ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ_«Το ζητούμενο είναι ένα – και είναι η πραγματική ένταξη»


 Φωτεινή, εκπαιδευτικός, Κέντρο Ένταξης, Αθήνα

Η Φωτεινή εργάζεται στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών από το 2016. Είναι φιλόλογος και διδάσκει ελληνικά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Από το 2019 εργάζεται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης του SolidarityNow για το πρόγραμμα “HELIOS”* διδάσκοντας ελληνικά σε ενήλικες αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

Και όλο αυτόν τον καιρό που βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους και στην καθημερινή προσπάθεια των φορέων και των εργαζόμενών τους να τους ανακουφίσουν και να τους ενδυναμώσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, είναι για την ίδια ξεκάθαρος ο στόχος: «το ζητούμενο είναι ένα – και είναι η πραγματική ένταξη και αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την εκπαίδευση».

Με αυτό στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά της, διδάσκει η Φωτεινή κάθε μέρα την ελληνική γλώσσα σε ανθρώπους που μένουν στην Ελλάδα αλλά δεν είναι Έλληνες, είναι όμως ίσοι με όλους και αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες – «Δεν είναι μόνο το αυστηρά γνωστικό κομμάτι», συμπληρώνει, «είναι η προέκταση που προσφέρεται μέσα από το πρόγραμμα, για την αξιοποίηση της γνώσης που λαμβάνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Τους δίνουμε την ευκαιρία να αποκτήσουν το βασικό εφόδιο, τη γνώση των ελληνικών, αλλά και μια σειρά άλλων δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κοινωνική συμπεριφορά, την επικοινωνία, την οργάνωση και διαχείριση χρόνου».

Η Φωτεινή περιγράφει τα θετικά του προγράμματος “HELIOS”, τα οποία, όπως μας λέει, αποτυπώνονται στις ζωές των ανθρώπων. Έτσι θαυμάζει τον μαθητή της που ξεκίνησε την παρακολούθηση των μαθημάτων χωρίς κανένα κίνητρο παρά μόνο αποδεχόμενος την υποχρεωτική διάστασή του, και σήμερα έχει φτάσει να είναι διερμηνέας και εμψυχωτής των συμμαθητών του! Αντίστοιχα, καμαρώνει για τον μαθητή της που δουλεύει σκληρά, αλλά είναι πολύ τυπικός και συνεπής με τα μαθήματά του και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την πρόοδό του – «έχουμε γίνει τα σημεία αναφοράς του», περιγράφει χαμογελαστά η Φωτεινή.

«Η κατάλληλη δομή και οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, το συγκεκριμένο βιβλίο, η κουλτούρα της τάξης, η διασύνδεση με εργασιακούς συμβούλους, αποτελούν στοιχεία του “HELIOS” που διευκολύνουν τόσο τη δική μας τη δουλειά, αλλά κυρίως ενισχύουν την υγιή πολυπολιτισμική ανταλλαγή, τη συνεργασία, την ανεκτικότητα. Επιπλέον, μια θετική και αισιόδοξη παρατήρηση είναι ότι στο πρόγραμμα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ανδρών και γυναικών – δεν υφίστανται κανένας διαχωρισμός, και αυτό είναι ελπιδοφόρο». Για τη Φωτεινή αυτή είναι η επιτυχία της δουλειάς της, της εκπαίδευσης δηλαδή, η επιτυχία αυτού που και η ίδια αγαπά να κάνει στη ζωή της. «Όταν το μυαλό μου κάνει το ίδιο, κουράζομαι, αναζητώ να κάνω κάτι νέο», λέει η Φωτεινή, μια νέα γυναίκα, οπαδός της δια βίου μάθησης.

—————————————–

Πρόγραμμα HELIOS

Το SolidarityNow σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS, έχει αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης και καθοδήγησης ενηλίκων σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης, που λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

* To Solidarity Now είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Directorate General for Migration and Home Affairs (DG HOME). 

  • Παρακολουθήστε τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης του ΔΟΜ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://greece.iom.int/en/helios-national-sensitization-campaign