Στην Τήλο #LivingTogether | Ζούμε Μαζί

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Ο Άχμαντ εργάζεται στο ξενοδοχείο του Μιχάλη. Ο Κουσάι βρήκε δουλειά στο μοναδικό φούρνο του νησιού. Η Μάχα και η Μαϊσούν εργάζονται για πρώτη φορά στη ζωή τους και νιώθουν τη χαρά να κερδίζουν ένα μισθό και να μπορούν να συντηρούν την οικογένειά τους. Ο Μοχσάν για πρώτη φορά αφιερώνει χρόνο στο μεγάλωμα των παιδιών του. Όλοι τους ζουν στην Τήλο. Στο νησί που αποδεικνύει από την αρχή της προσφυγικής κρίσης μέχρι σήμερα την αλληλεγγύη του. Όχι με λόγια και αναλύσεις, αλλά με πράξεις.

Το SolidarityNow ακολουθεί τα πρόσωπα αυτά στην καθημερινότητά τους, καταγράφει ιστορίες συνύπαρξης, ιστορίες που έχουν να μοιραστούν μαζί μας και αποτυπώνει συναισθήματα, πραγματικότητες και όνειρα, έτσι όπως τα διηγούνται οι ίδιοι. Στο #LivingTogether | Ζούμε Μαζί –το φωτογραφικό οδοιπορικό που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το φωτοδημοσιογράφο Γιώργο Μουτάφη- μεταφερόμαστε στην Τήλο της έμπρακτης αλληλεγγύης. Και βλέπουμε πως τα «μικρά θαύματα» χρειάζονται λαμπρά και ανοιχτά μυαλά και λίγους ικανούς ανθρώπους με πολλή θέληση για να πραγματοποιηθούν.

*Το SolidarityNow και το καινοτόμο πρόγραμμα Στέγασης & Φιλοξενίας που ξεκίνησε στην Τήλο το 2016, αποδεικνύει στην πράξη πώς μπορεί η ενσωμάτωση προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες να γίνει μοχλός αειφόρου ανάπτυξης ενός τόπου. Το όραμα της οργάνωσης να εξελιχθεί το πρόγραμμα αυτό σε ένα πρότυπο φιλοξενίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης και ιδανικής συνύπαρξης, έγινε ένα διεθνές πρότυπο θετικής αλλαγής: ένα χειροπιαστό παράδειγμα, με συγκεκριμένα αποτελέσματα και επιτεύγματα που μπορούν να αναπαραχθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, ώστε μία «κρίση» να μετασχηματιστεί σε «πετυχημένη ιστορία».

 

Το Πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) υλοποιείται από το SolidarityNow, υποστηρίζεται από την UNHCR και χρηματοδοτείται από την ECHO