ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ | Έναρξη διαδικασιών κύρωσης του προαιρετικού πρωτοκόλλου Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Photo: ddp.gr | Συνέντευξη Τύπου 22 Νοεμβρίου 2024

Προς:

Πρωθυπουργό Ελληνικής Δημοκρατίας

Υπουργό Εξωτερικών

Κοινοποίηση:

Υφυπουργοί Εξωτερικών

Υπηρεσιακή Γενική Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Υπουργοί Επικρατείας

Υφυπουργοί στον Πρωθυπουργό

Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού

Ψήφισμα 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες, Υπουργοί,

Δια του παρόντος ψηφίσματος οι υπογράφουσες οργανώσεις παιδικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι οποίες προωθούν και προασπίζονται τα δικαιώματα του παιδιού, παρέχοντας υπηρεσίες και δράσεις σε παιδιά στην ελληνική επικράτεια, καλούμε την πολιτική ηγεσία και δη τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών μέσω των αρμόδιων τμημάτων να εξετάσουν το αίτημα μας για έναρξη των διαδικασιών υπογραφής και κύρωσης του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν. 2101/1992 – ΦΕΚ Α 192/2.12.1992) για τις διαδικασίες επικοινωνίας.

Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τις διαδικασίες επικοινωνίας – Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a communications procedure, γνωστό ευρέως ως OPIC, εγκρίθηκε στην εξηκοστή έκτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 66/138 της 19ης Δεκεμβρίου 2011, άνοιξε προς υπογραφή στη Γενεύη της Ελβετίας στις 28 Φεβρουαρίου 2012 και έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τις 14 Απριλίου 2014.

Το OPIC έχει κυρωθεί ήδη από 52 χώρες, αναγνωρισμένα Κράτη – Μέλη του Ο.Η.Ε, ενώ 15 ακόμα έχουν προχωρήσει στην υπογραφή του. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η πλειονότητα των Κρατών – Μελών που έχουν κυρώσει το OPIC βρίσκονται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα 25 χώρες στην Ευρώπη έχουν κυρώσει το OPIC, 15 εκ των οποίων αποτελούν Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είναι γνωστό, πέραν της κύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην κύρωση τόσο του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου για την ανάμιξη παιδιών σε ένοπλη σύρραξη με το Νόμο 3080/2002 (ΦΕΚ Α’ 312), όσο και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου για την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία με το Νόμο 3625/2007 (ΦΕΚ Α’ 290). Ωστόσο, ακόμα η Ελλάδα δεν έχει εκκινήσει καμία διαδικασία για την υπογραφή και κύρωση του OPIC προκειμένου να εξασφαλισθεί η εις ολόκληρον προστασία που παρέχεται από τη Διεθνή Σύμβαση και τα Προαιρετικά Πρωτόκολλα αυτής, σε αντίθεση με την πλειοψηφία τόσο των Κρατών – Μελών της ΕΕ, όσο και των χωρών που βρίσκονται στην Ευρώπη. Κατά τον τρόπο αυτό, τα παιδιά που διαβιούν στην Ελλάδα, στερούνται τη δυνατότητα αναφοράς και προσφυγής στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού («Επιτροπή») σε περίπτωση που κάποια παραβίαση των δικαιωμάτων τους λαμβάνει χώρα.

Παράλληλα, η Επιτροπή στις πιο πρόσφατες καταληκτικές παρατηρήσεις που απέστειλε στις 28 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα, στην ενότητα L (παρ. 46 ) συστήνει την κύρωση και υπογραφή του OPIC, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η εκπλήρωση των δικαιωμάτων των παιδιών. Αντίστοιχη σύσταση είχε επισημανθεί και στις προηγούμενες καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής στην ενότητα H (παρ. 74), που είχαν αποσταλεί στις 13 Αυγούστου 2012, στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η Ελλάδα την περίοδο 2025-2026 θα έχει παρουσία ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όπως έχει δηλώσει μια από τις προτεραιότητές της αποτελεί η εστίαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αποκατάσταση μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας φιλικών προς τα παιδιά δικαστικών και μη μηχανισμών, καθώς και η προώθηση ενεργών και ισχυρών συνεργειών με διεθνείς εταίρους που λαμβάνουν υπόψη και δίνουν φωνή στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών.

Από τη φύση του το OPIC όχι μόνο αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό σε περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και δίνει πραγματικά φωνή στα ίδια τα παιδιά για να εκφράσουν τις ανάγκες και τα αιτήματά τους και εν τέλει να εξασκήσουν τα δικαιώματα τους, ιδίως όταν αυτά παραβιάζονται. Μέσω της νομολογίας της Επιτροπής, τα Κράτη – Μέλη που έχουν κυρώσει το OPIC εξελίσσονται στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού και λειτουργούν με τον τρόπο αυτό ως πρωτοπόρα στην παιδική προστασία. Εξάλλου, όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι η διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών συμβάλλει στην προστασία του συλλογικού δημόσιου συμφέροντος καθώς και της κοινωνικής συνοχής. Ως εκ τούτου, η κύρωση του OPIC στο πλαίσιο της παρουσίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα δείξει την έμπρακτη υποστήριξη στα δικαιώματα του παιδιού και θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Πολιτεία.

Αναγνωρίζοντας το έργο που ήδη έχει συντελέσει η Ελλάδα, κυρίως με την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, ολιστικό, συμπεριληπτικό και σταθερό εθνικό σύστημα παιδικής προστασίας, χωρίς κενά και με κατακερματισμένη νομοθεσία, στο οποίο, σημαίνοντα ρόλο θα έχει και η συμμετοχή των ίδιων των παιδιών, η οποία έως τώρα παραμένει ελάχιστη. Η θέση αυτή αντανακλάται εκτός από τις καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής, τόσο στη Στρατηγική της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Ευρωπαϊκή Εγγύηση, όσο και στη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2022-2027). Συνεπώς, η κύρωση του OPIC θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ενός συστήματος παιδικής προστασίας που θα εκφράζεται από τα ίδια τα παιδιά και θα λειτουργεί για την διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντός τους.

Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της, ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής και με τη βεβαιότητα ότι αποτελεί ένα Κράτος στο οποίο τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα και ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και η προστασία τους είναι το βασικό μέλημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι κάτωθι υπογράφουσες οργανώσεις δηλώνουμε την επιθυμία μας να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί για την έναρξη των διαδικασιών κύρωσης του OPIC.

Με την εμπειρία και την παρουσία μας στο χώρο της παιδικής προστασίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε ενέργεια της Πολιτείας που θα συμβάλλει στην διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου καλούμε επιτακτικά την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει με την κύρωση του OPIC.

Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες φορείς προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού:

Άγγελοι της Χαράς ΑΜΚΕ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία

ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα – ΑΞΕΠΤ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ελλάδος

Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία

Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την κοινωνική προστασία των ανηλίκων

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου / Hellenic League for HumanRights

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

“Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος” Π. Λυκουρέζος ΑΜΚΕ

Εξέλιξη Ζωής

Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια

ΕΡΓΩ ΜΚΟ (ERGO Academy)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΠΑΨΥ)

Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

ΖΕΥΞΙΣ ΜΚΟ

ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ

Κέντρο Ερευνών Ρίζες

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ

Κέντρο Στήριξης Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κιβωτός του Κόσμου

ΜΕΤΑδραση

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Οργάνωση Γη

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ

Πολύχρωμο Σχολείο – Rainbow School

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ/Society for the Care of Minors and Youth

Συνύπαρξις – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων

Σχεδία -Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης

Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»

ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ

Χ.Ε.Ν. Αθηνών

Ως Αιδώ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

ActionAid Ελλάς

Better Days Greece

Changemakers Lab

Cool Crips ΑΜΚΕ

Defence for Children International Greece (DCI Greece)

ELIX

Equal Rights Beyond Borders

Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών

FENIX humanitarian legal aid

Generation 0 for Rights, Equality and Diversity

HIAS Greece

INTERSOS Hellas

International Rescue Committee Hellas

PRAKSIS

Refugee Support Aegean (RSA)

Safe Passage International AMKE

SolidarityNow

TANDEM Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Terre des hommes Hellas – Γη των ανθρώπων