ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Να εξουδετερώσουμε τις νάρκες του μίσους, πριν εκραγούν ξανά στα χέρια μας


Η σημερινή καταδίκη της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, όπως ο νόμος ορίζει, αποτελεί νίκη των δημοκρατικών θεσμών και του Κράτους Δικαίου απέναντι σε όσους ονειρεύονται την υπονόμευσή τους, και δικαίωση των θυμάτων του μίσους.

Τα ίδια τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που τόσο εξώφθαλμα καταπάτησαν κατ’επανάληψη οι καταδικασμένοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, προβλέπουν ότι “ο καθένας έχει δικαίωµα, µε πλήρη ισότητα, να εκδικάζεται η υπόθεσή του δίκαια και δηµόσια, από δικαστήριο ανεξάρτητο και αµερόληπτο”.

Η δημοκρατία λειτούργησε και η δικαιοσύνη αποφάνθηκε.

Όμως ο αγώνας υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως είναι το δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, δεν τελειώνει εδώ.

Η μισαλλοδοξία που πλανάται πάνω απ’την ελληνική κοινωνία, το μίσος απέναντι στο διαφορετικό, τα στερεότυπα που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο, θέτουν καθημερινά τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά σε δοκιμασία.

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, για να μην ξαναβγούν ποτέ αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις απ’το περιθώριο.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του #SolidarityNow, σχολίασε σχετικά:

“Το μίσος απέναντι στο διαφορετικό δεν γιγαντώθηκε αιφνίδια την ημέρα της κορύφωσης της αποτρόπαιας δράσης της Χρυσής Αυγής. Η συνεχής υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λειτουργίας του κράτους δικαίου, η καθημερινή και ακούραστη εναντίωση σε κάθε έκφραση και εφαρμογή διακρίσεων, είναι ο μόνος τρόπος για να εξουδετερώσουμε τις νάρκες του μίσους, πριν εκραγούν ξανά στα χέρια μας”.