ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ_ «Αυτό που προσπαθώ να μεταδώσω στους μαθητές μου από όλο τον κόσμο είναι την αγάπη μου να μαθαίνω»

SolidarityNow

Εμμανουέλα, εκπαιδευτικός, Κέντρο Ένταξης, Αθήνα

Μόλις τελείωσε το μάθημά της, στο Κέντρο Ένταξης του προγράμματος “HELIOS”* στην Αθήνα, και στο διάλειμμά της επιθυμεί να μιλήσει για τη δουλειά της, για την εμπειρία της σε αυτό το πρόγραμμα, που κατά τη γνώμη της πράγματι αποτελεί «έναν δεύτερο ήλιο» για τους ωφελούμενούς του, μνημονεύοντας τον Πλάτωνα**.

Η Εμμανουέλα διδάσκει φιλολογικά μαθήματα σε ενήλικες αναγνωρισμένους πρόσφυγες που μένουν στην Ελλάδα. Η θεωρητική της γνώση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας αποτέλεσε το εφόδιο για να διαλέξει να εργαστεί σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά όχι μόνο: «Ήθελα πάντα να βοηθώ ανθρώπους να επικοινωνήσουν. Μου αρέσουν και οι διαφορετικές κουλτούρες, τα ήθη και έθιμα άλλων λαών, πάντα παρατηρούσα αυτές τις διαφορές που κάνουν όμως τις ζωές όλων μας τόσο πιο ενδιαφέρουσες. Και το πιο σπουδαίο για μένα είναι ότι όσο περισσότερο παρατηρείς και κατανοείς τις διαφορές τόσο πιο πιθανό είναι να βρεις ομοιότητες μεταξύ των λαών» – έτσι περιγράφει η Εμμανουέλα τον εαυτό της και απαντά στο ερώτημα γιατί διδάσκεις ελληνικά σε πρόσφυγες/μετανάστες, επιλέγοντας έναν δρόμο πιο δύσβατο από τον καθιερωμένο.

Διηγείται πολλές καθημερινές ιστορίες πολυπολιτισμικής επαφής, οι περισσότερες ευχάριστες και αστείες. Άλλωστε όποια κι αν είναι η σύνθεση της τάξης, τελικά όλοι γελούν με τα ίδια πράγματα, ακόμα κι όταν δε μιλούν μια κοινή γλώσσα. Αυτό είναι και που τη συγκινεί. Νοιώθει πολύ ευχαριστημένη που ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων, όπως αυτή του “HELIOS”, και αναγνωρίζει ότι «η συμβολή όλων είναι καταλυτικής σημασίας για αυτό που προσφέρουμε τελικά στους ωφελούμενους-μαθητές μας. Για παράδειγμα, πάρα πολλά ενδιαφέροντα και κυρίως χρήσιμα για το πώς θα προσεγγίσουμε τους μαθητές μας, τα μαθαίνουμε μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με τους διερμηνείς. Έτσι γινόμαστε όλοι μια ομάδα, φορείς όλοι ξεχωριστών γνώσεων, που όταν συνδυάζονται προσφέρουν την κατάλληλη γνώση και καθοδήγηση στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».

Η Εμμανουέλα χαμογελά όταν καλείται να μας διηγηθεί μια ξεχωριστή στιγμή και θυμάται μια μαθήτριά της που «κατά τη διάρκεια του μαθήματος, χτύπησε το τηλέφωνό της και έμαθε ότι απολύεται. Η ψυχολογική της κατάρρευση μέσα στην τάξη, αναστάτωσε όλους τους μαθητές και αμέσως την παρέπεμψα στην εργασιακή σύμβουλο του ΔΟΜ, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Ακολούθως, έλαβε συμβουλές από λογιστή για να ενημερωθεί για τα δικαιώματά της, ακολουθήθηκε όλη η διαδικασία για να είναι σε θέση άμεσα να αναζητήσει αλλού εργασία και αμέσως η κατάσταση άλλαξε. Εξακολούθησε να έρχεται στα μαθήματα, ηρέμησε και με ψυχραιμία κατάφερε να συνεχίσει». Σύμφωνα με την Εμμανουέλα, το παραπάνω επιτυχές παράδειγμα έγινε εφικτό λόγω του καλά οργανωμένου και δομημένου προγράμματος που περιλαμβάνει διαφορετικές και διακριτές κατευθύνσεις. Η συνεργασία εκπαιδευτικών και εργασιακών συμβούλων εξασφαλίζει για τους ανθρώπους ένα πλαίσιο στήριξης απαραίτητο για να συνεχίσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία βλέποντας άμεσα τον θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

Η Εμμανουέλα είναι ευτυχής δασκάλα πολλών μαθητών από διαφορετικές χώρες του κόσμου και δια βίου μαθήτρια – τώρα μαθαίνει Φαρσί, την τέταρτη ξένη γλώσσα μετά τα Αγγλικά, Ιταλικά και τα Γαλλικά: «Μου αρέσει να είμαι καθηγήτρια. Αυτό που προσπαθώ να μεταδώσω όμως και στους μαθητές μου από όλο τον κόσμο είναι την αγάπη μου να μαθαίνω. Για να αγαπήσουν κι αυτοί τη μάθηση και να δουν ότι έτσι θα καλυτερεύσουν τη ζωή τη δική τους και των ανθρώπων γύρω τους».

—————————————–

Πρόγραμμα HELIOS

Το SolidarityNow σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS, έχει αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης και καθοδήγησης ενηλίκων σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης, που λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

* To Solidarity Now είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Directorate General for Migration and Home Affairs (DG HOME).

**«Η εκπαίδευση είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους», Πλάτωνας.

Παρακολουθήστε τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης του ΔΟΜ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://greece.iom.int/en/helios-national-sensitization-campaign