Από τη Γουινέα στην Ελλάδα


από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Ένας γιατρός από τη Γουινέα βρίσκει δουλειά στην Ελλάδα, ελπίζοντας πάντα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο για αυτόν.

Ο γαλλόφωνος 36χρονος B., αιτών άσυλο στην Ελλάδα, σπούδασε ιατρική και εργάστηκε ως παθολόγος σε νοσοκομεία της Γουινέας και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Η ζωή όμως στη Γουινέα δεν είναι καθόλου εύκολη. Σε μια χώρα που σύμφωνα με την οργάνωση Transparency International είναι ανάμεσα στις πρώτες παγκοσμίως στη διαφθορά (https://www.transparency.org/en/cpi/2022/index/gin) δεν ήταν εύκολο να παραμείνει σε μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή.

Ήρθε στην Ελλάδα και αμέσως επισκέφθηκε το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, με αίτημα την εύρεση εργασίας και τη δήλωση ότι είναι πρόθυμος να κάνει οποιαδήποτε δουλειά αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της της γλώσσας. Οι ειδικοί εργασιακοί σύμβουλοι του Κέντρου ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα του ανακαλύπτοντας δυστυχώς ένα ακόμη πρόβλημα για τον Β. Το πτυχίο ιατρικής του από εκπαιδευτικό ίδρυμα της Γουινέας δεν μπορεί δυστυχώς να αναγνωριστεί στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά ο Β. δεν πτοήθηκε και στη θέλησή του να κάνει μια νέα αρχή βρήκε τους ανθρώπους της υπηρεσίας απασχόλησης του Κέντρου αισιόδοξους αρωγούς. Έγινε αμέσως επικαιροποίηση των πληροφοριών του βιογραφικού του σημειώματος και μετάφρασή του στα αγγλικά. Αμέσως μετά, συζητήθηκαν μαζί του οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας από τις εταιρείες που ανήκουν στο δίκτυο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με την υπηρεσία απασχόλησης και λίγες μέρες το αποτέλεσμα ήρθε!

Η επιμονή του Β. να στέλνει βιογραφικά απέδωσε καρπούς και χθες ο εργασιακός σύμβουλός του έλαβε το μήνυμα ότι έπιασε δουλειά σε μια μεταλλουργική εταιρεία και είναι ήδη χαρούμενος!

Ο Β. είναι ένα παράδειγμα ότι η προσωπική θέληση σε συνδυασμό με την κατάλληλη υποστήριξη φέρνουν μόνο θετικό αποτέλεσμα! Και είμαστε σίγουροι ότι ο Β. θα καταφέρνει συνεχώς κάτι καλύτερο για τον εαυτό του γιατί είναι αποφασισμένος για αυτό!

*Από 1η Αυγούστου 2023, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας/Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ και από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμος Αθηναίων.