Μια μεταναστευτική διαδρομή δίχως τέλος… Μια ιστορία μέλους της Αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα

Copyright Lambros Papanikolatos

59 ετών. Χωρίς σπουδές και πιστοποιήσεις. Με σύζυγο και παιδί αμφότεροι με αναπηρία άνω του 50%. Με καταγωγή από την Αλβανία.

Ή για να το πούμε αλλιώς: μεσήλικας, με οικογενειακά βάρη, χωρίς τυπικά προσόντα και με ξενική καταγωγή. Πόσες ευαλωτότητες να χωρέσουν σε έναν άνθρωπο; Πόσα εμπόδια να άρει προκειμένου να επιβιώσει κανείς;

Τουλάχιστον ο κύριος Δ., που ήρθε στην Υπηρεσία Απασχόλησης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας με αίτημα τη βοήθεια στη συμπλήρωση εντύπων για προκηρύξεις του δημόσιου τομέα, έχει πια ελληνική υπηκοότητα. Στην Αλβανία ήταν απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχει εμπειρία σε χειρωνακτικές εργασίες.

Αναλύοντας τις ευαλωτότητες, τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα. Αφενός η ηλικία του, που αν και δεν είναι αντικειμενικά προχωρημένη, αποτελεί εμπόδιο για την εύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και ιδίως σε θέσεις χειρωνακτικής εργασίας. Επίσης, η έλλειψη τυπικών προσόντων δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις. Το απολυτήριο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τη χώρα του δεν έχει αναγνωριστεί, ενώ η σημαντικότερη ευαλωτότητά του είναι η αποκλειστική φροντίδα της συζύγου και του παιδιού του, και η απόλυτη εξάρτησή τους από εκείνον.

Ταυτόχρονα όμως, η πιστοποιημένη αναπηρία των οικείων του σε συνδυασμό με την ανεργία του ίδιου του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει αίτηση σε θέσεις του δημοσίου τομέα που αφορούν ΑΜΕΑ και τους προστάτες τους.

Έτσι, το πλάνο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με τον κύριο Δ. και τους συμβούλους απασχόλησης της Υπηρεσίας, ήταν σε πρώτη φάση η δημιουργία προφίλ και η ανάρτηση εγγράφων στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, με την οποία χρειάζονται σίγουρα βοήθεια οι μη τεχνολογικά καταρτισμένοι ωφελούμενοι. Δεύτερο βήμα ήταν η αναζήτηση προκηρύξεων που συμπεριλάμβαναν θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης χωρίς απολυτήριο τίτλο, ενώ παράλληλα αιτηθήκαμε και σε θέσεις ΣΟΧ (δηλαδή, θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου).

Η αναζήτηση ήταν εντατική και ο ίδιος ο κύριος Δ. ιδιαίτερα τυπικός στις συναντήσεις. Οι προσπάθειες του ίδιου και της υπηρεσίας όμως απέδωσαν σύντομα καρπούς, καθώς έγινε δεκτός σε θέση υπαλλήλου καθαριότητας στον Δήμο Αιγάλεω!

Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη του και ευχόμαστε μια καλή νέα αρχή στην καινούρια του δουλειά!

*Από 1η Αυγούστου 2023, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας Embassy of Switzerland in Greece / Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ και από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου 

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.