Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας συνεχίζει τις δράσεις του κοντά στους πιο ευπαθείς με τη χρηματοδότηση των EEA Grants


Το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα (ΚΑΑ) μετά από 5 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας στην καρδιά της πόλης και στο πλευρό όλων όσων έχουν ανάγκη, μπαίνει σε μια νέα εποχή, με την υποστήριξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), μέσω των EEA Grants, και προσβλέπει να στηρίξει ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας.

Οι πόρτες του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας άνοιξαν τον Δεκέμβριο του 2014 και από τότε το Κέντρο αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής συνεργασίας μεταξύ ενός δημόσιου φορέα (Δήμος Αθηναίων), της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και θεσμικών επιχορηγήσεων, όπως EEA and Norway Grants, που υποστήριξαν το εγχείρημα στο ξεκίνημά του το 2014, έως τον Απρίλιο του 2016.

Από το 2014 μέχρι το 2019, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης.

Στο Κέντρο ακολουθείται η πολιτική των «ανοιχτών θυρών», που σημαίνει ότι υποδέχεται όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από εθνικότητα, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκευτική ή πολιτική πεποίθηση. Μόνο κριτήριο η ευαλωτότητά τους. Και η προσέγγιση των προβλημάτων είναι ολιστική. Το Κέντρο εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, οι οποίοι λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης, υπηρεσίες για τη στήριξη της απασχόλησης αλλά και λογιστικές υπηρεσίες.

«Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας έχει καταφέρει να καταγραφεί στη συνείδηση των ανθρώπων που συχνά δεν έχουν άλλες επιλογές ή εναλλακτικές, ως ένα μέρος που θα δώσει λύση ή διέξοδο στις πολλαπλές ανάγκες τους -που τις περισσότερες φορές είναι επείγουσες», επισημαίνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow. «Τα EEA Grants είναι παλιοί συνοδοιπόροι του SolidarityNow – μας στήριξαν όταν ξεκινούσαμε. Σήμερα μας συναντούν ξανά, ώστε μαζί να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις υπηρεσίες που προσφέρουμε μέσα από το Κέντρο Αλληλεγγύης με σκοπό να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους με τρόπο ουσιαστικό: να λύσουμε μαζί τους προβλήματα αλλά κυρίως, να τους ενδυναμώσουν να διεκδικήσουν ξανά τη ζωή τους».

«Το SolidarityNow είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Νορβηγίας και των EEA Grants. Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίξαμε το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας στα πρώτα του βήματα και είμαστε εντυπωσιασμένοι με την πρόοδο και τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει. Η ανανέωση της υποστήριξης των δωρητριών χωρών προς το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας αποδεικνύει τη σταθερή μας δέσμευση στο στόχο της μείωσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας λύσεις που έχουν σαφή και πρακτικό αντίκτυπο στην κοινωνία», δηλώνει ο Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Frode Overland Andersen.

Η δεύτερη φάση συνεργασίας, 2019 – 2021

Τα EEA Grants χρηματοδοτούν εκ νέου τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, θέτοντας κοινούς στόχους με το SolidarityNow: την παροχή ολιστικής υποστήριξης σε άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνική περιθωριοποίηση και αποκλεισμό, την ενδυνάμωση και ανεξαρτητοποίησή τους.

Σήμερα, στο Κέντρο Αλληλεγγύης προσφέρονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη – Έλληνες, πρόσφυγες/μετανάστες, άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επεκτείνοντας το ήδη σπουδαίο επιτελούμενο έργο του, όπως:

  • Υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας
  • Ψυχολογική υποστήριξη – Συμβουλευτική
  • Νομική Υπηρεσία (νομική συμβουλευτική, δικαστηριακή εκπροσώπηση)
  • Υπηρεσίες απασχολησιμότητας (εργασιακή συμβουλευτική)
  • Συμβουλευτική και Λογιστική υποστήριξη
  • Κέντρο για το Παιδί(από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», για παιδιά 0-12 ετών).

Τι παρέχουμε στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας παρουσιάζεται εκτενέστερα σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε για να αναδείξει τη νέα συνεργασία του Κέντρου με τις χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) μέσω των EEA Grants, προσκαλώντας όλους όσοι έχουν ανάγκη υποστήριξης να απευθυνθούν σε αυτό για να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια.

Δείτε το βίντεο: 

*Από το Μάιο 2019, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από τα EEA Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ CROWE και HumanRights360. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από το Δήμο Αθηναίων.

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Open Society Foundation/OSIFE και των EEA Grants – (Περίοδος 2009-2014, EEAGR08.02), σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, μέχρι τις 30.04.2016.