Το «σπίτι αλληλεγγύης» με τα τέσσερα κορίτσια

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Ο Φιράς μετρά τα παιδιά του και μας τα παρουσιάζει ένα-ένα.

Μία, δύο, τρεις, τέσσερις κόρες. Η μία πιο όμορφη από την άλλη!

«Είμαι τυχερός και περήφανος που τις έχω».

Ο 40χρονος Φιράς και η σύζυγός του ήρθαν από το Ιράκ στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό το Φαρμακονήσι. Έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ στη χώρα τους. Ο Φιράς διώχθηκε από το καθεστώς, έχασε τη δουλειά του, απειλήθηκε η ζωή της οικογένειάς του. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναζητήσει την ασφάλεια κάπου αλλού. Έτσι έκαναν όλοι μαζί το επίπονο ταξίδι για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Η ζωή του στη χώρα του ήταν πολύ καλή. Εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός σε πολύ μεγάλα κατασκευαστικά έργα και ζούσαν αξιοπρεπώς και με ασφάλεια. Σήμερα όμως, βρήκε τελικά μια ασφαλή ζωή μακριά από τη χώρα του σε μια άλλη χώρα, που αρχίζει να τη νοιώθει δική του.

Όλοι μαζί ζουν σε ένα από τα έξι σπίτια αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιεί το SolidarityNow, με την υποστήριξη της οργάνωσης Help Refugees. Είναι πολύ χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη στη ζωή τους.

Τα κορίτσια πηγαίνουν όλα στο σχολείο και μαθαίνουν ελληνικά. Οι γονείς επίσης παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικών που προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος στα μέλη των έξι οικογενειών από τις ομάδες του SolidarityNow.

Παρά τα προβλήματα υγείας του, ο Φιράς φιλοδοξεί ότι θα τα καταφέρει, αφού μάθει τη γλώσσα, να αποκτήσει μια δουλειά που θα δώσει στην οικογένειά του οικονομική ανεξαρτησία.

Σε όλο τους τον αγώνα οι γονείς έχουν στήριγμα τα παιδιά τους, τις τέσσερις θαυμάσιες κόρες που χαμογελούν ευγενικά και τους αγκαλιάζουν, όση ώρα συνομιλούμε, πότε η μία και πότε η άλλη. Οι δυο μεγάλες κόρες τους είναι  και καλές μαθήτριες. Όταν αρχικά φιλοξενούνταν στη δομή στέγασης και φιλοξενίας προσφύγων της οργάνωσης στην Παιανία, ήταν από τις πρώτες σε συμμετοχή στις δραστηριότητες για παιδιά, ενώ κατέπληξαν τους πάντες όταν ήταν αυτές που απήγγειλαν στίχους από την Ειρήνη του Γιάννη Ρίτσου σε άπταιστα ελληνικά!

«Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κ’ ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει».

 

Μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε περισσότερες οικογένειες να βρουν ένα ασφαλές Σπίτι – ένα Σπίτι Αλληλεγγύης: https://www.solidaritynow.org/solidarity-homes/ 

 


*Τα Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes είναι πρόγραμμα που υλοποιεί το SolidarityNow σε συνεργασία και με τη στήριξη της οργάνωσης Help Refugees. Μέσα από το πρόγραμμα, που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2017, προσφέρεται στέγαση στις πιο ευπαθείς ομάδες -Έλληνες και πρόσφυγες- με μοναδικό κριτήριο την επείγουσα ανάγκη τους.