Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης από το SolidarityNow: Πρόσφυγες στο πλευρό των ντόπιων μετά την καταστροφή στην Καρδίτσα


 Mε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης δίπλα στους πληγέντες του κυκλώνα

Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Τις πληγές της μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ιανού, που άφησε πίσω του νεκρούς αλλά και τεράστιες καταστροφές -φυσικές, κοινωνικές, οικονομικές-, μετράει ακόμα η Καρδίτσα. Το SolidarityNow, σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους ανθρώπους που επλήγησαν, προχώρησε στη συγκέντρωση και προσφορά σε είδη πρώτης ανάγκης και ξηρά τρόφιμα, μέχρι η τοπική κοινωνία να σταθεί ξανά στα πόδια της. Την πρωτοβουλία και τη βοήθεια ανέλαβαν να συντονίσουν και να παραδώσουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όλοι τους ωφελούμενοι της οργάνωσης, ως ένδειξη ανταπόδοσης στη χώρα που τους φιλοξενεί αλλά και έμπρακτης συμπαράστασης προς τους κατοίκους της περιοχής που δοκιμάζονται από τις σφοδρές συνέπειες του κυκλώνα.

Σταθερός στόχος του SolidarityNow είναι να υποστηρίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, μέσα από καινοτόμες κοινωνικές δράσεις. Αυτή τη φορά, την πρωτοβουλία για αυτή τη δράση είχαν οι μαθητές (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες) του εκπαιδευτικού προγράμματος HELIOS που υλοποιεί η οργάνωση, και οι δάσκαλοί τους.

Το SolidarityNow σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS, έχει αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης και καθοδήγησης ενηλίκων σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης, που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα). Στο πλαίσιο της προσπάθειας των αναγνωρισμένων προσφύγων να μάθουν Ελληνικά και να κάνουν τα πρώτα βήματα τους για να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, οι δάσκαλοί τους, τούς εξήγησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας στη Θεσσαλία εξαιτίας του κυκλώνα που έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή.

Οι ενήλικοι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν άμεσα: σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές και τους δασκάλους του προγράμματος τρία Εκπαιδευτικά Κέντρα του SolidarityNow και παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καρδίτσας.

Οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν άμεσα νιώθοντας την ανάγκη να ανταποδώσουν, στο μέτρο που μπορούν, τη βοήθεια στην ελληνική κοινωνία που τους στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της υποδοχής τους. Είναι σημαντικό ότι πέρα από τα μαθήματα ελληνικών στα Εκπαιδευτικά Kέντρα της οργάνωσης, προάγονται και ενισχύονται τα αισθήματα ευθύνης και αλληλεγγύης στους ανθρώπους αυτούς, που αύριο θα είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Το SolidarityNow στηρίζει την ανάπτυξη των ενήλικων μαθητών του με μακροπρόθεσμο στόχο να λειτουργούν αυτοδύναμοι και με κοινωνικές ευαισθησίες για την μελλοντική επιτυχία της συνοχής στη κοινωνία μας.

Με τη δυναμική παρουσία των ομάδων μας στο πρόγραμμα HELIOS και πέρα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στόχος είναι η διασύνδεση της ελληνικής κοινωνίας με τον προσφυγικό πληθυσμό, αλλά και η ενδυνάμωση και ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί η συνύπαρξη πρέπει πρώτα να καλλιεργηθεί στη συνείδησή μας η κατανόηση και η αποδοχή για τον «άλλον».

*Τα Ενταξιακά Εκπαιδευτικά Κέντρα του Προγράμματος HELIOS υλοποιούνται από το #SolidarityNow, με τη συνεργασία του IOM Greece και την υποστήριξη του Asylum, Migration and Integration Fund of the European Union (DG HOME).