Ο Μ. παρά τις αντίξοες συνθήκες, δεν παραδίδει τα όπλα, έχει ένα σχέδιο και προσπαθεί βήμα-βήμα να το υλοποιήσει


Ο Μ. κατάγεται από τη Συρία και μαζί με την οικογένειά του διέμεναν στη Βόρεια Ελλάδα, σε διαμέρισμα που μισθωνόταν από το SolidarityNow, στο πλαίσιο του προγράμματος *ESTIA. Η ζωή του, όπως μας λένε οι κοινωνικοί λειτουργοί που είχαν αναλάβει τον Μ. και την οικογένειά του, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιούν την περίπτωσή του ως παράδειγμα σε ωφελούμενους του προγράμματος που τώρα προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα και να σταθούν μόνοι στα πόδια τους, χωρίς να εξαρτώνται από  κάποια οργάνωση ή το κράτος.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στο διαμέρισμα, το φθινόπωρο του 2018, ο 27χρονος Μ. διεκδίκησε ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος διαμέρισμα για την τετραμελή οικογένειά του. Η μεταφορά στο νέο διαμέρισμα πραγματοποιήθηκε και τότε ο Μ. ξεκίνησε να προσπαθεί να βρει δουλειά. Μαζί με ένα φίλο του άρχισαν να εργάζονται στις λαϊκές αγορές πουλώντας φρούτα και λαχανικά. Η φύση της δουλειάς και η τριβή με τους πελάτες αποτέλεσε αφορμή για εκείνον να μάθει ελληνικά. Και ενώ σιγά σιγά τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται, προέκυψε ένα θέμα υγείας σε ένα από τα παιδιά του. Ο Μ. δε σταμάτησε ποτέ να πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά και να προσπαθεί για αυτό. Το SolidarityNow οργάνωσε επισκέψεις σε γιατρούς και σε νοσοκομεία. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες προστέθηκε και η ανακοίνωση για έξοδο της οικογένειας από το πρόγραμμα στέγασης ESTIA στα τέλη Μαΐου.

Ο πανικός κράτησε για λίγο στην περίπτωση του Μ. καθώς έπρεπε να σκεφτεί λογικά και να βρει άμεσα μια λύση. Το ραντεβού με το γιατρό για το παιδί του δρομολογήθηκε μετά το τέλος της καραντίνας και έμενε τώρα σε εκκρεμότητα το θέμα του σπιτιού. Ενημερώθηκε από την κοινωνική του λειτουργό για το πρόγραμμα HELIOS* και μόνος του επισκέφθηκε τα γραφεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης που το υλοποιεί. Εκεί τον κατεύθυναν να αναζητήσει ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ο Μ. συγκέντρωσε τηλέφωνα και βρήκε ένα διαμέρισμα όπου θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του. Προκειμένου να πείσει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος τον παρέπεμψε να μιλήσει με τους ανθρώπους του SolidarityNow. Τελικά, ο Μ. κέρδισε την εμπιστοσύνη αλλά και το θαυμασμό του ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος θέλησε να προσλάβει αυτόν και τη σύζυγό του στην επιχείρηση εστίασης που διαθέτει, η οποία λόγω κορονοϊού είχε παραμείνει κλειστή.

Ο Μ. παρά τις αντίξοες συνθήκες, δεν ‘παραδίδει τα όπλα”, έχει ένα σχέδιο και προσπαθεί βήμα- βήμα να το υλοποιήσει. Όπως λέει και η κοινωνική του λειτουργός είναι ένας καλός άνθρωπος, θέλει πάντα το καλύτερο για αυτόν και την οικογένειά του και παλεύει για αυτό. Είναι αρκετά δοτικός και ζεστός απέναντι στους ανθρώπους, κι αν κερδίσεις την εμπιστοσύνη του μπορεί να σού δώσει την καρδιά του. Σήμερα ο Μ. συνεχίζει να δουλεύει στη λαϊκή, αλλά το εισόδημα δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα έξοδά του, έτσι κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα βρει μια καλύτερη δουλειά για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του.

 

* Tο Πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Το Πρόγραμμα Υποστήριξη Ένταξης στην Ελλάδα Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας-HELIOS υλοποιείται από τον ΔΟΜ και είναι χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).