Το πρώτο Φεστιβάλ Καριέρας | Job Fair του SolidarityNow είναι γεγονός

Alexandros Avramidis

Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2019

«Το δικαίωμα στην εργασία ανήκει σε όλους. Αν είμαστε ανοιχτοί στο διαφορετικό οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν φορείς γνώσεων, ανάπτυξης, και δημιουργικότητας. Το μόνο που χρειάζονται είναι να τους δοθεί η ευκαιρία»

Ενδυνάμωση, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, σύνταξη βιογραφικού, εργασιακά δικαιώματα, ανάπτυξη δεξιοτήτων, σύνδεση με επιχειρήσεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι μερικές από τις θεματικές που θα συζητηθούν στο πρώτο Φεστιβάλ Καριέρας | Job Fair που διοργανώνει το SolidarityNow στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center), στο πλαίσιο του προγράμματος SIRIUS, για να φέρει κοντά πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία της οργάνωσης, στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων της, που έχει ως σκοπό να διασυνδέσει ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας με το νέο εργασιακό περιβάλλον και να ενημερώσει και να διευκολύνει τους Έλληνες εργοδότες για το πώς να προσεγγίσουν την ευάλωτη ομάδα των προσφύγων και μεταναστών.

Η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία, είναι μια διαδικασία με πολλές δυσκολίες. Παράλληλα, η έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας και οι πολιτισμικές διαφορές σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και τις διακρίσεις προκαλούν πρόσθετα εμπόδια για την είσοδο στην αγορά εργασίας που όμως δεν είναι αξεπέραστα. Αν είμαστε ανοιχτοί στο διαφορετικό οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν φορείς γνώσεων, ανάπτυξης, και δημιουργικότητας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους δοθεί η ευκαιρία. Το SolidarityNow μέσω της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας & Εργασιακής Συμβουλευτικής που λειτουργεί στο Κέντρο Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη καθώς και στα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  αγωνίζεται να δημιουργήσει τις συνθήκες για ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην εργασία για όλους.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στο SolidarityNow να ενημερώσουμε από τη μια τους ωφελούμενούς μας και όχι μόνο, πως μπορούν αποκτώντας τα κατάλληλα εφόδια, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο χώρο εργασίας, αλλά και να παροτρύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανοίξουν το δρόμο για προσλήψεις», επισημαίνει η Ιωάννα Φουρκιώτου, Διευθύντρια των δράσεων του SolidarityNow στη βόρεια Ελλάδα για τη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Καριέρας | Job Fair στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή μας την πρώτη προσπάθεια θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και θα μιλήσουν φορείς από διάφορες οργανώσεις, αλλά και επιχειρήσεις, καθώς και πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, που θα μοιραστούν τις δικές τους εργασιακές εμπειρίες. Βασικός στόχος του Φεστιβάλ Καριέρας | Job Fair που διοργανώνει το SolidarityNow είναι να προωθήσει την επαγγελματική αποκατάσταση μέσω της άμεσης επαφής και του διαλόγου, και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, να διατυπώσει προβληματισμούς και ερωτήματα αλλά και να δημιουργήσει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, με περισσότερες ευκαιρίες στο χώρο εργασίας για τους ανθρώπους.

* Το πρόγραμμα SIRIUS «Δεξιότητες και Ένταξη Μεταναστών, Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στις Ευρωπαϊκές Αγορές Εργασίας», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και έχει διάρκεια τρία χρόνια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 φορείς από 7 χώρες. Το πρόγραμμα στην Ελλάδα υλοποιείται από το SolidarityNow.

*Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Η Υπηρεσία Απασχολησιμότητας λειτουργεί στα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ως μία από τις πολλές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης.

Πρόσκληση