ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Το SolidarityNow από το 2016 υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα στέγασης για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους, να τους βοηθήσουμε να αυτονομηθούν και να τους εφοδιάσουμε κατάλληλα ώστε να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες μιας νέας ζωής. Το Πρόγραμμα Στέγασης υλοποιείται πανελλαδικά σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η παρέμβαση στο νησί της Τήλου.  

Υποστήριξη των ωφελούμενων αλλά και της τοπικής οικονομίας

Μέσω του Προγράμματος Στέγασης και Παροχής Υπηρεσιών, το SolidarityNow έχει υποστηρίξει από τον Απρίλιο του 2016 έως σήμερα* περισσότερους από 6.500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με σοβαρά ιατρικά προβλήματα, άτομα με αναπηρία, θύματα βασανιστηρίων, κ.ά.. Αξίζει να σημειωθεί ότι , πάνω από 2.500 είναι παιδιά, από τα οποία το 83% παρακολούθησαν κανονικά το σχολείο στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018.,

Πέρα από  ασφαλή στέγαση, το SolidarityNow παρέχει μια σειρά από δωρεάν υπηρεσίες όπως διερμηνεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαμεσολάβηση σε ιατρική φροντίδα, καθώς και ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ωφελούμενων και  η ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία, όσων αποφασίσουν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, το SolidarityNow υποστηρίζει  την τοπική οικονομία κυρίως μέσω της ενοικίασης  διαμερισμάτων στον αστικό ιστό. Περισσότερα από 600 διαμερίσματα έχουν μισθωθεί/ενοικιαστεί από την οργάνωση μέσω του προγράμματος.

*έως τον Ιούνιο, 2018

Εξειδικευμένες ανάγκες, εξειδικευμένες δομές

Το Πρόγραμμα Στέγασης και Παροχής Υπηρεσιών αφορά σε διαφορετικά είδη δομών αλλά και κάλυψης αναγκών των ωφελούμενών του, όπως:

  • Στέγαση σε αυτόνομα διαμερίσματα, κτίρια και ξενώνες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ωφελούμενων οικογενειών που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
  • Εξειδικευμένο πρόγραμμαγια ΛΟΑΤΙ (LGBTI) πρόσφυγες Ασφαλής Πρόσφυγας | Safe Refugee
  • Ξενώνας Νέων, το SolidarityNow συνεργάζεται με το Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ) για τη διαχείριση ενός Ξενώνα Νέων Ενηλίκων προσφύγων και αιτούντων άσυλο (ηλικίας 18-22 ετών) στην Αθήνα.
  • Τήλος – Πιλοτικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνύπαρξης, το οποίο έχει ξεχωρίσει ως παράδειγμα ενός τοπικής εμβέλειας έργου με διεθνή ακτινοβολία, μέσω του οποίου η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε τους πρόσφυγες υποστηρίζοντας την ομαλή ένταξή τους (το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε).

 

Το Πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε τα στατιστικά του προγράμματος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ