσκονται σε συνθήκες συνωστισμού και συχνά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα υλικά ατομικής προστασίας ή πρόσβαση στις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής. Ήδη στο SolidarityNow έχουμε κρούσματα σε δύο ανοιχτές δομές φιλοξενίας όπου δραστηριοποιούμαστε, στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα, και έχει ενεργοποιηθεί κρατικό σχέδιο διαχείρισης, με τις δύο δομές να τίθενται σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Το SolidarityNow εφαρμόζει προγράμματα Παιδικής Προστασίας και Υποστήριξης της Οικογένειας με την υποστήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ Ελλάδας και τη χρηματοδότηση της ΕΕ σε 14 δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ανάμεσά τους και αυτές της Ριτσώνας και της Μαλακάσας. Από την έναρξη της πανδημίας, ως οργάνωση έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του προσωπικού μας, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόσαμε τις δράσεις μας σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών. Ταυτόχρονα όμως φροντίζουμε ώστε οι πρόσφυγες να μην μείνουν χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, διατηρώντας παρουσία στο πεδίο.

Από την στιγμή που οι δομές μπήκαν σε υγειονομικό αποκλεισμό, οι ομάδες μας συνέβαλαν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους στο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τις οικογένειες, τα παιδιά και τις μητέρες τους παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία στις αρμόδιες αρχές.

Ειδικά σε περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, όπου τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν μόνα τους, σε περίπτωση νοσηλείας του μονογονέα, το SolidarityNow προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα παιδιά να έχουν την κατάλληλη στήριξη, πάντα σε συνεργασία με την αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε, ειδικά εν μέσω της πανδημίας, για την πιο εξειδικευμένη στήριξη που απαιτείται για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που υπάρχουν στις Δομές Φιλοξενίας, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το SolidarityNow παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων του στο πεδίο και θα συμβάλει, εφόσον του ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στη διαχείριση αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης.

Είμαστε πολύ περήφανοι για τους συναδέλφους μας που εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών συνεχίζουν το πολύτιμο έργο τους.

* To πρόγραμμα Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της UNICEF, του IOM Ελλάδας και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.