Το SolidarityNow, εν μέσω COVID-19, δημιουργεί νέα καινοτόμα εργαλεία εκπαίδευσης και απαντά στις ανάγκες ευάλωτου πληθυσμού

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Η οργάνωση αναπροσαρμόζει τις δράσεις της και συνεχίζει να στηρίζει ανθρώπους που διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. 

Με σύνθημα «Ετοιμότητα, Δημιουργικότητα, Ομαδικότητα», το SolidarityNow, εν καιρώ COVID-19, συνεχίζει τις δράσεις του απαντώντας στις ανάγκες των ανθρώπων που διαμένουν στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Έτσι, παράλληλα με την παρουσία μας στο πεδίο, δημιουργήσαμε και θέσαμε σε λειτουργία μια σειρά από νέα εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά και ενημερωτικά εργαλεία.

Το Πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» της οργάνωσης, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της UNICEF, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, εφαρμόζεται σε 14 Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, οι ομάδες μας που εργάζονται στο πεδίο και προσφέρουν καθημερινά νομική, ψυχοκοινωνική και εκπαιδευτική υποστήριξη, δημιούργησαν μια σειρά από εναλλακτικά εργαλεία για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, έτσι ώστε να διατηρήσουν μια κανονικότητα στη σχέση τους με τους ωφελούμενους. Συγκεκριμένα, οι ομάδες της οργάνωσης:

  • δημιούργησαν ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό κανάλι podcast με τίτλο: SolidarityNow rings a bell | το «SolidarityNow χτυπάει το Κουδούνι», όπου παιδιά και ενήλικες μπορούν να ακούσουν μια σειρά από εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά μηνύματα  
  • στις Δομές της Ριτσώνας και της Μαλακάσας, οι εκπαιδευτικοί μας μετέτρεψαν την εβδομαδιαία παράδοση έντυπων ασκήσεων σε ηλεκτρονική μορφή, σε sites όπου οι ενήλικοι και ανήλικοι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους
  • στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) του SolidarityNow, στη Θεσσαλονίκη, οι εκπαιδευτικοί μας, συνεχίζουν τα μαθήματα μέσω διαδικτύου, με έφηβους μαθητές που έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα
  • δημιούργησαν 14 ομάδες μέσω Facebook (Fb groups) –μια για κάθε κοινότητα γυναικών-, όπου οι γυναίκες μπορούν να συνομιλήσουν με εξειδικευμένο προσωπικό του SolidarityNow, να αναζητήσουν συμβουλές σε θέματα που τις απασχολούν, να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους ή ακόμα και να ζητήσουν εξειδικευμένη βοήθεια.

«Η κρίση που έχει προκληθεί από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη ζωή όλων μας, παράλληλα με το αρχικό σοκ και το φόβο που δημιούργησε, μας οδήγησε όλους, και κυρίως τις ομάδες μας που εργάζονται στο πεδίο, να γίνουμε πιο ευρηματικοί. Στόχος μας ήταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να μην οδηγήσουν σε αποξένωση, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας λοιπόν, ανακαλύψαμε εναλλακτικούς, αλλά και δημιουργικούς τρόπους για να συνεχίσουμε τα μαθήματα και τις ομαδικές μας δράσεις σε έναν διαδικτυακό κοινό ‘χώρο’, ενώ συνεχίσαμε αδιάκοπα την ενημέρωση και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πιο ευάλωτων τόσο εξ αποστάσεως όσο και από κοντά, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», αναφέρει η Χριστιάνα Κύρκου, Επικεφαλής του Προγράμματος του SolidarityNow στις Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας.

Οι νέες συνθήκες που δημιούργησε αυτή η κρίση, υπέδειξαν την επείγουσα ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής κινητοποίησης στο πλευρό του πλέον ευάλωτου πληθυσμού. Εμείς, στο SolidarityNow, το καταλάβαμε και προσαρμόσαμε τα προγράμματά μας στην καινούργια πραγματικότητα, ώστε κανείς να μη μείνει πίσω και κανείς να μη μείνει μόνος.
 

* Το πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» του SolidarityNow υλοποιείται με την υποστήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.