Το SolidarityNow μαζί με άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στέλνει επιστολή στους ηγέτες της Ευρώπης με αφορμή την 3η επέτειο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Ήρθαμε από τον πόλεμο και φτάσαμε σε ένα χειρότερο πόλεμο. Η Μόρια ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της ιστορίας μας. Μόνο φόβος. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μόνος σου, να κινηθείς, να στηθείς στην ουρά για φαγητό, να πας τουαλέτα, να κάτσεις στη σκηνή σου που μοιράζεσαι με αγνώστους. Φοβάσαι ότι κάποιος θα σου επιτεθεί ανά πάσα στιγμή, ότι θα ξεσπάσει ένα καβγάς, φωτιά, φασαρία. Ζεις μόνιμα με το φόβο. Αρρωσταίνεις δεν γίνεται να μην αρρωστήσεις. Και δεν υπάρχει διέξοδος. Μόρια ή Τουρκία.  Γυναίκα, 28 ετών, Αφγανιστάν.

Με αντίστοιχο τρόπο περιγράφουν την εμπειρία τους από τον εγκλωβισμό τους στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (‘hotspots’) των νησιών, πολλοί από τους ανθρώπους που υποστηρίζουμε στις δράσεις μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εδώ και τρία χρόνια το Solidarity Now και πολλές άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών επισημαίνουν πως η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όχι μόνο υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης αλλά και έχει οδηγήσει σε αναποτελεσματικές και επικίνδυνες πολιτικές και πρακτικές με μεγάλο ανθρώπινο κόστος. Σήμερα, περίπου 12.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε ανεπαρκείς συνθήκες σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, αναγκασμένοι να κοιμούνται σε μη θερμαινόμενες σκηνές ή υπερπλήρη κοντέινερ με περιορισμένη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, συχνά εκτεθειμένοι σε συνεχιζόμενη βία, παρενόχληση και εκμετάλλευση.

Με αυτήν την επιστολή καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν άμεσα δράση για να σταματήσει η άδικη και περιττή πολιτική περιορισμού, που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά και να καταλήξετε επειγόντως σε συμφωνία για τον επιμερισμό της ευθύνης για την υποδοχή αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ