huffingtonpost.gr: To πρώτο Job Fair για πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα


από την Πέπη Μαριόλη, Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow

Το 1ο JobFair για  πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα έγινε πραγματικότητα! Το JobFair διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας του SolidarityNow και τις αντίστοιχες υπηρεσίες Απασχολησιμότητας άλλων οκτώ οργανώσεων, οι οποίες απαρτίζουν την Επιτροπή ‘Livelihoods’ του Δήμου Αθηναίων.

H εξαιρετική δικτύωση των υπηρεσιών Απασχολησιμότητας στην Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή διοργάνωση μιας μέρας καριέρας (jobfair), την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, αφιερωμένης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά κυρίως, αφιερωμένης στη συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στο δικαίωμα όλων για ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συμμετείχαν 19 εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους όπως η Addeco, η Manpower, η Teleperformance, η AthensBiennale κλπ., εταιρείες από διάφορους κλάδους, όπως αυτούς των κατασκευών, της ναυτιλίας και τον ξενοδοχειακό. Στην πραγματικότητα, η διοργάνωση δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις «Ημέρες Καριέρας» και «Φεστιβάλ Καριέρας» που διοργανώνονται στην Αθήνα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και συγκινητική και επί τέσσερις ώρες οι εκπρόσωποι των εταιρειών δε σταμάτησαν να παίρνουν συνεντεύξεις από υποψήφιους!

Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαδικασία των συνεντεύξεων, να μιλήσουν και να παρουσιάσουν τα προσόντα και τις γνώσεις τους, να καταλάβουν βιωματικά τί σημαίνει διεκδικώ μια θέση στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη αξία επίσης έχει ότι οι υποψήφιοι δεν βρέθηκαν σε ένα «προστατευμένο» πλαίσιο, αλλά πήραν μέρος σε μια προσομοίωση κανονικής διαδικασίας συνέντευξης εργασίας. Πλέον, πολλοί από αυτούς μπορούν εύκολα να συμμετέχουν στις «Ημέρες Καριέρας» ή σε άλλα αντίστοιχα JobFair που διοργανώνονται και δεν απευθύνονται στοχευμένα και αποκλειστικά σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά είναι ανοιχτά σε όλους.

Η ανταπόκριση από πλευράς των εταιρειών ήταν ενθουσιώδης τόσο για την ίδια τη διοργάνωση, όσο και για το δυναμικό των ανθρώπων. «Δεν περιμέναμε ότι θα βρούμε τόσο ταλέντο σε αυτό τον πληθυσμό!», «Υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό!», «Αρχικά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την άρτια διοργάνωση, όπως επίσης και για το γεγονός ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτή την ημέρα που επιχειρεί για πρώτη φορά να φτιάξει μια ουσιαστική γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την αγορά εργασίας». «Το συγκεκριμένο γεγονός εγείρει το ενδιαφέρον για τη συστηματική ενασχόληση με τις πληθυσμιακές αυτές ομάδες», ήταν μερικά από τα σχόλια των εκπροσώπων των εταιρειών.

Αυτή η εξαιρετική ανταπόκριση μάς κινητοποιεί όχι μόνο να επαναλάβουμε την εκδήλωση, αλλά και να προσπαθήσουμε για την καθιέρωσή της ως θεσμού. Αν οι υπηρεσίες Απασχολησιμότητας είναι ο δρόμος για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων, το 1ο JobFair ήταν η λεωφόρος!

Η Υπηρεσία Απασχολησιμότητας λειτουργεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα και παρέχεται δωρεάν. Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας (ΚΑΑ), από το Μάιο 2019, χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ Crowe. Tο ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.

* Το Job Fair στην Αθήνα διοργανώθηκε από τις Υπηρεσίες Απασχολησιμότητας των οργανώσεων:

ActionAid – Επίκεντρο
ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity
International Rescue Committee (IRC Hellas)
Job Center του Δήμου Αθηναίων
Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων
Μετάδραση – Δράση για τη Μετανάστευση & την Ανάπτυξη
SolidarityNow – Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας